HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.12.01. 20:00 Scala

Mítoszok, hiedelmek és legendák a macskáról (1.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegyűjtöttem a fontos tudnivalókat. Mindent, amivel azonosulni tudok, édes és bölcs elgondolás; avagy ellenkezőleg riasztó képtelenség.

 

- Számos ősi vallás szerint a macskák felemelkedett lelkek, melyek az emberek társai vagy vezetői, minden dolgok tudói, akik azért hallgatnak, hogy ne befolyásolják pártfogoltjaikat.

- Egy ősi keleti legenda szerint a macska az oroszlán tüsszentéséből született, Noé bárkáján.

 

- Egyes hiedelmek szerint hatodik érzékkel rendelkeznek, képesek a lelkek, a szellemek és a gonoszság észlelésére.

- A macska Cat Sidhe illetve Cait Sith néven, időnként emberi alakot is öltő lélekrablóként bukkan fel a kelta mitológiában.

 

- A közhiedelem szerint a macskáknak kilenc életük van. A szívósságukra vonatkozó elismerés alapja az az észrevétel, hogy a macskák néha látszólag megfeledkeznek létfenntartási ösztönükről, és hogy túlélnek olyan zuhanásokat is, amelyek más állatok számára feltehetőleg végzetesek lennének.

 

- Bár a Biblia nem ír a macskáról, a keresztény néphagyomány megemlékezik arról, hogy az újszülött Jézust a jászolban egy macska tartotta melegen. A történet egy másik változata szerint a macska pusztította el azt a mérgeskígyót, amit a sátán küldött, hogy végezzen Jézussal. Köszönetképpen Szűz Mária megsimogatta az állatot, melynek fején M betű, hátán pedig sötét sáv vált láthatóvá, amely a cirmos leszármazottain is megmaradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Mohamed próféta kedvenc macskáját Muezza-nak hívták. A róla szóló legismertebb történet szerint, mikor egyszer Mohamed imádkozni indult, fel akarta venni az egyik köntösét, melynek ujján a macska aludt. Mivel nem akarta felébreszteni az állatot, levágta a ruha ujját. Mikor visszatért, a macska felébredt és meghajolt Mohamed felé, aki viszonzásképpen háromszor megsimogatta kedvencét. Egy hasonló történet szól egy megnevezetlen kínai császárról is.

 

- A 15. századi Gerolamo Visconti boszorkányokról írt ismertetőjében megemlíti, hogy éjszakánként a boszorkányok macska alakjában próbálnak az alvó gyermekek közelébe férkőzni. Ezután kezdett elterjedni az a francia szokás, mely szerint a templomok alapjába egy macskát temettek, amivel szimbolikusan elfojtották a gonosz erőket és legyőzték a sátánt.

 

- 1607 táján került be az európai folklórba az az elképzelés, amely szerint a macska megfojtja az újszülötteket, és orrát a gyermek szájához téve kiszívja belőlük a lelket. A történet annyira elterjedt, hogy egyszer egy angol bíróság is ezt a következtetést vonta le egy gyermek halálával kapcsolatos ügyben. Több magyarázat is született arra vonatkozóan, hogy miért történhet mindez. Az egyik elképzelés szerint a macska féltékeny az újszülöttre, akinek gazdái több figyelmet szentelnek. Egy másik indoklás szerint a gyermek szájából áradó tejszag készteti erre az állatot. Ez utóbbi elképzelésnél nem vették figyelembe, hogy még ha a macska tejen is nevelkedik, általában szívesebben iszik vizet.

Forrás: Wikipédia - a szabad enciklopédia

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr34797873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gallianori 2008.12.01. 20:10:53

jó lett :)
bár némelyiknek nem sok igazságalapja van.
egyszer olvastam egy novellát, A nagy macskamészárlást, az a cím ellenére érdekes volt, feltárta a középkori ember tetteinek miértjét :)

Scala 2008.12.01. 20:55:20

És Szabó Magda A macskák szerdája című kötetét? :-)))

Lehet postolok róla, ha nem ismeritek.

Scala 2008.12.01. 20:56:19

Az utolsó annyira gonosz és középkoriasan babonás! :-(

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.12.01. 21:26:23

Igen és valószínűleg nem csak ezekkel a csöpp négylábúakkal voltak ilyenek... :((((

Scala 2008.12.01. 21:30:24

Brühühü. Szerintem sem. :-(

Bár, hogy manapság is törvényi tényállásba kellett foglalni az állatkínzást! Sosem túloz, aki az emberi faj (mint egész) ostobaságáról beszél... Sajnos. :-(

Scala 2008.12.01. 23:29:46

A második / következő bejegyzésben... :-)

Ha úgy értetted a kérdést, ahogyan én! :-D

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.02. 08:15:35

A Jézusos macskatörténetet még sohasem hallottam. Honnan vetted? (A Wikin túl...) Mellesleg nem tudom elképzelni, hogy ilyen létezne.

Rómában a Capitoliumi múzeumban láttunk egy Angyali üdvözletet, ami nagyon érdekes volt. (Le is fényképeztem, de mivel vaku nélkül lehet csak, homályos lett.) Szóval, az a lényeg, hogy miközben Gábriel beszél a képen, a jobb felén éppen eloldalog egy macska Máriától.
Az én értelmezésem szerint: a macska mint a női természet. Utána is olvastam, van e ilyen az ikonográfiában, s bizony előfordult.

Emiatt nehezen képzelem el a Bibliás macska-sztorit.

Scala 2008.12.02. 10:46:27

Milyen szép cica az ott! Szerintem a festőé volt, elhiszed, az a legélethűbb a képen! :-D
Köszönöm Loge, hogy ilyen szép élményt szereztél.

Wipediáról szedtem, nekem is meglehetősen furcsa volt... Megnézem van-e valami utalás az eredetiben. ;-)
Tippem: nincs, mert akkor ellenőriztem volna.

csipke 2008.12.04. 21:16:39

Mikor jön a folytatás?
Olvasnám tovább a történetet :)
(A magányosan sétáló macska is benne lesz?)

Scala 2008.12.04. 21:33:58

Megpróbálom szombatra. ;-)