HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.12.21. 16:00 Scala

Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo

 

Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo - regény, 

Tericum kiadó, 2006,

430 oldal, 2970,- Ft 

A képen a könyv borítója látható, készítette: Pavlov Anna és Karikás Márk.

A-

 

Első benyomások:

Ma kezdtem el, igen szórakoztató! Emlékeztet Vavyan Fable (Molnár Éva) stílusára. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ponyvának tartom! Bár ez a kategorizálás Dan Bown (akit Murci következetesen Den Bránernek hív) és Paolo Coelho szárnyaló színrelépése óta elveszítette minden jelentőségét.

Mint azt a Fable könyvekre is írom, személyemnek tetszik ez a fajta írásmód, de néhol zavar, hogy nem elég letisztult, nem ad lehetőséget komolyabb elmélyülésre / fontos kieg. ez a végére megváltozik!/. Nincs egy nyugodt, egységes hangulata a könyvnek: eleinte sokkal inkább vidám és vicces húrokat penget, mint a lezáráskor. 

Mindenkinek ajánlom a regényt, a politikai alaptéma senkit ne riasszon el! 

 

Szemelvények a szövegből kiemelve:

A dédnagyapám hátán a jeges futkosott. Arra gondolt, vajon miért gyűlöli őt Tibor, akit maga is szívből utált. Megállt egy plakát előtt, és úgy tett, mintha azt vizsgálgatná, csak azért, nehogy ide-oda dobált végtagokkal pánikszerűen menekülni kezdjen, mint egy bokán dobott mezei nyúl. A nagy vörös proletárkéz a plakáton már amúgy is többször gondolkodóba ejtette. Egyrészt sárga fényt bocsátott ki magából, másrészt elektrosztatikusan vonzotta magához a fém aprópénzt, a sötétzöld borítójú könyveket, valamint a sötétvörös, húsos szirmú virágokat. A plakátot ez a felirat diszítette: Proletárkezet vagy antantkorbácsot?

A felvetés jó. Sokan küzedenek hasonló dilemmával. Lepra vagy kolera? Sósav vagy marólúg? Tisza-örvény vagy Duna-sodor? Golyó vagy kötél? Ám a dédnagyapám egyelőre nem kívánt ilyen nagy jelentőségű döntést meghozni. (...)

 

 Rövid leírás:

Kommunista Monte Cristo Szécsi Noémi második regénye. Egy vegetáriánus, hithű kommunista hentes, Sanyi sorsán keresztül mutatja be a huszadik század vérzivataros évtizedeit 1919-től 1957-ig.  Milyen az emberarcú kommunizmus? A fejfájós, Kun Béla, a kegyetlen Szamuely Tibor, a széplelkű Korvin Ottó, a stréber Rákosi Mátyás, a sakkozó Kádár János. És Sanyi, akinél minden szál összefut...

Igen alapos kutatómunka előzhette meg a könyv fejezeteinek megírását, mert nemcsak történelmi téren, hanem helyismeret szempontjából is roppant precíz munka. Tetszik, hogy a 20. század magyar történelmét egységben látom, annak kulturális aspektusaival, az embereket foglalkoztató jelenségekkel együtt. Igen szórakoztató stílusban ír, ennek ellenére komoly tényanyagot frissítettem fel vagy tanultam a könyvből, pedig még csak a felénél járok, Rákosi /Rosenfeld/ Mátyás perénél.

Szívből ajánlom ezt az olvasmányt, már listám is van, kinek kellene kölcsönadni.

Frissítés december 27.

Igazán jó könyv, a háromszázadik oldaltól a legvégéig több, kimondottan megható résszel. Brávó. Sokkal több volt számomra a végén, mint egy szórakoztató olvasmány. 

Annyit hozzátennék, hogy a közepe felé van egy kissé mélyrepülős hatvan oldal, de lehet csak én érzékelem rosszul. A vége - az utolsó hét-nyolc fejezet - viszont mindent helyrebillent.

Szécsi Noémi a  mű végéig ügyesen kezében tartja  szereplőinek sorsát és jellemfejlődését. Rengeteg szereplő van a könyvben, de mindegyikről elmond annyit, amennyi szükséges: nem lebegnek tehát! Bartis Attila A nyugalom című regényében ez is zavart. Visszatérve a Szécsi Noémi könyvre, a vége felé sikerült teljesen bevonnia a történetbe. A főszereplő jellemváltozása szerintem zseniális, érzelmileg megalapozott és valószínű. Azt kell, hogy mondjam, a szerzőnő igazi író, nem a saját lelki nyűgjeitől akar megszabadulni könyvírással, hanem egy remekbeszabott történelmi-családregényt készített. Amely segít megismerni magunkat is; magunkat, magyarokat, erősítve azt a benyomást, hogy jelenünkkel csak ismételünk. Ezt most emberi reakciókra értem, senki ne magyarázza bele hogy a kormány történetesen milyen színben tündököl. Na igen.

