HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2009.11.24. 01:50 Scala

Offtopic: Elle - HUN

20 éve olvasok női magazint, a gyerekkori kezdetek oka családi: előfizetői voltunk a Nők Lapjának; furamód inkább apai, mint anyai elhatározásra. Akikről alább írok, uszkve húsz éve szereplői a magyar írott  'női', nőknek szóló újságírásnak.

Igyekszem arról regélni, ami tetszik, tetszett, és szóvá tenni, ami nem. Se több, se kevesebb ez a post, nem lesz folytatása. Nem is illik a bloghoz, Offtopic. 

Dohogás a Made in Hungary jelenségről; mert mi  o l v a s ó k sokkal, ennél legalábbis jóval t ö b b e t érdemlünk. Most is a saját érzékenységemet tartom szem előtt, célom elmondani, nem bántani; nem vagyok naív, tudom, hogy nem idézek elő kataklizmát, sőt apróbb változást sem. De kikivánkozott már...

 

1. rész

Eredetileg Vass Virág 'Zsóka-novellái'-ról terveztem írni (Elle magazin Magyarország október, november). Nagyrészt arról fogok, de nem hagyhatom ki az újságot, amely keretet ad az írásoknak. Elle Hongrie október-november: magyar írott tartalom, no fashion, no reklámok. Legutóbbival jól el vannak látva egyébként, ahol zavar egy-egy cikket, félmondat erejéig kitérek rá.

Ha valakit a magyar nőknek szóló mai magazinokról érdekel egy felhasználói, éleslátó, elfogulatlan és megvesztegetés-mentes körkép, bízza NooriraEmitt húzza rájuk a vizes lepedőtÉs itt is. No meg még itt. (Gyengébbek kedvéért: összesen öt link!)

/Ami engem illet egyébként, '08 január óta nem vettem magyar női magazint, csak hébe-hóba kaptam. A 'laikus-amatőr', nem újságírók által készített divatblogok szerintem sokkal jobbak: szellemesek, egyediek, zabolátlanok, nem küzdenek paranoiás tyúkól szerkesztőséggel, nem tolják az arcomba trendként a bújtatott reklámot, bőven kielégítik igényeimet, és kommentelhetők. Mély meghajlással és köszönettel adózzunk hát:

Virgogirlnek

Gallianorinak

Strangenek

Zsaninak

és a HeStyle-os fiúknak

Miközben keresem a képet rátalálok a korábbi évek főszerkesztői leveleire: a külföldies, bárgyú címek, a fonetikus írás és az alliteráció régi mánia Vass Virágnál. Példák:

- Hollywood kiss (2006/10.); Gucci esete az alföldi papuccsal (2003/08.); Szent Pitt (2006/11); Nevörmájnd (2007/07.); Májferlédi meg a májgaluska (2008/01.); Mantra kacér meditálóknak (2009/05.); Lezser fohász (2009/4.), Bikini bűnök (2002/05.).

Nem ismételem magam, feleletválasztós módszerrel mindenki talál kedvére valót:

a) fárasztó / b) bárgyú / c) álokoskodó / d) erőltetett

Térjünk rá a novellákra: idén augusztus óta új főszerkesztője van a lapnak (Liptai Lívia - alliterál...), a korábbi főszerk. novellákkal - a Pillow talk - Párnabeszéd című rovatban, és még gyorsabban felejthető interjúalanyként képviselteti magát. Az első két írást megtaláltam a honlapon: 2009. augusztus2009. szeptember használjátok egészséggel.

Az első, az augusztusi a bizonytalan feleségről, a szerző által gyakran kultivált béna nőről szól. Kérdései: van-e a férjének valakije?; elegendő-e ő?; a novella a hosszú évek alatt kialakult szerepeket, szerelem - szeretet - barátság - megszokás útvonalat vázolgatja. Mindezt túl sok párbeszéddel, némileg ostoba felhozatalban. Nem igazán ütős.

