HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2009.08.17. 18:00 Scala

Krimi Velencéből - Donna Leon művei

Eredeti bejegyzés 2009. július 9. csütörtök

Amikor a belvárosi üres lakásban várom a kéményseprőt, utazok a metrón, vagy ázik a lábam a pedikűrösnél, Donna Leon könyvét olvasom. A teljes sorozattal rendelkezünk itthon, de nagyon lemaradtam. Az őszinte rajongó a család másik, nem macska tagja.

Comissario Brunettit mégis én ismertem előbb, a Duna Tv egy déli adásidőben sugárzott sorozatából. Német gyártmányú, igen hangulatos filmek, kifejezvén, hogy a német elvágyódás dél felé nem pusztai legenda. A hivatalos címre nem emlékszem, de elképzelhető a "Brunetti felügyelő" fantáziadús lehetőség. Az amerikai, Velencében élő szerzőnő, álnéven írt bűnügyi regény sorozatát 2007-ben kezdte magyarul publikálni  a Geopen Kiadó. Azóta gombamód szaporodnak a kötetek.  

A kötetek minden esetben egy Mozart, olasz-magyar nyelvű opera librettó részlettel indulnak.

Frissítés 2009. augusztus 16. vasárnap

   

Donna Leon: Bíbornál is sötétebb -

'Újabb bűnügy zaklatja fel Brunetti felügyelő gyönyörű Velencéjét'

/Eredeti cím: Through a Glass Darkly (2006.)/

Fordította: Borbás Mária

Geopen Kiadó, 2007

1700,- Ft

 

Első élményem a Bíbornál is sötétebb, 2008. márciusban. Annak ellenére, hogy egy közelmúltbéli kötet (a kézirat 2006-ban lezárva) nem tetszett úgy, mint a korábban készültek. Muranoban, az üveggyártó manufaktúrák klikkes világában, játszódik a cselekmény nagy része. Az indítéknak az EU környezetvédelmi irányelveihez van köze, és több helyütt kiütközik sajnos az írónő, és/vagy a fordítás bosszantó szakszerűtlensége. Ha rajtam múlik, nem veszek több kötetet.

Szerencsére nem rajtam múlt.

 

 Donna Leon: Gyilkosság receptre - 

'Törvényes bűnök és igazságos törvényszegők' 

/Eredeti cím: Fatal Remedies (1999.)/

Fordította: Bíró Júlia

Geopen Kiadó, 2008

1700,- Ft

 

Rendhagyó kezdés után, két véresen komoly, mindazonáltal hipokrita módon kezelt jelenségre hívja fel a figyelmet; és még a cselekmény is kellően csavaros.

Megtudhatjuk, hogy ha egy velenceinek gyógyszergyára van, Marghera vagy Castelfranco Veneto a munkahelye; hogy az olaszok adófizetési morálja gyönyörűen megfelel az itthoni viszonyoknak; hogy visszataszító világban élünk, ahol visszataszító, élveteg emberek százainak, körültekintően vendégszerető, all inclusive utakat szerveznek a Távol-Keletre; és hogy mi mindent bízhatunk az ENSZre, segélyszállítmányozás címén.

(...) - Értem. Ön ismerte a sógora üzleteit? Együtt dolgoztak?

- Nem. Én az egyik gyárunkat vezetem Castelfranco Venetóban. Az Interfart. A gyár az enyém, de a nővérem nevén van. - Látta, hogy Brunetti nem túl elégedett a válasszal, ezért hozzátette: - Adózási okokból.

Brunetti bólintott, a mozdulatról maga is úgy gondolta, hogy paposra sikeredett. Ő tudta, hogy Olaszországban az emberek többsége felmentést várt attól, ha valamely szörnyűségről vagy szabálytalanságról azt állította, hogy adózási okokból követte el. Mondjuk kiirtotta a családját, lelőtte a kutyáját, vagy felgyújtotta a szomszéd házát - ha azt állította, hogy adózási okokból követte el, nem hitte, hogy lenne olyan bíró vagy esküdtszék, amelyik elítélné érte.  

Nagyon tetszett ez a kötet, és a történet kritikai éle is: a sajtóorgánumok előli bujócska Brunetti által választott módjától a barátoknál eltöltött vacsoráig; a történetbeli szereplők leírásától, Patta rendőrparancsnok-helyettes - Brunetti főnöke - korlátolt víziló magatartásáig. A 37-40. oldal ragyogóan szellemes, egyszerűen zseniális, de túl hosszú volt, hogy idemásoljam. Nem érdemes kihagyni! ;-)

Ime egy másik, másmilyen idézet:

(...)  A hatodik hívott fél egy drogkereskedő volt, akinek a fiát Brunetti nem tartóztatta le, amikor néhány évvel ezelőtt, az apja legutóbbi lecsukását követő napon a fiú megtámadta a nyílt utcán. A férfi azt mondta, hogy meglátja mit tehet.

- És hogy van Luigino? - kérdezte Brunetti, így mutatván ki, hogy nem táplál haragot a fiú iránt.

- Amerikába küldtem. Bizniszt tanulni - felelte az apa, mielőtt letette volna a kagylót.

Ez valószínűleg azt jelentette, hogy a legközelebbi találkozásukkor Brunettinek le kell majd tartóztatnia a srácot. Azt is jelenthette azonban, hogy valamelyik kiváló amerikai egyetem üzleti menedzsment szakának elvégzését követően a fiú felemelkedhet a szervezeti ranglétrán, és olyan magasságokba kerülhet, ahol egy egyszerű kis velencei comissario di polizia már nem juthat a közelébe, hogy letartóztathassa.

Egyedül azt találtam méltatlannak, velem, mint olvasóval szemben, hogy a rejtély megoldására - a bizonyítékra, Brunetti gyakorlatilag a semmiből, a kötetben annak előtte nem idézett aprócska tényből jön rá. Az ilyen deus ex machina megoldásokat már a krimihercegnőtől (Agatha Chr.) is övön alulinak találtam.

Újult erővel faltam tovább gyűjteményünket. 

 

 

 

Donna Leon: Nemesi kisugárzás - 

'Az arisztokrácia diszkrét bája'

/A Noble Radiance; 1998./

Ford. Bíró Júlia

Geopen Kiadó, 2008

1700,- Ft

 

Ha valaki meg akar ismerkedni Donna Leonnal, ezt a kötetet ajánlom. Nálam számszerint a harmadik volt, de a teljes igazság kedvéért bevallom, hogy a tévé változattal kezdtem. Így öt év távlatból annyi maradt meg: ez már döfi. Az izgalmakat nem rontotta el a néhány ismerős mozzanat.

Ami a regényt illeti: okos és életszerű kezdés, kellően adagolt humor, logikusan végigvezetett, klasszikus indíték-gyilkos szövevény a velencei kereskedő arisztokrácia világában. Nincs benne közhely, már azt hisszük a végére értünk, mindent sejtünk, és mégis leesik az állunk. 

Mindezen túl szívélyes részletek Brunetti felügyelő családi életéből; több epizód a divatos (Bottega Veneta kézitáska!), szellemes, agilis Signorina Elettraval, - Patta kapitányhelyettes közvetlen asszisztense, a kapitányság lelke, Brunetti felügyelő védő- és mentőangyala.

Signorina Elettra a kapitányhelyettes irodája előtt lévő helyiségben ült az íróasztalánál. Amikor Brunetti belépett felnézett az újságból, és megszólalt.

