HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2009.07.18. 14:25 Scala

Ehhez lehet, én kevés vagyok... - Méhe nélkül a bába

Berniczky Éva: Méhe nélkül a bába

- regény

Magvető Kiadó, Budapest, 2007.

204 oldal, 2200,-Ft

B

Első rész, 2009. július 9. 1h25

A hálószobában maradt a Donna Leon krimi, nincs a helyén, nem találom a sötétben, de nem akartam felébreszteni a férjemet (a jó házasság alapja aludni, és aludni hagyni). Ráadásul  e-mailben hónapok óta be kell(ene) számolnom kortárs magyar szépirodalmi élményeimről : ajánlom, nem ajánlom, ki léphet Szabó Magda helyébe? stb.. Inkább előbbi, mint utóbbi ok sarkallt Berniczky Éva regényének ma éjszakai elkezdéséhez. No meg a háromféle sajt és leheletvékony olasz füstölt sonka uborkával, aminek elfogyasztása órákkal hátráltatja a kocogást. Az uborka nehéz étel családi mondás ma éjjel értelmet nyer, és rég nem látott blogos aktivitáshoz vezet. 

Oscar Wilde szerint "A kritika az önéletrajz legmagasabb formája." Ennek szellemében készült jelen bejegyzés.

 
Azzal kezdem, hogy a cica miatt közepesen kényelmetlen helyzetben fekszem a kanapén. Próbálkozom az eltemető, fullasztó, leszorító stratégia néhány elemével, hasztalan. Ehhez társul a könyv, amely igen jó kritikát kapott a KönyvesBlogon. 

A 38. oldalnál járok, Boccaccio és Dante jutnak eszembe, hogy néha nem tetszettek... A szövegnek ugyanis van egy verses lüktetése, tömény, de érdekes. De. Tulajdonképpen. Érdekes. 

Hiányolom a hangulataláfestést: sok a leíró rész, mégsem érzem a miliőt. Bizakodom, hogy hosszú távon lesz jó, vannak erre utaló jelek. Úgy érzem ingoványos talaj nekem a határontúli magyar író és alkotásai, Bartis Attila is csalódás volt, de állítólag félreértettem. Egy dolgot már biztosan mondhatok, Berniczky Éva könyve jobb, mint A nyugalom, uis. nem hatásvadász.

- Amíg abszolválom és kiegészül a post, utánakerestem némi infónak, saját blogjuk van a férjjel, Balla D. Károllyal (költő; nickje BDK., Murcinál sokszor kommentelt, amíg jártam oda). 

- Hivatalos, eléggé semmilyen bemutató a könyvről itt. Nagyjából ez olvasható a kötet hátoldalán is.

- Kattintgassatok bátran, sok novella is van a Manzárd fantázianevű blogon.

- Elle.hu vélemények a regényről

- olvasónapló, de tképpen részletek máshol megjelent posztokból

- Spanyolnátha művészeti folyóirat 

Nőiesen ír, azazhogy érződik, hogy a szerző nő, ez most idegesít. Vannak teljesen körmönfont és nehéz mondatai  Például:

Mindig is nehezen viseltem az illetéktelenséget, ugyanakkor a kényszercselekvések utólag némi elégedettséggel töltöttek el.

Ezekre vadászok, de azóta nem sok akadt horogra - képzavar... 

Chloé elhagyta a kanapét, és a parketton félálomban ül. 

A könyv és főként a koncepció, úgy összességében nem tűnik rossznak, meg kell szoknom. Félek azonban, nem fogom tudni átérezni... A kilencvenes évek elejének Nők Lapja írásmódja és a szörnyű hajfestés szlovákiai módra jutnak eszembe. Annak ellenére, hogy a helyszín Kárpátalja. Bocsánatot kérek emiatt, egy újabb Oscar Wilde idézettel takarózom:  

Csak sekélyes emberek nem ítélnek a külső alapján. 

Frissítés 2009. július 18. szombat 

A lázas betegségben az a jó, hogy sokat kell pihenni, és egy alvással töltött nap után következik az olvasással töltött kettő. Donna Leon négy teljes kötetének bevégzése után túlzásnak éreztem egy újabbat, visszatértem Berniczky Éva regényéhez. 