 Minden út ugyanott ér véget - a kiábrándulásban. (Oscar Wilde)

Az igazsághoz hozzátartozik két alapvető elem, amely a véleményemet befolyásolja, és amiért nem szeretem a 'béna nő' témát. 1. Anyai oldalon hosszú generációk óta erős, férfias akaratú, de nőiesen ösztönös, ápolt és szép, kellő öntudattal rendelkező felmenőim vannak. Hozzátenném: nem könnyű életúttal! A kérdés sosem az nálunk, hogy elég vagyok-e neked.  2. Legfontosabb elképzeléseim egy párkapcsolatról a mellérendetség, a kölcsönös tisztelet, s az érzelmi zsarolás elkerülése. A "Van valakid?" típusú riadt kérdések és erre épülő - pláne rosszul megírt! - történetek számomra az érzelmi zsaroló, gyerekeivel magát elbástyázó, vizenyősre sírt szemű, vesztes nőt jelenítik meg. Vesztes nő márpedig nincs, csak szerepbe merevedett és társfüggő. Sajnálatosan sokan vannak, de én nem őket gyűjtöm magam köré. Természetesen az élet még nekem is tartogathat ezt-azt, de fogadom, akkor majd önmagamat idegesítem a béna nő-séggel, nem írok önterápiás irodalmi művet. Vass Virágtól sem tanulhatunk semmit a témában, maximum kezdő szinten felvázolja.      

A második, a szeptemberi tetszik a legjobban, bár hemzseg a fővárosi 'multis' szavaktól. Az érzelmek, a modernkori női gondolatok, együttérzésre sarkalló részletek kellően vannak adagolva. Túl sok a párbeszéd, néhol életidegenek a mondatok, de nem zárom ki, hogy így beszélnek a multinacionális cégek gazdasági végzettségű magyar középvezetői. Sosem buktam rájuk... Megjegyzem, itt csöppet zavaró, hogy VV mintha célzottan 27-39 éves, irodaházi, viszonylag jó egzisztenciájú, értelmiségi és önálló nőknek írna, azaz az Elle idealizált célközönségének. Összefoglalva: nem rossz, már-már reményt keltő kis írás. 

Ez a rész itt mindent megmentett...

Eszter a párna másik oldalán eldöntötte, hogy ez a sovány, csontos, mozgékony férfi valahogy nagyon közel áll hozzá. Gyors mimika, csupa akarás, csupa feszültség, milyen furcsán hathat mellette az ágyban a saját ernyedt puhasága. 

... emlékeztet valakire... és szép összkép.

 

2. rész

'Zsóka'-novellák

Ha valami kellemetlent akarunk mondani, semmit se rejtsünk véka alá. (Oscar Wilde)

A harmadik nekifutás (számomra időrendben az első) 2009. október. Kettős hatás, halmozottan hátrányos helyzet: béna nő és kísért a Nők lapja feeling. A cím Zsókák háborúja.

(Képanyagként a kicsit széles csípőjű VV egy festett fal előtt, lenge csontfehér ruhában, Provence sugallat, lába közé fogja a létrát. Mindez a tétován tátott száj nélkül még jó is lenne. Nem tetszik a kép, nagyban pláne zavaró.)

 

Az írás nem indul rosszul, 

(...) A barátnői azt tanácsolták feltétlenül tanúk jelenlétében találkozzanak. Az egyetlen tanú, aki ezen a délelőttön szóba jöhetett, Márta néni volt a földszintről. De benne valahogy nem bízott. Már túl sokszor kívánta a halálát. A közös helyiségben teleltetett muskátlikat is furmányosan elintézte. Ki tudja tanúként mire volna képes.

a második fele viszont rémesen alulmúlja az elsőt, és visszahozza a rosszabbik Nők Lapját. A magabiztos csábító nő kiborul, hisztizik egy ocsmányat, zavaró párbeszédek, körmönfont szóösszetételek kíséretében. 