- A boncolási jegyzőkönyvet az asztalára tettem. - Brunetti kiváncsi volt, de nem kérdezett rá, mi áll benne, bár biztos volt benne, hogy a lány elolvasta. Ha nem ismeri az eredményt, akkor nem is kell tájékoztatnia róla Pattát.

Brunetti felismerte az Il Sole Ventiquattro Ore gazdasági napilap halvány narancssárga lapjait.

- A portfolióján dolgozik, kisasszony? - kérdezte.

- Bizonyos értelemben feltételezem, hogy igen. 

- Amennyiben?

- A cég, amelyikbe befektettem úgy döntött, hogy gyógyszergyárat létesít Tadzsikisztánban. Az újságban van egy cikk, a volt Szovjetunió országainak megnyíló piacairól, és szerettem volna képet kapni arról, vajon továbbra is náluk hagyjam-e a pénzemet vagy sem. 

- És?

- Úgy tűnik, bűzlik a dolog - felelte Elettra határozott mozdulattal becsukva az újságot.

 - Miért?

- Mert ezek az emberek a középkorból egyenesen a fejlett kapitalizmusba léptek át. Öt évvel ezelőtt barterben kalapácsokat cseréltek krumplira, most meg egyszer csak üzletember lett belőlük, mobillal meg nagy BMW-kkel. Abból, amit olvastam az derül ki, hogy erkölcsileg a homoki vipera szintjén állnak, úgyhogy nem hiszem, hogy szeretnék bármilyen szinten kapcsolatban állni velük.

- Túl nagy a kockázat?

- Dehogy, ellenkezőleg - mondta Elettra összeszedetten. - Szerintem nagyon is valószínű, hogy igen jövedelmező befektetésről van szó, de én nem szeretném, ha a pénzemet olyan emberek használnák, akik egyébként bárminek az eladásában vagy megvételében szívesen közreműködnek, mert csak a profit érdekli őket.

- Ahogyan a bankot is? - kérdezte Brunetti. Signorina Elettra néhány évvel ezelőtt került a questurára a Banca d'Italiából, ahol a bank elnökének a titkárnője volt, de inkább felmondott, semmint lefordítson egy johannesburgi banknak címzett levelet. Az ENSZ ugyan nem igazán hitt a saját szankcióiban, de Elettra szükségesnek tartotta betartani azokat, még az állása elvesztésének árán is.  

Brunetti felügyelő kávézási szokásai, étkezése és az ételhez fűződő különleges, már-már dependens viszonya minden kötetben jelentőséget kap. /El is lestem is egy tökkel készült rizotto receptet, Paolától (Signora Brunetti), habár nem emlékszem melyik kötetből./ Tobzódunk a táplálékról szóló részletekben: az egyik fejezet egy teljes négy-öt fogásos ebéd leírásáról szól.

Az a benyomásom, hogy Brunettinek folyton az evésen jár az esze. Két evés szünetében 'kénytelen-kelletlen' kiderít valami lényegeset, de mindez eltörpül a következő étkezés fontossága mellett. Nem emlékszem, hogy bármitől elment volna az étvágya, hacsak nem úgy alakult, hogy a munka miatt ki kellett hagynia egy főétkezést, melyet, amint lehetősége nyílik rá, szendviccsel és agyoncukrozott (három púpos kanál) kávéval kompenzál. Az utolsó kötetben elmélkedik a súlyán, még pontosabban a testtömeg-indexén, bár ezt a terminus technicust nem használja. 

 

Frissítés 2009. augusztus 17. hétfő 
 

Donna Leon: Végzetes áradás

- A nyomok a szépséges Velence alvilágába vezetnek

/Acqua Alta, 1996./

Fordította: Bíró Júlia

Geopen Könyvkiadó, 2008.

335 oldal, 1700,- Ft

 

A múzeumi kiállítások egy ideje komoly iparággá nőtték ki magukat, személy szerint nem kedvelem a túl nagy marketinggel megtámogatott világkörüli gyűjtemény-turnékat. Egyébként sem könnyen megyek kiállításra, éppen tegnap hagytam ki egyet 'Szentföld öröksége' címmel a Szépművészeti Múzeumban. Férjem és a szülei, illetve a kedvenc nagynéniszívből gratulált a megérzéshez: nemcsak zavarbaejtően szegényes, de komikusan összevissza volt a dolog, a tárgyak hiányán néhány - a párhuzamosan - vagy éppen kifutó kiállításokról áthozott - darabbal igyekeztek enyhíteni: volt egy témába vágó Turner és Rembrandt kép.

Ez a Donna Leon kötet kapóra jött, hogy amit az ember sejteni vél vagy érez - bár naívan nem gondol a miérteknek utána - akár igaz lehet. Korántsem véletlen a globális multi-kulti. Mi másból élne meg és működne a műkincspiac? A nagy múzeumok igazgatóiról nem is beszélve? Persze távol álljon tőlem, hogy egy álnéven írt kriminek a kelleténél több hitelt adjak... A lényeg, hogy azóta összeállt bennem egy kép, mindenkinek lehetnek őrült elméletei. ;-) 

- Semenzato úgy nyolc éve van a múzeumnál, és ezalatt elég sok nemzetközi kiállítást sikerült összehoznia. Ami azt jelenti, hogy jó kapcsolatai vannak a külföldi múzeumokkal vagy azok igazgatóival, és hogy sok helyen sok ismerőse van.  

- Valami más? - kérdezte Brunetti semleges hangon.

- Jó szervező. Egy csomó kiváló szakértőt sikerült Velencébe hoznia. Két restaurátort majdhogynem elrabolt a londoni Courtauldtól, és sokat tett azért, hogy megváltoztatssa a kiállítások népszerűsítésével kapcsolatos dolgokat.

- Igen, azt észrevettem. - Brunettinek olykor az volt az érzése, hogy Velence olyan szajhává változott, aki irtózatos sebességgel kénytelen váltogatni a klienseit. Először a várost ellepték a föníciai üvegkiállítás fülbevalós plakátjai, tízezrével nyomták és terjesztették őket, ezeket azonban gyorsan felváltotta Tiziano egyik sokszorosított portréja, ugyanilyen kivitelben, amelyet hamarosan lecseréltek Andy Warholra, de az is ugyanolyan gyorsan eltűnt, legutóbb pedig kelta ezüstszarvast ábrázoló plakátok tűntek fel a város minden elképzelhető sík felületén, hogy minél több turistát vonzzanak a jegypénztárakhoz. Mi jöhet még, tanakodott magában Brunetti. Leonárdo pólókra nyomtatva? Nem, azokat már kisajátította magának Firenze. Brunetti annyi művészeti kiállítást reklámozó plakátot látott, hogy egy életre elege volt belőlük.

A kötet ezenkívül bepillantást enged a velencei kórházi ellátás működési mechanizmusába (magyar olvasónak nem lesz ismeretlen); és az áradás alatt hordott térdközépig érő gumicsizma-divatba, melyet a Prada divatház 2009. Ősz-Tél kollekciójában az egész világ számára kötelezőnek és iránymutatónak tart. Legalább rájöhettem, hogy némely -  bár kétségtelenül igen partikuláris esetben (acqua alta) - van értelme.  