A szöveg túlnyomórészt naturalista. Móricz Zsigmond féle részletek az evésről, a kolbászról, és a fulladásos nyelésről:

Zavarában harapott egyet az ajándékba kapott Szemipalatinszkiből, amit Odorkától kóstolóba kapott. Feltűnően hosszan csócsálta, forgatta a szájában. De hiába kínlódott nem tudta legyűrni a torkán a fűrészpor ízű zsíros masszát, a nyelvével együtt ördöngősen tovább dagadt. Egészen finom biztatta magát, hátha mégis elnyomhatja utálatát, és lenyelheti végre a sűrű habarcsot, amely, ha nem igyekszik pillanatokon belül kinőheti a szájüregét, szétfeszíti az ajkát, és kitüremkedik.

Odarka azzal a rémült áhítattal csüggött rajta, amellyel a kivégzéseken lesi a közönség a halálraítélt utolsó rezdüléseit. Havackónénak azonban nem volt mersze kicsúfolni a halált, nem köpte ki az istentelenül rossz falatot. (...) Láthatóan szabadulni szerettek volna már egymástól, mindkettőjüknek kapóra jött a megjelenésem. (...)

 

Ez a kolbász oldalakon keresztül kísért, Odarka férje is undorodik tőle, asszonya viszont a gyárban dolgozik páratlan napokon, folyton ez a vacsora. Minden adagban van fehér kitüremkedő szalonna darab, amitől a pasasból lassan, de biztosan kiszáll az élet. A fővárosi nyomorban ennek ellenére a szerencse fiának kell éreznie magát, hiszen a többség, csak áradozhat és elmélkedhet a húsipar eme remekéről, hozzájutni nem lehet. Eszembe jut az angol mondás: 'Aki szereti a virslit, és a törvényeket, ne akarja megtudni hogyan készülnek.'  

A daráló felett páros napokon nem Odarka roskadozik, ő olyankor ugyanis bába. Nagy szükségben lévő asszonyok erős karú és akaratú segítsége, az egyesszám első személyben elbeszélő írónő két gyermekét is ő segítette a világra. No és persze benn-nyugton maradni két hetet, a mindkét esetben hét hónapra bekövetkező burokrepedés után. A magzatvíz csordogálása, a felpolcolt lábak és alattuk lévő párnák dohos szaga, a ki nem száradó alsótest mind-mind tárgya a regénynek. Nem beszélve a szüléskori fájdalmak taglalásáról, és a bába idővel érdektelenné, önzővé vált hozzáállásáról - fiatalon szült egy leányt, akit meg akar találni: a vajúdóknak mutogatja önmaga fiatalkori képet, hogy felismerjék benne a lányát... Olyankor úgysem tudnak hazudni, annyira nagy a fájdalom. 

Másik, időrendben első téma a helyi történelemtanár, és az ő könyvgyűjtő szenvedélye. Világának sok epizódját ismerjük meg: gyerekkori élmények, szamárköhögés; a tanfelügyelő zugivászata; az ateista múzeumnak lezárt templomépület, ahol az iskolai takarítónő-egyben gondnok torz testalkatú fia talál magának nemes szórakozást, a mama kötényéből kilopott lakatkulccsal; és a tanár úr tetőn játszó, kelt cukroskalács-képű két gyereke az analfabéta, de nagyon fiatal feleségtől (Mokrinka). Ezek a részek jobban tetszenek. Kivéve a közhelygyűjtemény mondatokat, mint:

Sötét árnyéka a földdel együtt nyílt meg előttem, akár a szövet a sebész szikéje alatt.  


 

Ezt a könyvet nem regényként kellett volna erőltetni, mert egy novellafüzér. Az írónő stílusa amúgyis tömör, a mű regénynek túl türelmetlen. /Ugyanezt írtam Bartis Attila A nyugalom c. regénye kapcsán, csak ott hosszabban fejtegetem, hajtogatom ezt a kortárs magyar sajátosságot./ Miközben ezen gondolkodom eszembe jut, ha hosszabb volna, végigolvasnám-e? Így is fontolgatom a félbehagyást... Regény esetében nem jellemző rám, de azt érzem, meg kell szakítanom az olvasást: valami mást csinálni!

- Tegnap két fejezet után kimentem mosogatni! 

- Amikor olvasás után magányosan ebédeltem, a tányérből ráláttam a színes Aldi katalógusra, és ahelyett, hogy elfordítottam volna tekintetem, lecövekeltem a fényképnél, a mellette tömörített szövegnél: Mister Tool - 'Ütvefúró'. Nem vicc, felemelő megoldásnak tűnt az engem feszítő érzésekre! 

Itt kívánom megjegyzeni, hogy a hölgy szerintem nem ír rosszul, korántsem 'tehetségtelen az íráshoz', de alkotása mégsem tetszik: valami zavaró és fárasztó van a szövegszövetben. Továbbra is az újságírás és a kilenvenes évek elejének Nők lapja magazinja ugrik be.

