HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2010.03.07. 02:00 Scala

Konstans értékeink...

 

Frissítve 2010. március 12. péntek:

Francesco Massaro, velencei titkár 1523-ban vetette papírra e szavakat, az ország megismerése során. Nem önként jött Magyarországra, az olasz küldöttek (püspök, királyi orvos, velencei követ, titkár stb.) becsmérlő szavakkal és nagy előítéletekkel fogadták hivatalos kiküldetésüket: fáztak és minél hamarabb haza akartak utazni, el kellett hagyniuk napfényes országukat, számukra ehetetlen ételekkel-italokkal kellett beérniük, 'szellemi álomkórban ragadt szittyák' között.

Ami lemaradt az idézet végéről:

(...) Az urak az okai minden bajnak. A nemesek, akiknek a száma 43 ezer, tartják a kezükben az állami hatalmat, azonban mindig viszálykodnak egymással, és ravaszsággal, tettetéssel és csalással járnak el. 

 

Forrás: E. Kovács Péter - Hétköznapi élet Mátyás király korában, Corvina Kiadó, Mindennapi történelem sorozat, 2008.

 

Nem politika, történelem...

Első rész 2010. március 7. vasárnap

... mikor születhetett alábbi feljegyzés fényességes hazánkról?

"A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik.

Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele.

Egymás között olyan titkos gyűlöletet és ellenségeskedést táplálnak, hogy szinte hihetetlen. Ennek ellenére minden nap felváltva együtt esznek, és testvéreknek hinné őket az ember.

Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá.

Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban.  Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köznek a meglopását. Ebben nagyon serények. (...)."

 

Tippeket kommentbe, bármilyet, én lehidaltam. Szükség esetén visszateszem a kihagyott részt, amely segíthet.

Kiegészítés pár nap múlva, addig ízlelgessük, olyan... bizony... olyan. :-(

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr201815169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2010.03.07. 09:58:54

sose voltam jó történelemből, de ezt már olvastam valahol. szóval 1600-1800-as évekre teszem, guggli nélkül.

azt értem, hogy arra célzol: ez a mai napig is így van, de cáfolom. ha kell mutatok példát arram hogy igenis lehet pozitívan megélni azt, hogy az ember magyar, magyarul beszél, Magyaroroszágon él, magyar emebrek közt. és ez alatt nem a rózsaszín szemüveges naiv pozitív személelet értem, hanem azt, hogy az ember meglátja a jót a helyzetében, SŐT! képes keresni és építeni jóvá. hiszen, mi, magyarok tesszük a magyarságot olyanná amilyenné.

Rocko- 2010.03.07. 10:00:48

(na,megnéztem gugglival is, h mikorra datálható.)
harmadikként hoz fel Téged, ami jó érték. :)
a kép viszont pont segít behatárolni a korszakot.

Scala 2010.03.07. 18:31:29

@Rocko-: És akkor mi a tipp? :-)
Google dicséretesen gyors, ejha.

Rocko- 2010.03.07. 18:53:25

@Scala: a tippet tartom amit írtam. csak utána leellenőríztem hogy jó-e. a további játékosok miatt nem írom, h helyes v sem. :)

Brüsszeli csipke 2010.03.09. 09:50:03

Nekem is rémlik, úgy az 1700-as évek legvége 1800-as évek elejéről.
A gond az, hogy akármikor írhatták volna, mert minden szava igaz ma is.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.09. 13:00:27

@Scala: Hellóóóóóó!

Ominózus genovai/velencei küldött, aki "befogott orral" utazott végig Magyarországon. Kései szellemi örökösei ma is megtalálhatóak mind a Der/Die/Das kezdetű német lapokban, mind a magyar belpolitikában.