A 42. oldalon taglalt új korházépület története, sorsa ismét csak erősíti a tényt, miszerint az olasz viszonyok a magyarhoz képest, 'az egyik tizenkilenc a másik egy híján húsz' közmondás ernyője alá esnek. /Van persze egy két és fél évtizedes időbeli eltérés és előny a javukra, egy felmérhetetlen értékű történelmi épület és műkincs gyűjtemény szerte az országban, az egyház töretlen jelenléte és ereje, az északi rész számottervő gazdasági húzószerepéről nem is beszélve. Mindazonáltal korrupció, bürokrácia, adómorál, és közbeszerzés témában ikertesvéreink./  

 

 

Donna Leon: Felsőbb körök

- Magánbűnözők és közerkölcsök

/Friends in High Places, 2000./

Fordította: Bíró Júlia

Geopen Könyvkiadó, 2009.

271 oldal, 2490,- Ft 

 

A 2000-ben született mű felkavaró, és - a szerzőtől szokatlan módon -, kiábrándítóan modern.

Bepillanthatunk a velencei földhivatali ügyintézésbe, különös tekintettel a jelzáloghitelezés egy törvénytelen módozatára (uzsorakölcsönök). Mindent átható érdekcsoportok ténykedése tapasztalható itt is. Útmutatót kapunk, hogyan kell elintézni valamit úgy, hogy köze se legyen a hivatalos módozathoz, de gyors és végleges eredményű. 'Get it done', mondaná az amerikai; ez egy velenceinek annyi, hogy felhívja egy-két ismerősét, megtudja kinek-mennyit-hova. Érintett téma még: a drog akár az egyetemisták életét is derékba töri;  szomorúan éles képet kapunk a narkósok életkörülményeiről.

A figyelemreméltó ebben a könyvben, ahogyan a mozzanatok, mint sötét gyöngyök felfűződnek a történeti nyakláncra. Forgatókönyvszerű egyébként, a Vészhelyzet vagy a Helyszínelők sorozat jutott eszembe. 

Végül meg kell jegyeznem - mert itt történik egy váltás - hogy a Bíró Júlia féle fordításokat élveztem a legjobban.

Frissítés 2009. július 21. kedd

Donna Leon: Méregpohár az operában - 

'Rejtélyes bűnügy Velence varázslatos díszletei között'

/Death at la Fenice; 1992./

Fordította: Tandori Dezső

Geopen Könyvkiadó, 2007.

A kedvencem. Bizony.

Tegnap kezdtem, ma befejeztem. Megdöbbentő történet volt, hozzám sok szempontból passzoló bűnügyi regény.

Velence operaházát Gran Teatro La Fenicének hívják. 1996. január végén égett le gyújtogatás miatt, a sokszáz éves, történelmi kincs épület, hogy a felújítást végző cég egyik alvállalkozója ne kerüljön időzavarba. A napi késedelmi kötbér elkerülése, és egy újabb üzleti lehetőség a rehabilitáció okán, ezeknek az embereknek kellő motiváció volt... elég gyászos. Az újjáépítés hasonló módon húzódott el, mint a budapesti Margit-híd felújítása. A John Berendt könyv szól erről az olaszos-közbeszerzéses-maffiás esetről./

Donna Leon még nem tudhatta mi lesz a velencei operaház sorsa, amikor 1992-ben lezárta könyve kéziratát. Akkoriban a La Fenice a zenéről, az operaénekesek túlérzékeny lelkéről és a társulaton belüli intrikákról szólt. Ehhez adjunk hozzá jól csengő nevű és gázsijú vendégszereplőket; a világ legismertebb karmesterét, aki német származású, és a világháború alatt nem köpte le az akkori politikai elitet; a La Traviata utolsó felvonását; egy homoszexuális Kína kutatót; egy három évtizeddel fiatalabb harmadik feleséget; és minden összeállt a bonyodalomhoz.  

Mestermunka a kötet, ismét Agatha néni jutott eszembe. És ahogyan ő is elejt néhány alaptudnivalót (megfelelő minőségű abroszt és konyharuhát London mely áruházában kapni, milyen az igazi vajas keksz stb.); itt is kiderül, hogy Velence egyetlen valamirevaló szállodája a Gritti. Legalábbis akkoriban, és ilyen embereknek, feltétlenül. 

Patta kapitányhelyettes itt is kitesz magáért:

(...) - Miért nem jegyzetel?

Brunetti megengedte magának egy mosoly egészen halvány kezdeményét. - Ó, én soha semmit sem felejtek el, amit ön mond, signore.

Csak ő maga tudhatta miért, Patta elhitte neki. - Egyébként nem hiszem, hogy a nő nem látta volna akkor ott Wellauert, ahogyan magának állította Brunetti. Az emberek nem szokták csak úgy ukmukkfukk abbahagyni, amit egyszer elkezdtek. Biztosra veszem, hogy emögött valami van. Valószínűleg a korkülönbséggel függ össze. - Az a hír járta, hogy Patta két év pszichológiát is hallgatott Palermóban az egyetemen, mielőtt átnyergelt volna a jogra. Nyílt titok volt  mindenesetre, hogy egyetemi hallgatóként igen, kevéssé jeleskedett, ám utána apjának a kereszténydemokrata körökben kifejtett sokkal fajsúlyosabb tevékenysége folytán - "egyenes ágon" - hamarosan felügyelőhelyettessé léptették elő. Ma meg, jó húsz év múltán, a velencei rendőrségen volt kapitányhelyettes.

Mivel Patta láthatóan végzett az utasításokkal, Brunetti felkészült az elkerülhetetlenre: jön a beszéd a város becsületéről. S mint napra éj, valóban következtek is e gondolatra Patta szavai:

- Maga ezt talán nem érti, comissario, de itt korunk egyik leghíresebb művészéről van szó. Akit nálunk, a mi Velencénkben öltek meg. - Patta szicíliai akcentusával ejtve a "Velence" kicsit nevetségesnek hatott; hogy "a mi" Velencénk... - Tehát mindent meg kell tennünk, ami csak telik tőlünk, hogy ezt a bűntényt felderítsük, nem tűrhetjük, hogy városunk hírnevén, sőt becsületén foltot ejtsen.       

(...) Amíg Patta feltarthatatlanul szónokolt tovább, Brunetti elhatározta, visz Paolának egy csokor virágot, amennyiben a főnök Velence - "a mi Velencénk" - dicsőséges zenei múltját is említi talán.

- Ez itt Vivaldi városa, Mozart tevékenykedett körünkben. Kötelességeink vannak a zenei világot illetően.

Szeretettel ajánlom az izgalmas utazásra vágyó, vállalkozókedvű olvasónak.

 

Donna Leon: Halál idegenben

'Valóban kiirthatatlan a korrupció?'

/Death in a Strange Country; 1993./

Fordította: Tandori Dezső

Geopen Könyvkiadó, 2008.

320 oldal, 1700,-Ft

Hasonlít az elsőre, és a harmadikra, csak más a díszlet. Aki ezeket olvassa csupán, megunja Donna Leont.

Sivatagi vihar, szövetségi hadsereg, tökéletes ívű és fehér amerikai fogsorok, hatalmas hűtőgépek, nagytestű katonafeleségek. A bázis város a városban, nehogy nélkülözze a drága honvéd kedvenc U.S. fagylalt márkáját Olaszországban... Azóta persze nemcsak a katonai bázisokon hódít a tengerentúli franchise borzalom.

Tudtam, kitaláltam mi lesz a vége, és bosszantottak a közhelyek. Ennek ellenére érdemes végigolvasni, kiderül mit tesz a sikeres velencei kereskedő arisztokrata (comissario Brunetti apósa), ha a szálak túl magasra vezetnek. Megtudjuk azt is, hogy modern világbékénk egyenlő a külpolitikai szövetségek adok-kapok játszmával.