Mindemellett nem enged elég hosszan elmerülni egy-egy/a hangulatban. A letisztultságot hiányolom, az egy irányba tartást. Mintha szem elől tévesztette volna, miért is születik regénye: korrajznak, hangulatábrázolásnak türelmetlen; emberi sors felelős bemutatásához - az én ízlésemnek - túl epizodikus; naturalista életkrónikának pedig sok helyütt túlmórikálja magát. Nem fogott talajt, és az olvasó csak tapogatózni tud.

A harmadik vonal, az ismeretlen léha életű nő, akinek vetélési élményével végeztem az imént...

(...) annyira fájt, valahonnan jól ismertem ezt a furcsa szakadást, a repedés mentén távolodtak egymástól a sejtek, erre a belső rianásra ébredtem, arra, hogy összetört bennem a tojás, s ez olyan természetesnek tűnt akkor, nem kellett végighúzni a kezemet a combomon, úgy is pontosan éreztem a langyos ragadós folyás vonalát, már megint elvetéltem, mindig hajnalban vetélek el, amikor Nyina Mikolajovna örege félórákat járatja a Zaporozsecét és ez a kivénhedt csotrogány bepufogja hozzám a világ összes bűzét a nyitott fortocskán át  

Az ő története része lesz konkrétabban is a nagy egésznek. Más módon vannak nyomdailag szedve az őt érintők, és különlegesen, líraian fogalmazva. Önmagában figyelemreméltó, jól megírt - néhány - oldalak. Következetes, egységes stílus, nem baj, hogy nem hosszabb. Sajnálatos, hogy a regény többi része elveszi az élét: lefárasztva az elmét, fura összbenyomást hagy.

Elkezdek egy újabb Donna Leont, nem kínzom magam. 

2009. július 19. vasárnap:

A 116. oldalnál felfüggesztettem az olvasást, elpakoltam a polcra. Frissítek, ha visszatérnék rá.

Véleményösszefoglaló: Ha kiragadunk részleteket, ígéretes könyvnek tűnik; regényként, egyben olvasva nem sok a varázsa.

A Magvető Kiadó három évig biztosan nem számíthat részemről újabb vásárlásra. Lángh Júlia (Egy budai úrilány a regény címe; nem írtam róla itt a blogon, azóta el is adtam egy antikváriumnak), Bartis Attila, és ez a könyv. Inkább hagyjuk...

Viszont pénteken becsöngetett egy lesült diák, hogy támogatjuk-e a Bethlen Gábor Gimnázium könyvtárát néhány kötettel, így végre megszabadultam Horváth Gergely, Légrádi Gergely és Paolo Coelho könyveimtől. Nem tudtam őket eladni még februárban... antikváriumban.


25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr101235566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.09. 08:21:01

Egy megjegyzés, egy kérdés:

a plusz csak az idióta pezsgőtablettában ssz, -csak a jobbító szándék vezérelt, meg a tanárság

megint összevesztetek Murcival, vagy ez még az a féléves dolog, és azóta tart?

Scala 2009.07.09. 10:02:34

@Loge: Azóta tart, én 'megint' senkivel nem szoktam összeveszni. ;-)
Nagyon köszi, és teljesen jogos! Férjem kedden találkozik a Plusszos emberrel, a kávézóban, de nem állítom, hogy ez zavart be... :-)))

Scala 2009.07.09. 10:06:43

@Rocko-: A füveskönyv rovatban a következő, de nem azért írtam, hanem... azt gondoltam érted. ;-)

Rocko- 2009.07.09. 11:33:30

@Scala: ja hogy abban a rovatban. érteni értettem, csak nem rovatként vártam.

Werity (törölt) 2009.07.18. 04:22:02

@Scala: "nem is baj, hogy eltörölték az ikes ige szabályt, ez már a második amit jól odakanyarítanék -k-val, vadászok, takarózok): "
én anno a múlt évezredben még azt tanultam nyelvtan órán, hogy van alanyi, meg tárgyi igeragozás, ami sztem teljesen logikus is.
pl Én most olvasoK. , de Én most olvasoM ezt a könyvet.
Nekem az állandó m-özés kicsit olyan modoros. én még megmaradtam az anno tanultaknál!:-)


am aranyos lehetsz, ahogy a macskával olvastok hajnalban:-))))

Scala 2009.07.18. 13:08:24

@Werity: Igen, ha jól tudom, most az az akadémiai álláspont, hogy csináld ahogyan jól esik kb., mert seni sem tanulta meg normálisan a nyelvtant.