Kicsit intellektuálisabbra van véve, mint a Barátok közt, mert enciklopédiákról és A Magyar Irodalom Történetéről vitatkoznak - életidegenül és vontatottan, de az erőltettség miatt, komolyan megjelent fejemben a híres-hírhedt RTL Klub gangos ház.

(...)

- Hogy lehet úgy beleszeretni valakibe, hogy a feleséged még csak nem is sejti, hogy baj van? A férfiak mind ezt csinálják?

- Mi van a férfiakkal?

- Nem adnak jeleket. Egyszer csak kilépnek.

Zsóka tompa hajthatatlansággal utasította el a váratlanul sorsba csapódó szerelmek elméletét, valamilyen homályos előre megfontoltságra és elvetemültségre gyanakodott. Amikor észrevette férje elfelhősödött tekintetét, tudta, megint nem jut beismerő vallomáshoz.

- Te mégis mit tennél a helyemben?

- Itt hagynám azt a rohadt Cambridge-et.

(...) 

Akár jó is lehetne, hogy Vass Virág az esendő, hibáiból nem, vagy lassan tanuló nőkről ír, akik szenvedélyesen védik korlátaikat, mert úgy érzik, nekik annyi jutott, hogy ebbe kapaszkodnak. A baj az, hogy még a legnagyobb jóindulattal sem lehet belelátni ezeket a vonásokat a szereplőkbe, a Zsóka nevezetűbe pláne nem. Egyrészt öntörvényűen vesztes karakter, másrészt lebeg, nincsenek megfogható, elképzelhető emberi vonásai, harmadrészt kiment a divatból. /Körülbelül Bridget Jonesnak állt jól a dolog, idestova tíz éve. Azóta köszönjük szépen, unjuk. Egy elvált Bridget Jones pedig, nem túl nagy fantáziára vall. Magyar adaptációja is megszületett (Rácz Zsuzsa: Terézanyu), ebben sem szenvedünk hiányt./  Azonban a legfontosabb: a hús-vér nők ennél sokkal jobbak, de legalábbis összetettek. Nehéz mindezt két oldalban kifejezni, a novella szigorú, már-már kegyetlen műfaj, de szerény véleményem szerint meg kell tudni ugrani a szintet, ha már nyomtatásba kerülünk.

 

(Folytatom. A türelmet köszönöm.)

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr371542965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2009.11.24. 07:13:53

höhhööhöö, Noorinál egy postnál a Joyt fikázza. m.blog.hu/no/noori/image/magazines/ase.JPG
a linkelt video ( juj.hu/ny/?cid=657 ) címe: Gyula megcsókolt egy lányt. azt hittem, h a képen szereplő szőke egy Gyula nevű transzvesztita, aki megcsókolt egy lányt.
:}

katarocks 2009.11.25. 21:03:00

jöttem írni, hogy a Nők Lapjában Vass Virág interjú van, Kaiser Ottóval Vámos Miklós által. Nem igazán derül ki számomra, hogy hogyan sikerült összehozni őket egy interjúba. Vulévu-t megemlítik, nyilván amiatt van az egész, de amúgy nem arról szól. Szóval jöttem írni, erre látom ezt a posztot :) A novelláit most még nem volt türelmem elolvasni, az első mondatok után abbahagytam, ezekhez külön lelki állapot kell. Nevörmájnd, Májferlédi meg a májgaluska azért betette nálam a kiskaput, irtózom az ilyesmitől.
A NL-es interjúban hangoztatja egyébként, hogy ő milyen rossz főnök volt, nem tudott "önérvényesíteni". "Túl sokáig görnyedeztem nem egészen rám szabott, menedzseri feladatok alatt." Drága, előbb is le lehetett volna lépni. Ja, és az Ulpius-ház kérésére írta a könyvet.

Scala 2009.11.26. 10:05:31

@katarocks: Novellák: Igen, én is abbahagyom a novelláit, erőltetnem kell! :-DDD Szóval nagyon jót szórakoztam, hogy sorstársak vagyunk.