Konklúzió: nincs új a nap alatt. :)))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.09. 14:35:01

ez az idézet egy baromság
nem tudom mit ajnározzátok

Scala 2010.03.09. 22:12:02

@mefisto: Húha, oszlik a köd rendesen. Dátum? :-) Egyébként velencei követ. ;-)
@tesz-vesz:
Szia,
szerintem érdekes, mert igen régi levélrészlet, jelentés .
Holnap felteszem mikori.

cicómicó 2010.03.09. 22:54:45

@Scala: Döbbenet. Kérném a kihagyott részt is.
@Rocko-: Ez egy szép gondolat volt. Tetszik.

Rocko- 2010.03.09. 23:21:18

@cicómicó: köszönöm. terjedsz kérlek!

cicómicó 2010.03.10. 00:00:29

@Rocko-: Oké, esetleg leírhatnád a példáidat. Kíváncsi lennék rá.

Rocko- 2010.03.10. 07:01:31

@cicómicó: pölö:
az országban vannak szép helyek: lásd: csakaszepre.blog.hu/

illetve ha eléggé nyitott szemmel, keresve járunk, akkor magunk is találunk ilyet:
hamster.blog.hu/tags/point_n_click_turista
hamster.blog.hu/tags/otthoni_turista
és akkor még Budapestnél tartunk csak.

friss saját tapasztalatom hogy ha az ember szeretne elérni egy célt, akkor a barátai, ismerősei segítik őt, önzetlenül.

nem annyira személyes, talán már találkoztál is a témával:
belsoseg.blog.hu/2010/02/28/hogyan_nem_vettem_svedorszagbol_ven_mercit
egy autós újságíró szeretné megvalósítani az álmát, ezért elutazik Savédországba venni egy autót ehhez. az emberek pedig segítik, támogatják, mind lelkiekben, és szeretnék anyagilag is, de ezt ő nem akarja, gerincességből. szintén önzetlenül, úgy hogy jó része biztosan nem találkozott vele.
egy darab álom sok más emberből egységet, közösséget formált amely össze akar fogni és tenni akar egy jó ügy érdekében.

elég? :)

Scala 2010.03.10. 09:02:46

@Rocko-: A cinikus dög beszélne most belőlem, inkább nem írok semmit.
@cicómicó:
Legkésőbb holnapig. :-)

Rocko- 2010.03.10. 09:55:22

@Scala: írd. azért vagyunk itt: eszmét cserélni.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.12. 00:19:53

@Scala: Google nélkül nem tudok pontosabbat, de a török hódoltság előttre teszem.

(Nem lepne meg, ha egy ásatás leletei alapján kiderülne, hogy a pali a császári érdekeltségbe tartozó "Das Imperium" napilap publicistája volt. :P)

cicómicó 2010.03.12. 14:12:43

Durva és tényleg érdekes.
Urak=mai politikusok?

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.12. 21:08:47

@Scala: Akkor most erőt veszek magamon, és nem kopipasztolom be a "Gyűlölt ellenségeink" olaszokról szóló posztját. XDXDXD

Scala 2010.03.13. 01:56:51

@mefisto: Köszi. Mondjuk kezd érdekelni, ez egy létező blog? :-D
Nyomhatod nyugodtan!

Scala 2010.03.13. 02:02:34

@cicómicó: Na igen. Hívhatjuk elitnek, felső tízezernek, vagy csak 'sikeres üzletembereknek'. Legutolsó akkora LOL, na mindegy. Ez van. Úgy tűnik jóval régebb óta, mint azt szeretnénk belátni. Persze érthető, a remény éltet.
Azért az ötszáz év még engem is meglepett.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.13. 18:50:44

@Scala:

Olasz barátaink Traianus óta olyan mélyre zuhantak, hogy nemhogy csizmát, de egy oláh bocskort sem érdemelnének. Abban nyilván egyetértünk, hogy egy nép minősége akkor ismerszik meg, amikor közvetlenül és odaadóan kell tennie saját magáért. Tehát arról, hogy milyen viszonya is van neki a háborúval. Nos, az olaszoknak semmilyen, mert évszázadok óta nem láttak olyat közelről. Na, nem mintha nem lett volna rá lehetőségük, de valahogy éles helyzetben azonnal arccal hazafelé helyezkedtek, és lövöldözés helyett inkább a mamma pestájával és a fiestával kívántak foglalkozni. Az egykori hódító latinok mára elválaszthatatlanul összefonódtak a léhaság, a hiszti és a kóros műmájerkedés fogalmaival. És ne kezdjen nekünk senki a hatalmas építészeti és művészeti érdemekkel érvelni ezen naplopó csürhe mellett! Az a szerencséjük, hogy a valamirevaló népek mindig egymással voltak elfoglalva. Nem véletlen, hogy soha senki nem támadt az olaszokra, hiszen az legalább akkora perverzió lenne, mint nőt megverni. Ha bármelyik szomszédjuk nekik ment volna, katonái aznap este már a lebontott Colosseum kövein ülve, a Dávid-szobor másolatának darabjaival rakták volna körül a Capitoliumon a reneszánsz festményekkel begyújtott tábortüzüket. Mint ahogy ledöntötték volna azt a szar tornyot is, amit még csak egyenesre sem voltak képesek felépíteni ezek a szerencsétlenek. Egyébként valószínűleg hangos „puttana” kiáltozás, és heves gesztikulálás volt minden, amit egykor az ellen tettek, hogy ne dőljön el teljesen.

Amikor 1941-ben a Duisburg hajókonvoj vitte Rommeléknek Afrikába a benzint, töltényt és a fehér kolbászt sörrel, a németek – vesztükre – egy olasz flottára bízták a kíséretét. Váratlanul felbukkant azonban 4 brit hajó, amelyek szellemi és bátorságbeli fölényüket kihasználva elsüllyesztették a 12 olasz hadihajó által őrzött teljes német konvojt, ráadásul még az egyik talján bárka meglékelésére is maradt erejük, hogy aztán sértetlenül térjenek vissza az övéikhez. Az olasz hadiipar gyöngyszemei voltak a méltán legendás Ansaldo „tankok”, amelyek deréktól lefelé védték a vezetőjét. Sajnos az egyébként egy erősebb venyigével is átszúrható gép tervezésekor nem vették figyelembe az olasz férfilélek vonásait, hiszen Ansaldóval a derék körül sokkal nehezebb elfutni, mint gyalog. Az olaszok nevéhez fűződik egy háborús világrekord is. Isonzonál végre nem félgőzös törökök és civilizálatlan tuaregek jöttek szembe, hanem igazi germán és magyar férfiak, akiknél a férfiasság nemcsak a farkukkal való helikopterezésben merül ki. A caporetto-i áttöréskor a Monarchia hadai az egész olasz állomány negyedét, 300 ezer bőgőmasinát vetettek fogságba, és az eldobált puskáik is a kezünkre kerültek, szinte az egész ágyúállományukkal együtt. Az az 50 ezer digó, akinek az osztrák-magyar és az olasz hadsereg elől is sikerült elfutnia, később odahaza került börtönbe vagy kivégzőosztag elé. Ezt a gyávaságot még a románok is megirigyelhetnék. Az elmondottakból teljesen világos, hogyha ezeket a nyúlszívű divatcézárokat éles harci helyzetben összeeresztenék az egri nőkkel, sírva robogóznának haza a mamma szoknyájáig.

Anselmo 2010.03.14. 09:22:15

A tankokról jut eszembe:

Az oroszok a 6-napos háború után tankot adnak el Egyiptomnak, egy tiszt bemutatja a kezelését:
- Mondja tiszt Úr, mire való az a kis piros gomb?
- Ha az ellenség kis erőkkel támad, megnyomja a gombot és a tank lassan hátrálni kezd.
- És mire való a közepes piros gomb?
- Ha az ellenség közepes erőkkel támad, azt kell megnyomni és a tank közepes sebességgel hátrál.
- És a nagy piros gomb?
- Ha az ellenség nagy erőkkel támad, akkor a tank gyorsan fog hátrálni.
- Értem. És mire való az a nagy zöld gomb?
- Akkor a tank előre megy. Na azt akkor használjuk, ha az ellenség hátbatámad.