Könyörgök is helyes, és mindenki -m-mel mondja. Én is, amíg ki nem javítottak, barátilag...

Igazad van a modorossággal, mástól is hallottam már. Kijavítom.

Werity (törölt) 2009.07.20. 14:26:23

@Scala: jajj nem azért írtam, csak engem egy seggfej pasi javított ki egyszer, hogy "pórias" a k-zás, aztán felvilágosítottam az alanyi meg a tárgyi igeragozásról, és közöltem vele azt is, hogy ő meg egy köcsög modoros sznob...

Werity (törölt) 2009.07.20. 15:21:36

off: van valami új mozgásforma a neve:T-Tapp
belinkelem, hogy a basic-et honnan töltheted le, ha érdekel, de van durvább változata is, ha tetszik, azokat is küldöm:

-Tapp Basic Workout Plus (BWO+)
rapidshare.com/files/14679914...lus1.part1.rar
rapidshare.com/files/14680017...lus1.part2.rar

Scala 2009.07.20. 15:22:34

@Werity: Köszi, majd nézem, nem hallottam róla eddig! :-)

Werity (törölt) 2009.07.21. 07:36:16

@Scala: én sem, de még ki sem próbáltam, mostanában a passzív pihenés híve vagyok, amit magyarul úgy hívnak, hogy : döglés!

Scala 2009.07.21. 11:15:55

@Werity: Megértelek, egy hete én sem mozogtam, hiányzik, de néha van ilyen. Szerintem pihenni fontos, én csak akkor vagyok az az állandóan csináljunk valamit alkat, ha koplalok. Hogy lefoglaljam magam. :-)
De az már régen volt. Ahogyan öregszem, egyre kívánom az alvást, ez olyan hatvan-hetven éves kor körül szűnik meg állítólag. :-D

Werity (törölt) 2009.07.22. 13:08:03

@Scala: Te szoktál koplalni? Édes Istenem! Én most csak borsmenta teát iszom, mert nagyon rosszul vagyok a melegtől...
Én is állandóan csak aludnék, illetve ki sem másznék az ágyból. Én vasárnaponként olyan jól elvagyok egész nap pizsamában, ( még be sem ágyazok!!!) olvasok, FTV, kávézok, persze mindezt egyedül!
De ebből kellene egy hét legalább!
szval öregszünk keményen!:-D

Scala 2009.07.22. 16:03:30

@Werity: Igen, szoktam, amikor nagyon rámjön 'a kövér vagyoooook' korszak.
De mostanában inkább sokat sportolok, illetve súlyzóval futok, van ennek már fitness neve is: Hot Iron Edzés, ez kérlek szépen azt jelenti, hogy súlyzóval a kezedben nyomsz végig egy aerobikot, de így az edzés után, órákkal érvényesül a zsírégető hatás.
Imádom, amikor feltalálják a passzát-szelet! :-)

Scala 2009.07.22. 16:05:14

a lábamra teszem a súlyt, egyébként, sokkal gyorsabban látszik a formáló hatás. És sűrítem az edzéseimet, azaz egymás után kettő. Béres Alexandrát is lábsúllyal nyomatom néhány hónapja.
De nem viszem túlzásba, ha fáradt vagyok, kihagyok néhány napot, vagy nyújtásnak elmegeyk úszni. Tenyérellenállással. :-D (az ugyanez, csak úszáshoz)

Scala 2009.07.22. 16:06:29

Am. most nem vagyok elégedett a formámmal... :-((( És ez olyan kegyetlen dolg tud lenni nyáron.
Viszont a cuccaim jól rámjönnek, meg stb., csak nem elég vékony a lábam és beesett az arcom...

Rocko- 2009.07.22. 18:53:11

@Scala: imho nincs semmi gond vele.