Gratulálok ehhez a könyvhöz! Mindenkinek ajánlom.

Még egy részlet:

Elemért egyébként nem kínozta semmi testi nyavalya, egészségesen halt meg. Idős kora ellenére is inkább alacsony vérnyomással rendelkezett, ez állítólag a hosszú élet titka. Ahogyan egyik levelében felvetette, a budapesti újságok hiánya miatt alakulhatott így. "Pesten a régi békeidőkben magam elé vettem a reggeli sajtót - így írta. - Olvastam pár percet és éreztem a fejembe megy az összes vér: már megint a pofámba hazudnak! A mokkakávét sem kellett meginni." Pedig Elemér már '45-ben kiment. "Itt meg azt olvasom: a tőzsde remekül áll, az időjárás a szokásos. És félig alszom egész nap, a kávé sem segít."

(...) "Hiányzik a magyar glóbusz vad lüktetése: a sárdobálás, a vérszag, a tülekedés. A rothadás, a pusztulás, a halál  mindennapi rutinja. Úgy érzem itt örökké élek majd, s ebbe belefájdul a fejem." Ezt írta Elemér az utolsó levelében, és dédnagyapám attól borzongott meg, mennyi tenger időnek kell támadnia, hogy az ember efféle leveleket kezdjen fogalmazgatni. Elemérnek igazából megvolt a betegségtudata: "Ez a szenvedés végső stációja. Az ember nem csupán eltűri a magyarok mocskos nagy és piszkos kis dolgait, mint otthon, hanem mazochisztikus személyiségzavarában egyenesen vágyni kezd rá, hogy újra részese lehessen a csatornában verekedő vakmerő és erős patkányok harcainak. Minden más konyhát, minden más népet sótlannak bélyegez, a degenerált magyar társadalmi berendezkedést idealizálni kezdi, a magyar közéletet átható gyűlölködést heves temperamentumnak minősíti..." Etcetera, etcetera. A dédnagyapámat a gondolatra is kiverte a víz. Ő kinek ír majd ilyen leveleket hósapkás svájci hegyre néző kis szobájából, miközben az egész házban a sajtfondü finom illata száll? Juditnak a Központi Bizottságba? Kétséges nagyon.

 

Végezetül néhány link a szerzővel kapcsolatosan:

A szerző honlapja a Íróteraszon, főoldal (innen megnyithatók különböző írások, levelek, képtár stb.)

A szerzőről a magyar Wikipédián

Szécsi Noémi más műveiről értékelés és összefoglaló

A szerzőnő saját magáról Sziget Fesztivál stílusban

 

Tudnivalók a szerzőről:

 

Szécsi Noémi 1976. március 29-én született Szentesen.

Az ELTE Btk finn és angol szakán végzett 2001-ben.

Férjezett, egy kislány édesanyja.

 

 

 

 

 

 

További megjelent művei:

Finnugor vámpír (regény, JAK-Kijárat Kiadó, 2002), A kismama naplója (blognapló, Tericum Kiadó, 2003), A baba memoárja (babanapló, Tericum Kiadó, 2004)

Első kötete, a Finnugor vámpír 2002-ben jelent meg a JAK-Kijárat kiadónál. A Budapesten játszódó szatirikus vámpírtörténet és/vagy művész- és nevelődési regény jelentős kritikai sikert aratott és két kiadást ért meg. A regény megfilmesítési jogait az Eurofilm vásárolta meg.

Blogként megjelent írásai a Tericumnál jelentek meg könyv formájában 2003-ban kismama naplója címmel. A kötet 2004-ben Elle irodalmi díjat kapott dokumentarista kategóriában. A kismama naplójának folytatása A baba memoárja (2004). 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr25833533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2008.12.27. 16:46:54

A Kommunista Monta Cristo nekem nagyon tetszett, a babás könyvei is rajta vannak az elolvasandók listáján.

Scala 2008.12.27. 17:03:12

Örülök hogy ismered! :-)

Próbálom beszerezni a Finnugor vámpírt, de nem olyan egyszerű, ám!