Scala 2010.03.14. 15:28:48

@Anselmo: Ez a tank story jó! :-)))

Brüsszeli csipke 2010.03.18. 14:05:52

Időközben én is rábukkantam az eredetijére (a párom világosított fel először, hogy pár évszázaddal odébb keresgéljek)
@Anselmo: :D

Alegre 2010.04.18. 23:27:48

Üdv.

Nem feltétlenül a fentiekre reflektálva, de a következőket olvastam, és ajánlom vagy nem a betűbarátoknak:))

1. Stephen Kingtől a Misery mindenkinek megvan? Könyv- és/vagy filmélményként? Olvastam, és angol eredetiben, igaz, a szemem majdnem lerohadt a végére, mert a monitoron kínlódtam végig az egészet, de megérte.
Mondják, King már nem tud olyan ütős horrort összehozni, kb. 1 évtizede, de ez még az aranykorban született, remek.
Nem lövöm le a poént, inkább a színészekről emlékeznék meg: K. Bates remek, remek, teljesen megérdemelten nyert Oscart, akárcsak az írót alakító, számomra eddig ismeretlen színész (annyira új arc volt nekem, hogy már a nevére sem emlékszem:)
A szemeire viszont élesen, nagyon szép kék a szeme a filmben:) Még jó, hogy azt nem bántja a nő, csak a lábát veri szét:(

2. PH. Rothtól A haldokló állat szintén friss élmény.
Megvolt filmen is ugyanez, hát... Nekem itt se ütött, meg ott sem. Naon uncsi a sztori, közhelyes.
Előnye: gyorsan olvasható, vékonyka. A poént itt se akarom lelőni, mert nincs is, csak dráma, meg öregedés, halálszag, meg valami szerelemnek hazudott/hitt szenvelgés stb.

3. Más műfaj, ún. beszélgetőskönyv. Ki nem találjátok a címét: Szembeszélő.
A szerző (Borzák Tibor) valami lapnak a firkásza, és leporolta az eddigi sztárinterjúit (jujj, de utálom ezt a szót!), és kötetbe fabrikálta őket. Hogy nem friss, ropogós anyagból dolgozik, az elég szembeötlő: pl. Törőcsik Mari nála még mindig teljesen kómás, talán izgalmasabb lenne, hogy a felépülése óta mi történt a művésznővel. A kamaszkoron éppen áteső Bíró Eszter még mindig Amerikában próbálkozik befutni , holott azóta úgy tudom családot is alapított, és már ezer éve itthon van (plusz már rég nem kamasz:) És csupa "friss" arc, "izgalmas" életút, de tényleg: Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Sebestyén Márta stb.
Szeretjük őket, csak már a csapból is, és semmi új ki nem derül róluk. Még a retromantika sem igazolja ekkora dózisban a jelenlétüket, ilyen jelentéktelen, avítt módon. Nyilván ez is csak egy pénzkereseti forrás volt Borzáknak ezekben a szűkös időkben, amikor még a médiamunkásoknak is trükközniük kell a számláikkal.

4. Emma, Jane Austen Emmája.
Ami eddig oly bájos-megkapó volt a Jane-regényekben, a letűnt békebeli kor finom romantikája, a szalonvilágok kacagtató derűje és piszkos kis intrikái, az mindebben a regényben elsikkad, súlytalanná válik, vagy egyszerűen csak Emma sztorija lett terjengősebb a kelleténél.
Ami még nem lenne baj, ha a megszaporodó oldalszámokat a cselekmény fordulatossága, az érzelmek sokszínűsége és valami drámai ív, katarzis indokolná.
De Emma csak sodorja a szálakat, amelyekben a végére teljesen belecsavarodik (vagy csak becsavarodik?), miközben az egész sztori nem fejlődik hosszú oldalakon semerre. Austen miniaturista írói technikája, és az oly sokszor kritizált szűk látóköre szerintem ebben a regényében nem kibontja és sziporkázó szellemességekkel gazdagítja a történetet, hanem csak veszt rajta a regény. Bocs minden J.A.-fantól:)

