HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2010.01.11. 02:02 Scala

Talány (8.)

 

 

Olvasom a "Füveskönyvét", alcíme Gyógyító gondolatok. Regényeitől sosem voltam annyira elájulva, mint a kánon, aki szigorúan halála után emelte kebelére... Meglátásai viszont, páratlanok. 

Kitől származnak az alábbi sorok?

 

 

A nagy erdőkről és a fenyőkről

Az erdőkben van valami megrendítő, különösen a fenyőerdőkben. Nem csak sötét és következetes hallgatásuk rendít meg, mély árnyaik, templomi fenségük és áhítatos magatartásuk. Megrendítő az élet akarata, mellyel egy nagy erdő kifejezi a világerőket. Gondoljuk csak el, miféle erők és szándékok építették az ötvenméteres fenyők százezreit! Mit pazarolt el a természet magvakban, porzókban, bibékben, kísérletekben, napsütésben, esőben, széljárásban, míg egy ilyen erdő felépült! S milyen céltudatos és néma ez a létezés, mely semmi egyebet nem akar, csak lenni, csak felnőni és évszázadokon át megmaradni, teljesen kifejezve önmagát, lélegezve, felelve a világnak - s ugyanakkor nem tör senki és emmi ellen, otthont és életet ad élőlények milliárdjainak. Milyen nagy és bölcs közösség ez az ötvenezer holdas fenyőerdő.    

 Elmúlt a karácsony, de a blogon nem volt sok nyoma... ezért a kép. :-)

Arról, mi az élet igazi élménye

Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. Rómában vagy az Északi-sarkon járni nem olyan érdekes, mint megtudni valami valóságosat jellemünkről, tehát hajlamaink igazi természetéről, a világhoz, a jóhoz és rosszhoz, az emberekhez, a szenvedélyekhez való viszonyunkról. Mikor értelmem eléggé megérett erre, már csak ezt az élményt kerestem az életben.  

 ... azért amint rájöttünk egy s másra... magunkba mélyedve haladtunk utunkon, utazzunk Rómába. Jót tesz az.

Ő már annyiszor volt, hogy unta.

A képzelőerőről

A franciák szerint igazi fantáziája csak annak van, aki látni tudja a valóságot. Ez a képesség ritka. Az emberek azt hiszik, a fantázia egyértelmű valamilyen soha nem létezett tünemény megálmodásával. De soha nem létezett tüneményeknek nincs kezük, se lábuk, olyanok, mint a griffek, s aminek nincs köze a valósághoz, az unalmas és gyermekes. Az igazi képzelőerő a valóságból építi fel az újat, a csodálatost, a meglepőt. Látni a valóságot sokkal meglepőbb és fantáziadúsabb vállalkozás, mint felhőkből építeni a valóság első fuvallatára szétomló álomvárakat. Tanulj meg igazán látni egy épkézláb embert, s meg kell tudnod, hogy meglepőbb és csodálatosabb, mint a mítoszok szárnyas hősei. 

 Szigorú ember volt. Jobb, hogy nem élte meg az Avatart 3D-ben.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr851662791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.01.12. 13:03:41

@TREX: Túlontúl. Szerintem kapaszkodókat gyártott a szigorral, hogy feldolgozza életélményeit. Görcsös is néhol, aztán lazít rajta.
Hasonló pszichomotorom van, de az elmúlt években igyekeztem túlhaladni. :-)
Haladok a könyvben, mosolyogva és nagy tisztelettel egy kicsit szánom őt, sajnálom. Korlátok közé helyezte magát, és volt amiben tévedett, de ember volt, egy olyan igazi fajta.
A búskomorság köde vagy a görcs minden írásában ott van. Előbbit jobban kedvelem tőle, de utóbbi művei híresebbé tették.

Scala 2010.01.12. 13:10:57

Egyébként a képzelőerőről írtak közel állnak a véleményemhez, hozzátéve, hogy 'a valóságból építi fel az újat, a csodálatost, a meglepőt' számomra a kedvenc - lehet itt a blogon agyoncsépelt - mágikus realista irányzat definíciója.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.01.12. 13:29:01

Hát, a búskomorság a fotóin is ott biggyed, bár ahogy öregedett, egyre inkább kisimult.