Én is hallottam egyet s mást, milyen főszerk., főnök volt, mástól, nem saját utólagos önvallomásként, de nem vagyunk egészen magunk közt, nem árulok el többet.
Köszönöm, hogy írtál. Elsodort az élet és a nyílászáró-csere, de folytatom, amint lehetőség nylik rá. ;-)

Scala 2009.11.26. 10:06:18

Sok az 'Én is', bocsánat... :-)

June Miller (törölt) 2009.12.23. 15:40:47

Hi! Édibédi!
Emlékszel még rám?
Én vagyok az, aki Karikor full egyedül van egy csomó pia, cigi és kv társaságában, marhára bebaszok, Henry Miller könyveket olvasok- am ezt ajánlom Neked is- ja és 3 nap alatt fogyok 5 kilót, amíg más 10-et hízik- he-he.
Ja és Big egy F*sz, kb , mint a Szex és NY-ban, de mindegy.
Ja és elb*sztam v 30 ezret könyvekre- ajándék Karácsonyra magamnak-, kedvencem Miller és O. Wilde! ( Dorian Gray...) I'm verry sorry, but I'm picit spicces, elkezdtem ünnepelni...
Am bele vagyok szeretve Párizsba ( könyvélmény- Párizsban az élet...) olvasd el..., és marha jó lesz megnézni a Henry és June filmet ( term: Uma Th .szereplésével...)
Am jó az Elle kritikád! gratulálok!
Remélem, Neked jobb karid lesz, én azért bebiztosítottam magam .. öhm tudod mivel is, ha esetleg rámtörne a depi...
Ja és elfelejtettem venni magamnak egy csomó luxus fehérneműt- mert a párizsi nők állítólag így hódítanak, de nem baj, nekem úgysincs kit meghódítani. Bár a horoszkópom szerint 2010-ben jön a nagy ŐŐŐŐ!
Ágyő- a'la VV:-)

Scala 2009.12.23. 17:52:55

@June Miller: Hello,
Henry és June? Még nem hallottam róla.
A könyvek jó választás.
Kevés önpusztítást kívánok.
Én az ünnepek után állok rá az egészséges életmód léböjt változatára + némi nyers koszt.
Addig úgysem tehetek semmit, összevissza az élet, sok pakolás és takarítás, pedig abban még segítségem is van, csak nem akkor, maikor kellene... :-(

Semmi ünnepi nincs a hangulatomban, sőt a hátam közepére kívánom az egészet...
Jövőre tényleg el fogok utazni, ennyire sosem volt erős az elhatározás + az emberek megbolondulnak ilyenkor... és mivel nincs pénzük lopnak, méghozzá elég szemérmetlenül.
Sajnos mi is áldozatul estünk, túléljük, de nem vagyok optimista az ország jövőjét illetően. Rengeteg szerencsétlen ember.
Persze erről nehezebb írni, mint a Mangoról...

Big: ne szenvedj vele, miatta meg pláne felesleges. ;-)
Vigyázz magadra!

June Miller (törölt) 2009.12.26. 06:12:33

@Scala: Pedig a film Henry Miller Ráktérítő c. könyvéből készült! Alapfilm! Nézd meg, bár nehezen szereztem meg én is, de ha gondolod kiírom és eljuttatom.

Léböjt: ja én is, most speciel zöld tea ezerrel!
ja és ha bírja a gyomrod: Chilit chilivel!

Karácsony: ó hányszor megfogadtam, hogy elutazom , és soha nem jött össze.. munka.. meg depi.

Bűnözés: sajnos nálunk is eszméletlen méreteket öltött: pl a polgárőrség hangosbemondón figyelmezteti a lakosságot h mire ügyeljenek: eszméletlen! és valóban, úgy látom egyre rosszabb lesz!

Big: állítólg megvett egy rakás ajándékot, de én olyan alamizsnának érzem, és nincs kedvem menni hozzá vasárnap. ( am egy kib*szott sms-t nem küldött 24-e óta)

Te is vigyázz magadra!
Annak azért örülök, hogy a VV és Elle kritika miatt kicsit felbojdult az olvasótábor;-)

Scala 2009.12.26. 18:15:13

@June Miller: Szia,
Írhatott volna!!!