5. A végére egy másik beszélgetőskönyv, pontosabban önvallomás, vagyis memoár
Történészeknek (jómagamnak tehát) és nem csak történészeknek.
A történelem és a hatalom igézetében Hegedüs Andrásról segít kialakítani egy pontosabb, árnyaltabb képet. Különösen azoknak ajánlott, akik még csak ezután ismerkednének működésével, személyével. Ez a könyv nem is annyira a politikust, mint az embert helyezi középpontba, ír a családjáról, gyerkekkoráról, kollégiumi kalandjairól, és persze politikai színrelépéséről, a történelmi fordulópontokról stb.

(Ide kapcsolódva: A melankolikus forradalom c. riportkönyvet olvasta-e valaki, és megörvendeztet-e egy kis beszámolóval?)

Alegre 2010.04.18. 23:35:25

És még egy kérdés: a Virágzabálókat olvastátok?

Scala 2010.04.20. 14:13:33

@Alegre: Szia,
Köszönöm a hosszú kommentet.
Jane Austent számomra úgy általában túl van értékelve, Borzák Tibor és az a cím fárasztó! Teljesen egyetértek! Azonban az országban, ahol D. Tóth Kriszta évek óta publikált, 'egyedien friss', és sikeres szerző... na inkább hagyjuk.

Niurka_törölt 2010.04.25. 03:17:41

Francesco Massaro velencei titkár (1523)

Scala 2010.04.25. 03:26:47

@Niurka: Szia. :-) Én is ébren. Örülök, hogy szintén. :-)

Niurka_törölt 2010.04.26. 19:17:39

@Scala: mindig :))) filmmel mi legyen?

Scala 2010.04.26. 20:53:53

@Niurka: Film: teljesen kivagyok per pill., ha összeraktam magam, írok. :-) Úgyse lenne időm megnézni mostanában... sajnos. Köszi nagyon.

Jövő hét szerintem már jobb lesz.

Rocko- 2010.04.26. 22:16:24

@Niurka: @Scala: tessék éjjel aludni lányok, mert nem lesz szép sima a bőrötök! :)

Niurka_törölt 2010.04.27. 01:43:06

@Rocko-: pont ez a baj, hogy CSAK alvás van éjjel és ez árt a legjobban a bőrnek. Kellene a 32-féle vitamin.

Scala 2010.04.27. 16:52:11

@Niurka: Kis Gonosz! Tudja mivel bűvölje Rockot! :-D
Bőrileg jól vagyok, pedig elszívtam 5 szál mentolos cigit is, de este odaadom a szomszédnőmnek, vagy csüt. a közgyűlésen a közös képviselőnek a maradékot. Érzem a fejemben, hogy már nem tesz jót. Nagyon régen dohányoztam.
Ma helyette megyek futni, javult a sarkam. :-D

Niurka_törölt 2010.04.27. 19:25:07

@Scala: Érdekes, hogy sehol sem publikálták, mégis ha azt mondom, hogy "32-féle vitamin" rögtön vágja mindenki.

Rocko- 2010.04.27. 21:06:33

@Scala: na most majd.