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr551235538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werity (törölt) 2009.07.20. 14:31:05

Ja lenne egy kérésem. Csernus könyveiről mi a véleményed? A nő-ről szóló kritika nem igazán kapott meg, de amit a Férfi-ról olvastam, az tetszett.
Szted érdemes megvenni a könyvet??? v csak pénzkidobás:-)

Scala 2009.07.20. 15:24:52

@Werity: Igen-igen, igazad van, és legtöbbször én is kikapcsolom, de a férjemmel voltam Tatán, és ő meg folyton be! :-(
Le kellene fóliáztatni a szélvédőt, mert r***tul tűz be a nap, elég megterhelő út volt, pedig nagyon fincsit ettünk a Platán Étteremben a tó mellett. Ha arra jártok érdemes kipróbálni, az étlap is ígéretes. ;-)

Scala 2009.07.20. 15:30:10

@Werity: Csernus könyvek, egyet sem olvastam, mert ismerem a pasit, és sztem egy tahó pöcs.

A Nőt mindenki vette egymásnak karácsonyra a munkahelyemen, kb, arról mértem le az értelmi szintet, mint Coelho. Szóval az ő véleményüket nem vehetjük alapul...
Ha valamelyikre kiváncsi volnék, az a férfi, de könyvtárból vagy kölcsön, nem bírom ezt a kulturális maffiát, amit a pasi és kiadója és a könyvesházak a marketinggel művelnek.

Scala 2009.07.20. 15:32:22

Am. itt kívánom megemlíteni, hogy Csernus Imre a szakma és pályatársak körében jóval kevésbé ismert (az elismretséget meg pláne hagyjuk), mint a nagyközönség soraiban. Tévéműsor, kiadói marketing, naja.

Werity (törölt) 2009.07.21. 07:29:51

@Scala: jajj a légkondi ki-be kapcsolásával mi is így vagyunk!!!:-)

Igen! Gyűlölöm az ilyet, hogy rámoccannak egy úgymond bestseller szarságra és veszik, mint a cukrot. Egyik ismerősöm is vmelyik nap "dicsekedett", hogy megvette a Ffi-t Csernustól. meg a vonaton láttam, hogy minden második nő kezében ez a könyv van ( lehet nem is olvassa, csak mutogatja:-) )
Jó! én meg letöltöttem a netmaffiáról pdf-ben, majd elolvasom, ill beleolvasok, ha lesz időm meg kedvem.
am a pöcs-csel egyetértek!

Édesem! Akkor mit olvassak!?? Donna Leon-on kívül!:-)

Werity (törölt) 2009.07.21. 07:34:17

off : am én mostanában hajnalban dolgozom a hűvösben, mert napközben a számítógép iszonyat ontja a meleget, és megbolondulnék, napközben meg "sziesztázok":-) ( FTV, újságok, divatlapok, könyvek, kávézás, ügyfelek...:-) tiszta olasz módi:-)))

Scala 2009.07.21. 11:29:38

@Werity: Hello,
Egyetértek a napszak-beosztással! :-)
Tegnap este elkezdtem egy újabb Donna Leont, méregpohár az Operában, ez a legelső kötet, 1992-ből! :-)
Tudom, nem írtam listát, a komolyakról.
- Salman Rushdie: Sálímár bohócot nézd meg, nekem nagyon tetszett.

- Magyar kortársból csak Szécsi Noémi: Kommunista Monte-Cristo, de ahhoz kell egy hangulat, de sztem nagyon jó könyv. Ha elkezded olvasd végig mindenképpen.

- José Saramago: Vakság; Megvilágosodás. Kezdheted akár a Megvilágosodással is. Mindkettő remekmű.

- Jorge Amado: Gabriela (ez olyan mikszáthos, én nagyon szeretem a pasit, szóvel ez álam dicséret)

- nekem nem tetszett, de sokaknak bejön Doris Lessing, A fű dalolt és Az ötödik gyereket olvastam. Nekem annyira nem tetszett. Még kellene mást olvasni tőle.

- Szabó Magda: az összeset imádom, de taln ha ki kell ragadni: Katalin utca; A pillanat; Az ajtó

- Gabriel García Márqueztől az összes könyve szintén, de Az egy emberrablás története és a Száz év magány, és a Szerelem a kolera idején.
Bár ezeket lehet ismered. Ami sz*r tőle, az a Bánatos kurváim emlékezete, nekem az egyáltalán nem tetszett.
Most hirtelen ezek jutnak eszembe és még egy, ami sztem illene hozzád:

Maurice Druon: Finom famíliák; Szabadesés (tképpen van egy harmadik kötet, mert ez egy család-trilógia, de nem jut eszembe)

és egy magyarral zárom:
Görgey Gábor: ... nem jut eszembe pontosan valami ... Adria küszöbén, gyűjtemény a regényeiből.
Sztem jól ír!

Ezek nem a most marketingelt, mainstream dolgok, de nekem tetszett, és örülök, hogy úgy halok, meg, hogy ezeket olvastam.

John Updike, bár az idén halt meg, de nekem annyira nem jött be.

Kurt Vonnegut viszont zseniális, ha amerikait akarsz, nézd meg a rovatot, azt a könyvét melegen ajánlom. Sajnos nem a sajátom volt, azóta is bánom, hogy visszakérték, mert sztem nem olvassák... :-)

Scala 2009.07.21. 11:32:08

Ja, a pdf-et elküldöd? :-))))

Werity (törölt) 2009.07.22. 09:06:40

@Scala: jujj köszi a listát, ez rengeteg, nem győzök válogatni!!!
Fantasztikus az irodalmi műveltséged!
a pdf-t becsomagolom és akkor talán sikerül átküldeni.
pusz

Scala 2009.07.22. 09:13:01

@Werity: Örömmel. És nagyon távol van a fantasztikustól!
Igazából nem is műveltség, csak szeretek jó könyveket olvasni.

Várom A Férfit! :-D Már belenéztél? ;-)

Rocko- 2009.07.22. 09:17:17

@Scala: én a Nôt várom.
belenéznék.
:D

Scala 2009.07.22. 09:23:25

@Rocko-: De őt nem csomagoljuk be, oké? :-D

Werity (törölt) 2009.07.22. 12:56:26

@Scala: aha bele, sztem jól indít...
na a végén a becsomagolásból, szétszedés lett:-)))))
@Rocko-: most komolyan????
Mert ha kell megadom a letöltőlinket aztán töltsed, mert nem vagyok hajlandó darabolgatva mégegyszer mail-ben küldözgetni:-)))

Rocko- 2009.07.22. 13:59:32

@Scala: de, szeretném kicsomagolni. saját magam. :]

@Werity: neem, Scalra reagáltam, ô érti is, de lényegbében az ô írására volt egy kis ferdítôs humor. :)

Scala 2009.07.22. 15:56:30

@Werity: Ő hús/hűs-vér állapotúra gondolt, sztem. ;-)
@Rocko-: A kicsomagolás pedig nem is olyan egyszerű feladat... :-)

Rocko- 2009.07.22. 18:54:00

@Scala: igen, hús-vér. de legfőképpen élőre. :)

a kicsomagolással megbírkózok, azt hiszem. :)

Werity (törölt) 2009.07.22. 19:32:09

@Rocko-: tudom, poéngyáros vagy. Mégegyszer gratula a Forma 1-es posztodhoz, azóta is azon hahotázok!!!!

Rocko- 2009.07.22. 22:55:37

@Werity: de mondom nem az enyém, nézd meg, én csak 1 szerző vagyok a kb. 15-ből. :)

Scala 2009.07.23. 00:56:43

@Werity: Arról a postról én is meséltem ma este, de nem volt alkalmam megmutatni...