Werity (törölt) 2009.07.22. 19:46:18

@Scala: tudom, én is csináltam a súlyzós aerobikot, de sztem bennem túlteng a ffi hormon, mert egy idő után úgy néztem ki, mint Arnold Svarci és megkaptam a volt koll.nőimtől, hogy kövér vagyok, na akkor jött az ana... de ezt már ismered.
Én sem vagyok elégedett magammal ( am én soha nem).
Vannak kövér napjaim, mikor reggel belenézek a tükörbe, és azt mondom, fújjj, és felveszek egy bő maxiruhát, aztán köv. nap meg sovány nap, és felveszek egy q szexi ruhát.
Sztem a hülye női hormonok játéka.. utálom...
Rám is jók a cuccaim, és még az xs-es farmerszoknya is lötyög rajtam ( bár lehet el van méretezve), de van egy etalon míderem, meg egy etalon 25-ös farmerom, és ha az rámjön, akkor nincs gáz. Ha szűkebbnek érzem, akkor vízhajtó ezerrel.
Am nyáron ám a sok folyadéktól is "súlyosabbnak" látszunk. Nekem pl estére be szokott dagadni a lábszáram, ezért esténként párnákkal póckolom fel, reggelre meg újra vékony.
Ezért utálom a nyarat- többek között.
Most ott tartok, hogy nem merek vízpartra menni, mert gusztustalan kövér vagyok, pedig Big el akar vinni vhová, én megkifogásokat keresek, hogy sok a munka... stb, csak hogy ne kelljen levetkőzni.
( ja és még a pizsama felsőt sem merem levenni, ha helyzet van, inkább azt mondom, hogy fázom ... 40 fokos melegben, szval érted)
Bocs a hosszú kommentért

Scala 2009.07.23. 00:53:56

@Werity: Húúúú, a női hormonok ciklikus játékával egyetértek, én akár két kg-val is súlyosabb vagyok, a pre- időszakban... Csak a vízvisszartástól.

Ezek az etalon cuccok jók, asszem nekem is van. Mint egy jó baromérter.
Sajna nekem a farmerszoknyám most nem lötyög, szóval tudom én mi a dolgom.

Viszont a vízhajtó sztem túlzás! :-)

Egyébként én is gyorsan izmosodom, ezért kell pihenőnapokat tartani. :-)

Scala 2009.07.23. 00:55:17

Na jó, hihetetlenül rosszul gépelek, igazából álmos vagyok. Szóval vízvisszatartástól, barométer stb.

Werity (törölt) 2009.07.23. 11:50:08

@Scala: én most annyira utálom magam, hogy állandóan csak bőgök!!!!!!!!!!!!!

Scala 2009.07.23. 17:47:25

@Werity: Van oka is? Vagy csak a hormonok?

Ma közölték velem, hogy mammográfiához túl fiatal és egészséges vagyok, majd 40 felett járjak szűrésre.
Azért egy gyors ultrahangot kaptam + számla. Naná. :-)

Werity (törölt) 2009.07.24. 06:39:07

@Scala: iegen, a mamm-hoz túl fiatal vagy, de az önvizsgálat nem árt ( én beszélek, aki inkább a homokba dugom a fejem, minthogy szembesüljek a betegségeimmel:( )

ja este voltam bent a nagy Alexandrában és néztem G Marquez könyveket: akkor esett le, hogy anyunak egy csomó megvan közülük!
Majd nyúlok le tőle párat. anyunak eszméletlen nagy könyvtára van, már egész kisgyerekkoromtól rászoktatott az olvasás örörmére, minden hétvégén, mikor mentünk bevásárolni, kaptam mesekönyveket, és azt láttam, hogy anyu meg apu is rengeteget olvas!
Am a szülői házban nekem is iszonyat sok könyvem maradt, de azok ált. mesés könyvek, v már nagyobb gyerekeknek való könyvek, bár mikor az értelmem kezdett nyíladozni, már egész komoly könyveket is megvettem...
Azóta meg csak gyűlik....
am nem bírtam ki, megvettem a Válasz c." önsegítőt". Úgy éreztem, ahogy belenéztem,hogy most erre szükségem van.

Kérdezed: hormonok? valószínű mert nagyon nyűgös voltam este. ma megyünk Bécsbe, szombaton meg big strandra akar vinni. mondtam , hogy nincs bikinim ( am van vagy 5 ), azt mondta, nem baj, majd veszünk Bécsben. Hát nem tudom, hogy élem túl, nem cirkuszolhatok, mert Big most már haálosan komolyan jelezte este, hogy betelt nála a pohár, idegileg nem bírja, amit csinálok.. Nem akarom elveszíteni, de ő nem érti meg, mi zajlik bennem, ha magamat megerőszakolom, utána egy hét lelkifurdalás lesz, meg marékszámra az antidepik!

Scala 2009.07.24. 13:19:20

@Werity: GG Márquez a kedvenc íróm! :-) Kiváncsi vagyok a véleményedre,
Irodalom fakultáción volt ajánlott Az egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, azóta imádjuk egymást. :-)

A Választ, nem ismerem, de majd megnézem taglalják-e a Diéta & Fitnessben. :-D

Strand: emberiszonyod van vagy 'kövér vagy'? Hm? :-)

Scala 2009.07.24. 13:44:10

@Werity: Most olvastam a mailedet, válaszoltam, már értem a strand és Bécs és stb. dolgot! Pussz.