HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.12.28. 19:45 Scala

Különkiadás: Lucio Della Seta

Lucio Della Seta: A bűntudat leküzdése

- a szorongás, a pszichés szenvedés ellen 

- Lélek kontroll sorozat, Háttér Kiadó, Budapest, 2006.

150 oldal, 1500,- Ft

 

Most olvasom... Anyukámtól kaptam karácsonyra. Tudom, bizarrul hangzik, én is furcsállottam. Viszont nagyon érdekes, és biztosan nem véletlenül ugrott be neki Dobogókőn, a Manréza előtt, hogy ezt a kirakodóárustól el kell számomra hoznia. 

Tegyük hozzá, nem ez volt a kizárólagos ajándékom. És azt is, Anyu nem arról ismert, hogy 'az érzelmi dolgokat' alaposan átlássa, de néha, egy-egy villanás erejéig hatalmasat alakít. Ez is egy ilyen alkalom, mégha javarészt három évvel ezelőtti kérdésekre ad választ.  

A szerző hazájában ismert pszichológus, terapeuta, ezt a könyvet 'a szorongás, a pszichés szenvedés ellen' adta ki. Legalábbis a kötet alcíme ezt tartalmazza. Tizenhárom fejezetből álló mű, viszonylag olvasmányos, közérthető tudományos stílusban megírva.

Amint azt a magyar kiadás előszavában Zsák Judit ismerteti, Lucio Della Seta a jungi mélylélektani iskolához tartozik: azaz támadja Sigmund Freud gyermekkori pszichoszexualitás elméletét vagy libidókoncepcióját; és C. G. Jung archetípus elméletét illetve mélylélektanát tartja nagyra és feltétlenül elfogadhatónak. A meglehetősen eredeti és sokszínű bűntudat-koncepció bemutatása a szerző szándéka szerint ismeretterjesztő jellegű.

Szintén az előszóból tudtam meg, hogy Jung egész életében hitt a spiritizmusban, az asztrológiában, a telekinézisben és az emberiség tudattalanjában. "Ez a fajta érdeklődése tükröződik is munkáiban, amelyeket néhányan éppen ezért nem tudnak elfogadni." 

Még néhány idézet az előszóból:

(...) elsősorban a mindennapi élet pszichopatológiája felől boncolgatja az átlagembert leginkább foglalkoztató lélektani kérdéseket. Nagy hangsúlyt helyez az önértékelés problémáira (amit bevallottan szerencsétlen kifejezéssel , összefoglalóan bűntudatnak (senso di colpa) nevez). (...)

Néhol talán kicsit inkorrekt módon is kezeli a rendelkezésre álló szakirodalmat, a nagy erénye pedig az, hogy közérthető példákkal dolgozik, és sok /rész/igazságot mond ki (...).

Engem elsősorban mégis az a gondolat indított elolvasására, hogy:

E könyv hangvétele, üzenete és célja ahhoz a gondolatsorhoz áll legközelebb, amit Della Seta "mestere" Jung is megfogalmazott Bevezetés a tudattalan pszichológiájába (Európa, Budapest, 1990) című munkájának előszavában: "Csak az egyes ember magába szállása, az emberi lét lényegéhez, saját lényének egyéni és szociális adottságainak alapjaihoz való visszatérése lehet a mai világban uralkodó vakság gyógyításának kezdete. Az emberi lélek problémái iránti érdeklődés ennek az önmagunkhoz való ösztönös visszatérésnek a szimptómája."  

El is határoztam, hogy a következő utáni Vakság postot, eme gondolat köré építem fel. Összefoglaló Della Seta elméletéről zanzásan és önkényesen, hamarosan... Addig is link a Libri ismertetőhöz.

Előre üdvözlöm azon egyetemi/főiskolai hallgatókat, kiknek segítségére voltam a posttal házidolgozatuk elkészítésében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr27845646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.