Werity (törölt) 2009.07.23. 11:45:00

@Scala: képzeld megvettem ma Donna L-tól a Nemesi kisugárzást és A halál idegenben-t.
A többi, ami nem volt meg a boltban, megrendeltettem az összeset:-) és jövő szerdára itt lesz. ( am a könyveket el tudom számoltatni szakkönyvként:-D )
Már alig várom, hogy belekezdjek, de annyira vacakol a szemem megint, hogy alig látok...

Scala 2009.07.23. 17:43:48

@Werity: Jaj, vigyázz a szemedre, drága! Jobbulást nekik.
Ha a tartószalagoknak is köze van a dologhoz, nekem Jaborandi C9 és Ruta Graveolens CH5 beváltak.

A halál idegenben az egyetlen, amit még nem olvastam. :-))) A nemesi kisugárzás biztosan tetszeni fog.
De csak akkor kezd, ha már jól vagy, ráér. Engem is megvártak a kötetek. Egy év... Mindig megveszzük megjelenés után, férjem felfalja, én amikor olyanom van. És akkor rákattanok.

Am. Miért éppen Alaszka? mánia van nálam, kiadták dvd-n, már a Negyedik évadnál járok. :-)

Scala 2009.07.23. 17:45:13

jav. asszem helyesen szemizmok, nem szalagok...

Scala 2009.07.23. 17:50:11

Am. ha tikkel is a szemed (kedvenc kifejezésem, a Miért éppen Alaszkából tanultam, de magamon is tapasztaltam már, pl. 17 éves koromban először, majd néha vizsgaidőszakokban), szóval az kimerültségtől van. Olyan típusú, amikor akkor sem tudsz pihenni, ha van rá időd. Elhúzódó kánikulában nem lenne meglepő.

Werity (törölt) 2009.07.24. 06:47:58

@Scala: jajj édes vagy!!!! nem tudtam tegnap este már eljutni a szemorvosomhoz, de telefonon konzultáltam vele. Azt mondja, hogy nagy valószínűséggel a huzat és az allergia is, mert az orrom is folyik. Sztem a szemizmokkal nincs baj, mert alaposan megvizsgált az orvos, de semmi kórosat nem talált.
tikkelés, az csak akkor van, ha ideges vagyok, vagy ahogy írod kimerült!
am küldtem neked egy zenét nem tudom, megnézted-e már?

Scala 2009.07.24. 13:13:59

@Werity: Abszolváltam a zenét, köszönöm nagyon! :-)

viviAna (törölt) 2009.08.23. 08:19:14

Mondtam már , hogy zseni vagy? Ja még nem? Akkor vedd tudomásul!

Komolyan , nekikezdek, ha megvakulok, akkor is:-))))

(Bár mostanában filmeket nézek, netbookon, azon nem baj, ha bealszok, és a szememnek sem annyira fárasztó:-D)

viviAna (törölt) 2009.08.23. 11:07:44

sorry Babe! De fontos: ha még nem láttad, feltétlenül nézd meg a Szerelem második látásra- angolul Harvey urolsó esélye c. filmet Dustin Hofmannal. Eszméletlen, még a csak a felénél járok, de már majd beájultam. Sztem nagyon tetszene neked is... Tudod, intellektuálisaknak való film:-))))

Scala 2009.08.24. 16:09:01

Rendben,megnézem. Eddig csak jókat hallottam róla, és Emma Th. & Dustin Hoffman-t tképpen bírom.

Ha visszaértem Pestre beiktatom, akkor is, ha valamikor du. egyedül kell moziznom, tudod a tékát bojkottáljuk. (Bár ez még nagyon friss film... Nincs dvd-n.)

viviAna (törölt) 2009.08.25. 10:41:52

@Scala: én a netmafiról töltöttem le, mert nem volt kedvem moziba menni.
Én mostanában egyedül járok moziba, mert Biget nem lehet kirobbantani a számítógép elől! De csak és kizárólag az igazán jó filmeket nézem meg moziban, mert undorodom a popkornt zabáló, kólát szürcsölő, zacskókkal csörgő bunkóktól! A multlor a Közellenségeken egy " pár " ült mellettem, a csaj volt v 90 kg ( jó indulattal), tolatta be a pc-t ezerrel, meg szürcsölte az 1 l-es cukros coke-ot, eleinte csak feszengtem, aztán elkezdtem megérezni a kaja szagát, elővettem a parfömömet és tüntetőleg körbepumpáltam vele magam, sőt még a sálamat is az orommhoz tettem,aztán sajnos ez sem nyomta el a szagot, végül felálltam és lementem v 6 sorral lejjebb és ott zörgés- csörcség-szag mentesen élveztem a filmet!
Na ezért nem járok moziba, mert egy antiszociális dög vagyok!

Scala 2009.08.25. 21:50:21

@viviAna: Hello,
Tegnap letöltettem a filmet, de nem lesz felirat...
Legkésőbb holnap megnézzük. ;-)
A Közellenségek nem olyan jó, ugye?
A csámcsogás gáz dolog, ettől még nem vagy antiszociális. :-D

Rocko- 2009.08.26. 09:07:40

inkább csak alacsony a tolerancia szintje.
mihez kell felirat? küldd el mailbe, megnézem mit tudok tenni.

viviAna (törölt) 2009.08.26. 11:38:58

@Scala: nekem volt felirat..
A Közellenségek tényleg nem jó, illetve sz*r. Depp egy seggfej, Ch Bale lejátszotta a vászonról simán!!!! De azért nézd meg, mert csak úgy tudsz véleményt mondani róla, de ne moziban, annyit nem ér:-))))
@Rocko-: na Te is előkerültél!!! szia! Nyaraltál???

Rocko- 2009.08.26. 19:00:09

@viviAna: itt voltam, olvastam (mint mindennap), csak nem írtam.
nem, sajnos nem nyaraltam.

Scala 2009.08.26. 23:49:41

@Rocko-: Te mindennap elnézel ide? Meg vagyok hatva! :-)))
@viviAna:
Vettem egy Wellness magazint, nem olyan rossz, leszámítva a sztárral történő interjút (who the f*ck is Ada?), és egy pszichológiai tév-okfejtést a férfiak anyához való viszonyáról, és ennek hatásáról a partnerválasztásra. Szerintem nem annyira hülyeség, de két napja ezzel fárrasztom a férjemet, és ma elolvasta, szerinte csak nagyon részigazságokat tartalmaz. Nem olvastad véletlenül? Egy nagymellű (nem eredeti) germán fejű szőke nő van az elején bikinifelsőben.

viviAna (törölt) 2009.08.27. 05:36:31

@Rocko-: óóóó bébi. én is meghatódtam, de írj, attól, hogy mi itt szőke nősködünk néha! Sorry, nem tudom Scala szőke-e:-))) Én teljesen az vagyok, értsd úgy ahogy a viccekben, a barátom azt mondta, hogy szőke, nő és még jogász is: szte ez a legrosszabb kategória:-))))) Szte nekem a nyakamba kellene akasztani egy GPS-t, mert egy étteremben is képes vagyok eltévedni, ha kimegyek mosdóba!:-D

viviAna (törölt) 2009.08.27. 05:46:05

@Scala: húúú babe Adától kiakadtam én is!!! Sztár??? Normális vagy?? ( am valóban who the F kategória nekem is)
Olyan nagyképűen nyilatkozik és ráadásul : KÖVÉR!!!! Sztem nem a Wellness címlapjára való, hanem a CKM, v FHM, v vmi hasonló, de sztem ő bejárta már ezeket sorba... az ezzel együtt járó öhm kötelezettségekkel!
Dehogynem olvastam, tudod, hogy halomra veszem az újságokat.
Sztem ne analizálj már annyit, a pasik nem szeretik!!! Lassan már olyan leszel, mint Sigmund Freud, v Jung!!!! v Csernus XD ( az utóbbi visszavonva) Ha már az újságoknál tartunk: ha szereted a Hitchcock filmeket, v a stílusát, vedd meg a Burdát.! Király cuccok vannak benne!!!!

