HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.12.02. 11:15 Scala

Különkiadás: Alosztályvezető-helyettes (részlet) - Találtam egy novellát a blog.hu-n

... és még van egynéhány azon a blogon.

Stílusgyakorlat Franz Kafkára és Örkény Istvánra.

'Chinestar' :

Alosztályvezető-helyettes

 

Péter arra ébredt, hogy nincsenek ujjai. Egyszerűen leestek a kezéről. Nem érzett fájdalmat, és különösebb meglepettséget sem. A lehullott testrészek, mint vékonyra szelt virslik figyelték őt a párnájáról.

-Életem legfontosabb munkamegbeszélésre vagyok hivatalos, és még ez is- bosszankodott egy sort, majd kikecmergett az ágyából, a fürdőszobába ment, lefürdött, és megborotválkozott. A borotválkozás nem sikerült zökkenőmentesen, ujjatlanított kezei folyton elejtették a műanyagba csomagolt pengét.
-Hiába is, ez így nem tökéletes- nyugtázta Péter, és végigsimította az arcát. A bőrfelületen kisebb-nagyobb borostamezőket tapintott ki.
Visszasétált a hálószobába, gondosan, és igen esetlenül egy nejlonszatyorba csomagolta a lehullott ujjait, majd a szekrénye legfelső polcára helyezte őket, közvetlenül a két füle mellé. A fülei úgy estek le a tegnapelőtti reggelinél, mint érett gyümölcsök a kertben, halkan plöttyenve bele az asztalra helyezett müzlis tálba. Péter nem tulajdonított túlzott jelentőséget az eseménynek, nem volt sem vér, sem fájdalom, azonkívül egyéb dolgok jobban lekötötték a figyelmét.
-Ha megkapom ezt az állást a cégnél, minden jobbra fordul- morfondírozott, és a fülei helyén tátongó lyukakra söpörte hosszú sötét haját. Belebújt egy kék farmernadrágba, majd felvette az erre az alkalomra félretett tiszta fehér ingjét, de a gombjait képtelen volt bekapcsolni, így fekete kötött pulóvert húzott rá, és kiigazította a gallérját.
-Csak lezseren. Tucat Péter, alosztályvezető helyettes- mutatkozott be önmagának a tükörben, és kinyújtotta csonka kezét.
A látvány nem nyerte el a tetszését, az arcát beesettnek, a szemeit pedig túlzottan karikásnak találta. Eszébe jutott, hogy felhívja Katalint, a menyasszonyát, a lánnyal folytatott beszélgetései jótékony hatással voltak az idegeire. A vállával az arcára szorította a kagylót, és az orrával tárcsázott.
-Halló?- kapcsolódott be a vonalba Katalin hangja, álmosan, és kedvetlenül.
-Én vagyok- duruzsolta Péter, leült az ágya szélére, és szabad kezével kötszert kereset elő az éjjeli szekrényéből.
-Én?- kérdezett vissza Katalin.
-Péter- mondta Péter, és gézlapokat terített szét az ágyneműn.
-Nem. Én Katalin vagyok- javította ki Katalin.
-Csak azért hívlak, mert most indulok a céghez- Péter a szájába vette a kötszert, és mint egy dühös ragadozó, hosszú csíkot marcangolt le belőle.
-Kihez?- érdeklődött Katalin.
-A munkamegbeszélésre, tudod- mondta Péter, és szabad kezére göngyölte a gézt- amire már hetek óta készülök.
-Egy hét elég sok idő- nyugtázta Katalin- kivel beszélek?
-Velem- válaszolta Péter, és rögzítette a kötszert.
-Velem?- nyugtalankodott Katalin- magamban beszélek?
-Nem. Én vagyok az, Péter- mondta Péter, és még mielőtt egy újabb adag gézt tekerhetett volna a szájába, a jobb karja teljes egészében levált a testéről.
-Hát nem is én!- háborodott fel Katalin, és lecsapta a kagylót.
 
Folytatjuk, csak nem akartam túl hosszú postot. 
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr77794149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.01. 14:28:16

Nem rossz. A tetthelyen is hagytam pár szót; ide csak annyit, hogy én talán Örkény helyett , de legalább is mellett Mrożeket is ideírnám.

Scala 2008.12.01. 14:42:48

Köszönöm Loge, Mrozeket férjem jobban ismeri, de igazad lesz! ;-)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.01. 14:45:58

Mrozek novellái zseniálisak, szívből ajánlom őket!

Scala 2008.12.01. 14:52:35

Ismerem, nekem valahogy, valami hiányérzetem volt tőle.
Lehet nekilendülök majd mégegyszer.

Vonnegut viszont szombat óta levett a lábamról a novelláival, lesz post.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.01. 15:21:31

Feleségem sem szereti Mrozeket, bár éppen most a Baltazárt olvassa. Egyébként Rejtőt sem szereti. Mintha összefüggne a két dolog...

Scala 2008.12.01. 16:34:50

Rejtő és Mrozek?
Nagyon régen olvastam Rejtő Jenőt, de nekem tetszett, csak egy idő után unalmas. Bár szerintemazért gondolom ezt, mert egyhuzamban végeztem négy öt könyvével...

Scala 2008.12.01. 16:37:36

Ha végiggondolom lehet mégis van összefüggés: nem tudják elhelyezni az olvasót, sem magukat érzelmileg, pedig egyáltalán nem írnak rosszul. Tegnap fejtegettem ezt Vonnegut kapcsán a férjemnek, hogy ő pl. remekül. A legfőbb kívánalom számomra egy irodalmi szövegben: bevonjon érzelmileg, ne idegenítsen el.