Henry Miller: el kell mélyednem benne, akkor!

Polgárőrség: durva!

Blog: újraindul szépen, de még rengeteget kell rendeznem, hogy nyugodtan olvasni tudjak + bejött sok meló. Folyton kitalálnak nekem ezt, azt.

Végezetül: most mondta a férjem, hogy volt egy projektük nálatok. :-))) Mert meséltem a polgárőrséget.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.12.27. 12:13:53

@June Miller: nyugi, én semmit nem kaptam :-( sms-t se

Scala 2009.12.27. 14:55:20

@Virgogirl: De igen, csak későn lett feladva! :-)

June Miller (törölt) 2009.12.28. 05:25:57

@Scala: nálunk, ne már komolyan???? Milyen projekt??? De jó:-) Bár nálunk a polgimester nagy településmanager:-D, asszem településmérnök az eredeti szakmája, most építik a 4-es elkerülőt is ( teli van a város osztrákokkal blő)

H. Miller: a Te kis lelkednek durva lenne: amcsiban sokáig be volt tiltva, Fo-ban írt, az Fo-ban töltött éveiről, eléggé obszcén stílusban. Bár sztem eléggé hűen adja vissza a párizsi életformát, nekem tetszik!
( Ez a hülye H. Miller imádat a Párizsban az élet c. könyvből jött!)

Képzeld: Bigtől megkaptam Dorian Gray-t!!!!!!
annyira örültem!

June Miller (törölt) 2009.12.28. 05:27:44

@Virgogirl: bocs én ugyan nem sms-t, de egy kommentet írtam a blogodra, hogy Boldog... hát most már Új Évet!:-)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.12.28. 21:18:41

@Virgogirl: @June Miller: ja, én a saját Bigemre gondoltam... mástól nem nagyon várok/vártam semmit :-D

Scala 2009.12.28. 22:24:48

@June Miller: Nekem a mágikus realizmus fekszik + Ady Endre, Oscar Wilde. Nem vagyok mimóza, de igazad van, az öncélú obszcenitás néha zavar.
Dorian Gray: Szuper! :-)
@Virgogirl: Félreértettem... :-)

Scala 2009.12.28. 22:27:07

Bár, ha belegondolok, Ady és Wilde is hozza a mágikus realizmust... mégha akkor nem is létezett ez a kategória.
Lehet egyes irodalomtudósoknak ez a kijelentés egyáltalán nem tetszene... és akadémikus vita is kerekedhet belőle, de sztem nem mondok oltári nagy hülyeséget... :-)

June Miller (törölt) 2009.12.29. 10:58:29

@Virgogirl: szegény:-(
@Scala: nos H. Miller nem öncélúan obszcén, tulajdonképpen nem is obszcén, hanem szabadszájú, exhibicionista, végletesen individualista nézetekkel! Pont ezért tetszik!;-)

Ahogy elkezdtem olvasni Wilde-ot, rögtön Ady ugrott be.
Karira megvettem Bignek Debreczeni Orbánról írt könyvét: nos ő indít a Dorian Gray-es hasonlattal- ekkor szerettem bele Wilde-ba. ( Debreczenibe nem:-D)

Scala 2009.12.29. 12:43:42

@June Miller: Jaaaj, azt a Debreczeni könyvet ne is emlegessük itt a blogon. :-D
Wilde idézet: mindig hatásos, de kár, hogy így lealacsonyították. :-(

Scala 2009.12.29. 15:49:21

@June Miller: Nem nagy baj, üsse kő! :-)

June Miller (törölt) 2009.12.30. 07:22:24

@Scala: de azt tudod, hogy VV-t még ő is megelőzi az eladási listán.-P

Scala 2009.12.30. 22:24:47

@June Miller: Uh. Nem nem tudtam. Kezdek félni... Hogy egzisztenciális okoból kapunk újabb kommentet.