Ja nem tudod, Hitchcock filmek megvannak könyvekben????

viviAna (törölt) 2009.08.27. 05:56:14

ja írtam, h megvan minden Donna Leon könyvem????
Csak most már egy darab bal szemet kellene transzplantálni hozzá!

Rocko- 2009.08.27. 07:21:28

@Scala: nézd csak meg a statot, itthonról 1-2*, bentről is ennyiszer minimum.
"who the f*ck is Ada?"
engem jobban érdekele a "who is f*cking Ada?" kérdés. :)

@viviAna: nem rosssz dolog a szőkeség (hajban, és Scala most légy szíves vonatkoztass el :) ), csak tudni kell alkalmazni.

Scala 2009.08.27. 23:13:16

@viviAna: A Hitchcock filmek könyvben, ez egy érdekes felvetés... :-D
Nem, nem vagyok szőke.
@Rocko-:
Amint az említett interjúból megtudtam, Timó volt a férje. De ez nekem nem mondott semmit. :-DDD
Asszem már külön/elváltak.

Rocko- 2009.08.28. 00:07:44

@Scala: ezt eddig is tudtam.
komment írása közben arra is rájöttem, h engem se érdekkel. csak volt egy időszaka, amikor belefért az "egyszer használatos" kategóriába.

Scala 2009.08.28. 15:35:04

@Rocko-: Értem. :-)
Azért nem annyira rossz csaj, meg szerintem amúgy is a nem barnák illenek hozzád. ;-)

Rocko- 2009.08.28. 20:27:15

@Scala: a barnásat tagadom, inkább azt mondom, h nem kifejezetten az Adafélék.

viviAna (törölt) 2009.09.01. 08:45:02

@Scala: Akkor mily' színű hajzatod???:-)))

Pedig most Hitchcock- ra vagyok rákatt filmileg.

Ada: na kb orszlányszonnya kategória.-
Bassz . mit nyilatkozott: h a kedvenc könyve !!!! : Dosztojevszkijtőll!!!! :a Bobok!! ( Halálra röhögtem magam mellékesen!!!!)
Apám!!! Azt hittem behalok. Sztem a csaj vmelyik partin elkaphatta a mondatot, amiben ez a szóösszetétel szerepelt, és gondolta, jó lesz még ez valahol, ha nyilatkozni kell:-))))

viviAna (törölt) 2009.09.01. 08:48:01

@Scala: sztem meg Ada annyira rossz csaj, de mindegy, egy kövér , idézlek: "luvnya"

@Rocko-: na!! szőke párti vagy??? v félreértettem vmit, az utolsó pár párbeszédeteket már nem igazán tudom követni. ( agyilag 0-án vagyok)

Rocko- 2009.09.01. 09:17:08

@viviAna: sztem nem vagyok az, csak gyakran nézek ki azokat magamnak. de nem ez az elsôdleges fôcél.

Scala 2009.09.01. 11:32:09

@viviAna: Oroszlán zonja köztudottan és közeli ismerőse szerint is hm. nem lángész. Úgyhogy nem tudom honnan szedte. Dosztojevszkijt akik mindenek felett szeretik, nem azt az irodalmi vonalat komálják, mint én. Úgy vettem észre.
Ez nem baj, csak tény.
Nálam az ún. "mágikus realizmus" a nyerő. Mondjuk ez is elég tág kat.

viviAna (törölt) 2009.09.02. 15:25:14

@Rocko-: :-)))))))))))
@Scala: én viszont komálnám, ha lenne rám időm: anyámnak megvan a világirodalom összese, majd kutatok utána a könyvtárában:-)))

Scala 2009.09.02. 20:31:44

@viviAna: Számolj be, ha elolvastad. :-)

Ha szeretnél róla postolni, megbeszélhetjük.

viviAna (törölt) 2009.09.03. 19:59:16

@Scala: oksi
kb 700 oldalas könyvek:-)))))))))9

Scala 2009.09.03. 22:22:53

@viviAna: Nekem nem sokat mondott a cím... Kiváncsi vagyok.

viviAna (törölt) 2009.09.04. 10:58:49

@Scala: Arról szól, hogy az író egy unalmas temetésen leül az egyik sírra a temetőben, elalszik, és álmában hallja a halottak beszélgetését!
Sztem eszméletlen jó lehet, tudod tipikus D-es félkegyelműség:-)

Scala 2009.09.06. 23:37:51

@viviAna: Értem. Nem hangzik rosszul. :-)

Maria Magdalena (törölt) 2009.09.17. 05:15:41

Képzeld! Anyu le akarja nyúlnia Donna Leon könyveimet! És mondta, hogy keressek neki e-book krimiket:-) ACh-t is imádja, sztem megvan neki az összes.

Megszereztem Marquezeket és Szabó Magdákat e-bookban!
jajj és van egy csomó Jung-om.
Szeretnéd????

Scala 2009.09.18. 11:32:22

@Maria Magdalena: Jung igen, a többiek a polcon! :-)

Ms Groutesque 2009.10.29. 19:29:26

épp ma jártam a könyvtárban, amikor megláttam néhány Donna Leon könyvet, emlékeztem rájuk a blogodról, úgyhogy ki is vettem a Nemesi kisugárzást. jól választottam, mert reméltem,h. abban van a Bottega Veneta táska :DD meg te is azt ajánlod elsőnek :) ma este valószínűleg el is kezdem olvasni.

Scala 2009.10.29. 19:59:45

@Ms Groutesque: Pompás! :-) Feldob, hogy beugrott a blog. ;-)
Szerintem tetszeni fog.

Ms Groutesque 2009.10.30. 21:22:08

most tartok a 11. fejezetnél, tetszik, remek betekintést nyújt abba a világba, és nem árul el semmit eddig a rejtélyből, feszes a cselekmény. jó volt annak az étkezésnek a leírása is, amikor Brunetti az apósával ebédelt, én is hasonlóan szeretek enni =)
ami zavaró, az az,h. nem hagyja az írónő érvényesülni a párbeszédeket, úgy értem,h. a "kérdezte Brunetti semleges hangon." esetében pl. felesleges a "semleges hangon". szóval néha túlmagyarázza a dolgokat, pedig egyszerűbben jobban érvényesülnének. ha én lennék a szerkesztője, lehet,h. kihúztam volna néhány sort vagy szót.
de csak ennyi, lehet,h. ez is csak az én rigolyám :D
jó lesz, már várom,h. folytathassam, kíváncsi vagyok a végkifejletre :)

Scala 2009.11.01. 09:26:19

@Ms Groutesque: Úgy örülök, hogy tetszik! :-)))
Nem állítom, hogy irodalmilag a csúcs, de szórakoztató és valóban kiszakít egy másik világba.
És még hátra van ennek a kötetnek a java. ;-)

Szerkesztésben én is találok többször javítanivalót, és ez az összes kötetre igaz.