@Niurka: na most amig meg nem jegyeztem, addig nem is vettem figyelmbe. most már értem.
és igen, jó hatással van a bőrre a 32 féle vitamin. kérdés hogy külsőleg vagy belsőleg alkalmazandó. :]

Niurka_törölt 2010.04.27. 21:24:15

@Rocko-: természetesen csakis belsőleg (engem így tanítottak a nálam sokkal okosabbak) :))

Rocko- 2010.04.27. 22:50:51

@Niurka: új szelek fújnak, seperc alatt lehet találni 10 erotikust őőő ezoTERIkust, aki azt mondja, hogy külsőleg. :)
bár vicces lehet, amikor magyarázza: "naponta egyszer öblögessen vele". :D

(szóljatok ha nagyon elviszem a témát, akkor abbahagyom.)

Niurka_törölt 2010.04.28. 02:59:56

@Rocko-: de le nem nyelné egyik sem

Rocko- 2010.04.28. 06:54:04

@Niurka: :)
ki tudja, van aki nagykanállal habzsolja... (az életet?)
:D

Scala 2010.05.02. 11:05:29

@Niurka: @Rocko-: Jó, akkor most ennyi ebből elég is lesz!
Thx. :-)

Rocko- 2010.05.02. 15:49:12

@Scala: 4 napja abbahagytuk már.

cicómicó 2010.05.04. 16:38:51

És most következzék valami egészen más (a lá Monty Python)
McCarthy: Az út c. könyvét olvastad már? Sógornőm, akinek a véleményére sokat adok, ódákat zeng róla, most kezdem el.

Scala 2010.05.05. 00:30:24

@cicómicó: Mesélj róla. A központozással ebben a könyvében is variál? Valami olyasmi rémlik, ő szokott...
A Nem vénnek való vidéket láttam filmen :-DDD, igazából nem vagyok amerikai szépirodalom kedvelő.
Kurt Vonnegut jöhet, természetesen, de a filmjeik, sorozataik telítenek, könyvben sokszor kiábrándítóak.

cicómicó 2010.05.05. 08:23:39

@Scala: A filmet én is láttam, az egész jó volt. Az Út most megy majd a mozikban Viggo Mortensen főszereplésével. A könyvet még nem olvastam, most kezdem, csak azt hittem, mint nagy könyvrajongó már túl vagy rajta és van róla véleményed.

cicómicó 2010.05.05. 08:24:16

@Scala: Ja, és mi az a "központozás"? :)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.05.05. 18:34:23

@cicómicó: Elszórni az írásjeleket, mint magokat. ^^

cicómicó 2010.05.05. 18:47:39

@TREX: Köszi, sajnos nem értem a hasonlatot.

Scala 2010.05.05. 23:46:57

@cicómicó: a szöveg írásjelekkel való tagolása. Érdekes megoldásokat alkalmaz asszem McCarthy is, minden szempontból más lesz tőle a szöveg, de fordításban, magyarul sajnos kavart okoz... valami ilyesmi rémlik a Vénnek való vidékről szóló post kapcsán, amit a KönyvesBlogon olvastam két éve.
Viggo Mortensent bírom. :-)
@TREX:
Szia! :-))) Igen, úgy van.

cicómicó 2010.05.06. 09:30:26

@Scala: Köszönöm a felvilágosítást. Egyelőre jó a könyv, de nagyon borús a hangulata.

Anselmo 2010.05.15. 17:13:14

Tessék már írni valami izgalmasat!

Scala 2010.05.15. 17:46:16

@Anselmo: Iszonyat szét vagyok csúszva per pill., de köszönöm a bizalmat! :-)
A gépem szerelőnél, hétfőn visszakapom, akkor már jobb a helyzet. Többen hiányoljátok a blogot, mint bárki (én) gondolná. :-)

Rocko- 2010.05.26. 08:56:17

várjuk már nagyon!

Scala 2010.05.26. 17:02:32

@Rocko-: @Scala: Rossz volt még tegnap is a gépem, adaptert is újat kellett venni.
Gyakorlatilag ugynaz, mint tavaly februárban, de a szerelők szerint ez nem típushiba.
Post: most nincs erőm semmihez... :-(

Rocko- 2010.05.27. 23:58:11

@Scala: nem baj, azért várjuk.