HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.11.26. 13:07 Scala

Különkiadás: Vavyan Fable (2.)

Előzmény: Vavyan Fable (1.)

Tegnap óta ez jár a fejemben:

Hella Postor elkortyolt egy koktélt, és lángot fújt tőle. Az itókát leöblítette gyümölcsös kísérővel az ezüst sékerből, aztán megjegyezte:

- Már fiatalon ráébredtem: az idők kezdete óta imádjuk szapulni a külső világot. Holott valamennyiünk műve, képmása a kor, amelyben élünk. Mert tettünk érte, vagy mert nem tettünk ellene.   

                Vavyan Fable: Mesemaraton - Emlékfutam, Fabyen Kiadó, Budapest, 2007.

 

Vavyan Fable (Molnár Éva): Mesemaraton - Emlékfutam

Fabyen Kiadó, Budapest, 2007.

520 oldal; 1600,- Ft

Befejeztem a könyvet, szórakoztató. Alapvetően félek a lovaktól, de ahogyan ő ír róluk, kedvesek lesznek a szívemnek. Rengeteg elnevezést használ rájuk, jól lovagolhat és érti a patások nyelvét. Néhány szinoníma a lóra, lovakra: nyihák, patás, paripaci, mén, hátas, paripa, táltos paripa... 

Értékrendje is rendben van a hölgynek, mindent tud korunk tendenciáiról, az alap- vagy középszerűség diadaláról, a közhelyekről és sok mindent az iróniáról. Ezeket szépen adagolva el is helyezi a műben.

Szereplőkkel, azok sorsával személyesíti meg véleményét:

- Csernus Imre pszichoterapeutai tevékenységéről;

- Kiszel Tündéről;

- a kereskeldelmi televíziócsatornák riportereiről;

- a celebségről;

- a besztszellerekről;

- pletykalapokról;

- a városi élet kudarcáról;

- a házasságtörésről;

- a gyakorlati /értsd nem elméleti/ maffiózók agykapacitásáról;

- a vámpírokról, és a szeméremsértő kóros magamutogatók belső indítékairól;

- a sztármenedzserekről vagy egyéb sikeres válallkozókról: lakópark, üdülőpark, élménypark építési válallkozóktól kezdve, az esküvő és válás (!) szervező cégekig.

Visszaadtam a kötetet, nem írok tehát részleteket, sokkal több benne az utalás jelenünk vadhajtásaira és idegesítő jelenségeire, mint az első kötetben. Igen humoros korkritika, érdemes elolvasni, mégha ponyva is.

(Értelemszerűen nem azt kívánnám meg a húsz évvel ezelőtti első résztől, hogy ugyanolyan aktuális legyen, mint a 2007-es mű! Remélem érthető voltam. :-)))

Sokan örülhetnek, ha valaha úgy összehoznak egy fejezetet, ahogyan a hölgynek négyszáz oldalon át, viszonylag könnyedén sikerül. A közepe felé találunk egy mélypontot, ott nem tetszett, és önismétlőnek tűnt. Amúgy szórakoztató, és örülök, hogy olvastam.

Mindemellett el tudom képzelni, hogy van akinek távolról sem fekszik a stílusa, vagy a regény témája, megközelítése, és leteszi hatvan oldal után. Ha olvastam Harry Pottert, beszámolok ahhoz képest milyennek találtam. ;-)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr15789489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.26. 20:54:09

Nagyon jól lovagol, ha jól tudom, egy tanyán él és több lova is van. :-)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.11.26. 21:33:18

A Mesemaratont gyerekfejjel olvastam a nyolcvanas évek végén, s utána majdnem annyit utánoztam Molnár Évát, mint Rejtőt. Hónapokig, sok-sok göcsörtös bekezdésen át. Érdekes, hogy a Mesemaratonon kívül nem is olvastam tőle mást. Mondjuk akkoriban nem én kezeltem a kasszát.

Ma, a metrón láttam, hogy valaki olvassa az Emlékfutamot, és azon gondolkodtam, milyen érzés lehet húsz év távlatából folytatást írni egy könyvnek? Azt hiszem, nem lesz kitől kölcsönkérnem. Még a végén tényleg meg kell vásárolnom. :oD

Scala 2008.11.26. 22:23:12

Szia Trex,
Ha megnézed az előzményt, ott elárulom, a kozmetikusomtól kapom kölcsön őket! ;-)
Ha bejelentkezel arckezelésre, szerintem rá tudod beszélni, hogy Te is megkapd, és rögtön közös témátok is lesz! :-D