Lisanne · http://klassdsign.com/ 2010.01.15. 09:12:21

Szia Scala!

Jéééé én is pont a napokban vettem elő Márait. Jól esik néha beleolvasgatni.

Scala 2010.01.15. 15:03:06

@Lisanne: Szia Lizim,
Igen, szerintem is. Akkor tudtad... ;-)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.01.18. 13:47:12

"Regényeitől sosem voltam annyira elájulva, mint a kánon, aki szigorúan halála után emelte kebelére... Meglátásai viszont, páratlanok."

Wow, aztat hittem, csak lüke fejem látja emígy :)

Scala 2010.01.18. 13:53:11

@Herr SturmLiberator: Üdv. :-)
Bizonyos körök oly mértékben tisztelik gondolatai miatt, hogy elfelejtik hogy van / kellene hogy legyen / megírva egy jó regény. + ellene irányuló bármely kritika kvázi hazaárulás...
Nem az.
Attól még életünk végéig olvasni fogunk Márai Sándort, csak a maga - méltó - helyén.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.19. 00:56:21

Én a naplóit is szeretem. Legjobban talán az utolsó éveket.

Scala 2010.01.19. 01:11:35

@Bukowszky: Szintén! :-)
Azzal kezdtem, az Egy polgár vallomásaival.

koral 2010.01.26. 15:03:15

Scala!
most találtam rá a kommentedre a levendula fagyival kapcsolatban a strangen (itt talán megkapod) és itt találtam rád. A recept: chiliesvanilia.blogspot.com/2008/06/levenduls-fehrcsokolds-hzi-fagylalt.html
BOCS az ide nem illő kommentért...

Brüsszeli csipke 2010.01.27. 14:36:18

Azt hiszem, most megyek, és leveszem én is a polcról egy kis újra(bele)olvasgatásra a Füveskönyvet :)

Scala 2010.01.27. 16:14:21

@koral: Szia,
Nagyszerű vagy! Köszönöm szépen! :-)
Elmentettem a receptet. Tegnap láttalak Strangenél is, azóta kívánom a már elkészült fagyit... megcsinálni most nincs erőm. ;-)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.01.28. 13:12:22

Én sem vagyok oda a regényeiért, maníros, pozőr, szájbarágós.

A Füveskönyv elmegy.

Scala 2010.01.28. 13:41:51

@Brüsszeli csipke: Örülök. :-)
@G.d.Magister: Húha, ennyire untatott? Kedvelem a szerző személyét, és a naplókat mestermunkának és kordokumentumnak tartom, ezért nem tudnék ilyen nyíltan a többiről...
...de... tképpen...
nem vitatom a jelzőidet.:-)

pannonfunk 2010.02.23. 21:26:35

@koral: Hehe, én meg Máraira tértem be ide, és levendulás fagyiba botlottam. A levendula nekem gyógyszer, ha túlpörgetem magamat kávéval, akkor teszek 1-2 csepp levendulaolajat a párnámra, és utána nyugodtan húzom a lóbőrt. Elalvás előtti fagyi lesz ebből nyári éjszakákon, már látom (mondjuk Márai olvasása közben, csakhogy visszakanyarodjunk a témára :) )

Scala 2010.02.25. 22:39:10

@pannonfunk: Hehe. Rendben, hamarosan lezárom a Márai korszakot, csak elveszett a post fele... :-( utálok újraírni.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2010.09.20. 16:58:08

A talány illik a szerző megítélése is - már ami engem illet:)) Van ami nagyon, van amit viszont nem bírtam végigolvasni.... Nade ott van a Szindbád hazamegy, ami meg a mindent visz kategória, megunhatatlan és egyéb elcsépelt jelzők - és aki egy ilyet meg tudott írni, azt nem tudom másért bántani:)) Mondjuk a Füveskönyv nekem pont az ilyen kevésbé kedveltem tőle - de lehet, hogy csak töményen olvasva az, és lassan adagolva jó. Te hogy állsz a Szindbád hazameggyel, Scala?:))