Ms Groutesque 2009.11.01. 11:53:03

@Scala: de aranyos vagy :D hát igen, így igaz, ahogy mondod. húú már tök kíváncsi vagyok,h. mi lesz a megoldás, mert már talán túljutottam a felén, de még mindig nem derült ki semmi konkrétum, meg hát ahogy írtad, a végén esik le az olvasó álla.
és tényleg nagyon jól, élethűen ábrázolja az akkori olasz társadalmat.

Ms Groutesque 2009.11.01. 20:21:05

most olvastam el egy perce, hát tényleg eléggé meglepő volt a végkifejlet, nem is gondoltam ilyesmire. tetszett, intelligensen van megoldva az egész történet, és durva,h. milyen méreteket ölt a korrupció és a pénzéhség Olaszo.-ban, ezt igen jól érzékelteti az írónő.azt hiszem,h. a többit is ki fogom kölcsönözni, ha legközelebb a könyvtárban járok :))

Scala 2009.11.12. 23:23:54

@Ms Groutesque: Öröm ez nekem. A történetben az orvosi rész, mint okozat, és az ok kiderítése a legszörnyűbb, nem?

Élvezni fogod a többit is, szerencsére mindegyiknek más a hangulata. Illetve csak az ötödik-hatodik után kezd hasonlítani. Ügyesen bonyolítja. :-)

Ms Groutesque 2009.11.13. 19:07:03

@Scala: igen, sztem is. én arra számítottam,h. majd vmi családi dolog lesz a gyilkosság oka, nem is az unokatestvér miatt, hanem vmi egész más, de az írónő verziója jobb, és váratlanabb volt :)
sajnos most nem igen van időm sokat olvasni, meg most mást is olvasok, de nemsokára jönnek a következő kötetek is..

Scala 2009.11.13. 23:48:35

@Ms Groutesque: Nekem sincs elég időm olvasni... és a blog is haldoklik... Tiszta gáz. :-(
Azért még az idén gatyába rázom!
És úgy hallottam, hogy hamarosan a boltokban az új Donna Leon kötet. ;-)

Beatrix Kiddo The Bride (törölt) 2009.11.17. 04:15:04

@Scala: ne haldokoljon már a blogod, inkább írok valamit én is, ha összeszedem magam. olyan jó vagy, és @Ms Groutesque: -el is úgy szeretünk:-)

Scala 2009.11.17. 16:51:26

@Beatrix Kiddo The Bride: Rendben, és köszi.
Mindent. ;-)

Ms Groutesque 2009.11.17. 17:39:53

@Beatrix Kiddo The Bride: így igaz :)
már várom az új bejegyzést, Beatrix Kiddo vendégposztját is szívesen olvasnám :) úgyh. hajrá lányok :D

Beatrix Kiddo The Bride (törölt) 2009.11.17. 17:47:45

@Scala: @Ms Groutesque: jajj de édesek vagytok, de nem tudok írni.

am még nem is írtam, h VV annyira erőltetett alliterációkat használt, majd idézek:-)

Scala 2009.11.17. 18:44:26

@Beatrix Kiddo The Bride: Sok idézetet, hogy átérezzük. :-D
@Ms Groutesque: Kösziiii. Dolgozom rajta, amint tudok. Mindazonáltal right now, sportolnom kell. :-)

Ms Groutesque 2009.11.17. 20:35:43

@Beatrix Kiddo The Bride: azokra az alliterációkra kíváncsi lennék:]
én sem tudok írni, de nem baj, azért biztos össze tudsz hozni egy jó postot, aki olvas sokat, az tudja,h. milyen a rossz és milyen a jó stílus. :) meg hát nem kell irodalmi remekműnek lennie.

@Scala: mit sportolsz? úszás, futás talán...?

Scala 2009.11.17. 20:46:59

@Ms Groutesque: Béres Alexandra Új kihívás + futás lábsúllyal, utána hasizom... de megszakította egy fontos és hivatalos telefon. Most folytatnom kell...

Beatrix Kiddo The Bride (törölt) 2009.11.18. 11:49:07

@Ms Groutesque: hehe most már tutira megírom, már csak Vass Virág kedvéért is! Vass V ui válaszolt!

Scala 2009.11.18. 21:40:12

@Ms Groutesque: Hello Lady,
Itt nézd meg, a kommenteknél:
irodalom.blog.hu/2009/08/19/tul_angol_nick_hornby_vajtfuluek_brancsa

+ Strange-nél is volt uez a szöveg...

Ms Groutesque 2009.11.18. 21:45:24

@Scala: ó, aztán megtaláltam azonnal, köszi :)
híres lesz a blogod, Scala :D

Scala 2009.11.18. 21:56:21

@Ms Groutesque: Ja, félek is előre. :-D
Azóta VV helyett megválaszoltam a kérdésedet. Haha. ;-)

Beatrix Kiddo The Bride (törölt) 2009.11.18. 22:24:12

@Ms Groutesque: @Scala: Vagy hírhedt:-) és miattam. Ezért bocsánat, nem gondoltam, hogy néhány mondatból ez lesz, de hát a viráglelkű Virágban most egy világ omlott össze.
Kb hasonló alliterációk vannak a könyvben:-D

Scala 2009.11.18. 22:29:56

@Beatrix Kiddo The Bride: Hello,
Egyértelműen a Te érdemed drágaság! Vitathatatlan. :-D
Alliterációk. :-))))

Beatrix Kiddo The Bride (törölt) 2009.11.19. 10:06:10

@Scala: Leszel Te még nagyon, de nagyon híres. Ezt garantálom XD

Ms Groutesque 2009.11.19. 19:34:32

képzeld, Scala, anyám lenyúlta a Nemesi kisugárzást, tetszik neki, csak azt mondta úgy majdnem a felénél,h. már a lényegre térhetnének =)
Donna Leon hálás lehetne neked, amiért így szaporítod az olvasótáborát :DD

Scala 2009.11.20. 01:09:32

@Ms Groutesque: Fantasztikus. :-)
Igen, jogos az észrevétele anyukádnak, van altatás a kötetben, hogy meglepetés legyen a (leg)vége.
Más kötetek folyamatosabban alakulnak ki... bár tény, hogy tereli a témát az összesben... de olyan bájos és a semmitmondó részletek is úgy kellenek az összképhez, hogy megbocsátom mindig.

Várom az ítéletet is. :-)

Ms Groutesque 2009.12.27. 00:35:59

szia Scala, képzeld egyik bnőmtől megkaptam karácsonyra a Halál idegenbent :) tök aranyos volt, emlékezett rá,h. a könyvesboltban mutattam neki,h. ezek jó könyvek. asszem anyjának is vett egyet :D
a napokban el is kezdem majd olvasni :)

Scala 2009.12.27. 14:56:58

@Ms Groutesque: Szia,
Tényleg nagyon aranyos! :-)
Számomra, kicsit rendhagyó, didaktikus az a könyv, de azért nem mondanám rossznak.
Majd számolj be, kérlek. ;-)

Ms Groutesque 2009.12.27. 20:31:42

@Scala: hogyne :) az 5. fejezetnél tartok, eddig jó, sztem tempósabb, mint a Nemesi kisugárzás eleje, szóval tetszik.

June Miller (törölt) 2009.12.29. 04:00:26

Scala képzeld Anyu elkérte az összes Donna L könyvemet, mert olasz krimit akar olvasni!
És tök jó volt, mikor hazavittem neki, és annyira örült ( de azért VV-t is belecsempésztem a csomagba- kiváncsi vagyok, mi lesz a véleménye, bár tuti nem azzal kezdi majd az olvasást:-)

June Miller (törölt) 2009.12.29. 10:47:32

Scala:Anyunak nagggggyon tetszik a Donna L. könyv, azt mondja egész éjszaka olvasta.
VV-re meg azt mondta: " Á, az hülye tinédzsereknek való, komolytalan könyv"! úúúúúúúúúúúúú :-D

Scala 2009.12.29. 12:42:23

@June Miller: Fantasztikus! És mindez az én ajánlásom nyomán... :-)

VV könyve: sztem anyukám ugyanezt mondaná.

June Miller (törölt) 2009.12.29. 15:27:32

@Scala: Igen! Édi, ezt neked köszönhetjük!:-)

Ms Groutesque 2009.12.29. 21:59:23

jajj voltam ma könyvesboltban visszacserélni könyvet....borzalmas volt, az eladó mindenképp "segíteni" akart, hát az összes ostoba, általam lenézett sikerkönyvet a kezembe adta: Fejős ÉVa, VV, Coelho, Twilight és egyéb romantikus/vámpíros ifjúsági könyvek, és egy csomó hasonló vacak, amiket nem lennék hajlandó megvenni :S
úgyh. amikor békén hagyott egy időre, felmarkoltam két Vladimir Nabokovot gyorsan X) mondjuk ezzel most nem akarom magam vmi óriási értelmiséginek beállítani, mert nekem kicsit nehezek a könyvei, de azért szeretem olvasni, és azért én is szeretem könnyedebb múfajokat, (mint amilyen Donna Leon is,v épp Stephen King), de azért mindenképp van minőségbeli különbség....
egyébként maga a könyvesbolt is béna volt (kicsi, kisvárosi), alig találtam normális könyveket..

egy kis ON: a Halál idegenben továbbra is tetszik, jók azok a részek tényleg, ahol az étkezéseket írja le, mindig úgy megkívánom a kajákat :D

Scala 2009.12.29. 22:10:50

@Ms Groutesque: Én is folyton éhes lettem+főzéshez, családi vacsorákhoz támadt kedvem! :-)
Tegnap láttam a legújabb Meryl Streep filmet: It's comlpicated, és a Julie és Julia után (+ korábbi élmények a színésznőről), sztem ő is, mint Donna Leon szereti népszerűsíteni a friss alapanyagokból készült, magunknak és szeretteinknek naponta készített, sokszereplős étkezést. Úgy tűnik nagy hiány ez az USAban, talán még jobban is, mint nálunk.
Ami viszont sajna engem illet: ma nem ettem meleget... A konyhám épp készülőben, kocsink épp nincs hogy vásároljak, egy ideig még nem fogok alkotni. Snif. :-(
Donna Leont nem tagadom, és nem is szégyellem, Vavyan Fable-t sem. Tartalmas kikapcsolódásnak tartom, könnyed, de nem művi. Falni való. :-)
A többit hagyjuk gyorsan. :-)
Nabokov: egyetértek.
Az ajánlott könyvek: átlagvásárlónak való, szomorú, de úgy tűnik működik... (?!) Szegénykém. :-)

Ms Groutesque 2009.12.29. 23:02:08

Meryl Streep-et szeretem, de az említett filmeket még sajnos nem láttam. amúgy pedig az amerikai filmekben mindig szent a közös vacsora pl., nem? legalábbis a filmekben....a friss alapanyagokban és a Brunettiékhez hasonló tartalmas, minőségi ételekben viszont már kételkednék :)
én sem ettem ma meleget, csak rántottát.... borzasztóan táplálkozom, lusta vagyok magamnak rendes kaját csinálni, ha más nem rakja elém, és nem is sportolok mostanság, megérdemelném,h. ennél rosszabb formában legyek.
nagy vágyam,h. makrobiotikusan étkezzem, de képtelen vagyok rá :(

V. F.-től még nem olvastam semmit, de Donna Leonban nincs semmi kivetnivaló, valóban tartalmas szórakozást nyújt, és úgyis tisztában vagyunk vele, hogy nem egy Dosztojevszkij ( vagy Nabokov :D).

kedves vagy,h. sajnálsz :D sajnos le sem rázhattam a nőt, nagyanyám jó ismerőse, és ő tett szívességet,h. kicserélhettem a könyveket, amiket nem is ők adtak el. :)

Nabokovtól esetleg olvastál már vmit? nekem a Lolita a kedvenc, überelhetetlen könyvem, nagyon megfogott, és az is hihetetlen, ahogy az a pasi tudott írni... amúgy csak egy másikat olvastam tőle, a 3. életrajzit abbahagytam, olyan tömény volt...
de most az újakat majd elolvasom szép lassan :]

Scala 2009.12.29. 23:19:14

sztem Nabokov bármiről tud írni, úgy, hogy a beteges is normálisnak tűnik...
Lolita részletek, ennyit tudok csak felmutatni. Viszont a filmet egészében láttam! :-D

Én már egy rántottável is kiegyeznák, bár azt pont nem kívánom... Sport: elhanyagolva nálam is, az utóbbi hónapban, sok volt a pakolás, takarítás stb. és ettől fogytam is... de azóta visszajött, hála a karácsonynak. :-(
Rá kell kényszerítenem magam, újra... mert már látom a plöttyedést.
És a legszörnyűbb velem az, hogy a legjobban akkor vagyok, ha a testi-lelki-szellemi (az a bizonyos vallásosan spirituális) oldalam gondozva van. Nem könnyű... ;-)

Scala 2009.12.29. 23:26:03

Lemaradt: makrobiotika, nekem is egy éves vágyam. Nem is, 2007-es. :-D De ahhoz olyan odafigyelés & szervezés kell, hogy képtelen lennék maradéktalanul betartani. Pedig a májamra vigyáznom kellene, és pont az tenne neki jót. Nyers koszt diétát akarok kezdeni, amint helyreállt a rend, munkalap ás a robotgép áll.

Állítólag a makrobiotika szépen fogyaszt (is), az a bizonyos csont és bőr forma, erőlködés nélkül, amire vágyunk. Még az egészséges határokon belül, of course. Ez kedvenc éhezőművész látogatómnak szólt... ;-)
De kell egy szakács / team, aki elkészíti és eléd rakja... :-)
Valaki ismer olyat, aki tartósan be tudta tartani?

June Miller (törölt) 2009.12.30. 04:52:13

@Scala: aha: Madonna! na ő be tudja tartani, és igen, neki még el is készítik és elé is rakják!:-D
Én most candida diétát csinálok, csak natúrjoghurt-"az a bizonyos csont és bőr forma, erőlködés nélkül,"- igen ez kell nekem!:-) ( mostanában a kelleténél több alkoholt ittam, és éreztem, h ácsi, baj van/lesz)

Lolita: filmen igen, könyv megvan, de még nem jutottam oda, h elolvassam

Scala: amúgy átküldtem oszit! Remélem megkaptad:-D
Ja Streepért én is oda vagyok, de a Complecated-től félek- Steve Martint nem bírom!

Rocko- 2009.12.30. 10:04:25

@Scala: "Lemaradt: makrobiotika, nekem is egy éves vágyam."
húú, azt én is ennék. jól bepanírozva, olajban kisütve.

Scala 2009.12.30. 22:23:40

@June Miller: Steve Martin egészen más, mint eddig bármikor. ;-) Nem domináns. Bár lehet - ettől függyetlenül - nem bírnád azt a filmet...
@Rocko-: Panír tilos, és nem csak a makrobiotikától áll távol. :-D