HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.11.25. 13:30 Scala

Offtopic: Blogmustra, avagy hol érdemes blogolni? (via FigyelőNet)

Az én drága férjem talált rá a cikkre. Csak néhány dolgot ragadtam ki a posthoz.

A teljes összeállítás elérhetősége itt.

A FigyelőNet arra vállalkozott, hogy ugyanazzal a tartalommal blogot hoz létre a népszerű magyar nyelvű blogszolgáltatók oldalán: összehasonlító teszt az ingyenes blogmotorokról.

"Vettünk hét népszerű, ingyenes blogszolgáltatót, ahol bárki képes egy gyors regisztrációt követően blogolni. A szemléltetés kedvéért mindegyiküknek ugyanazt a nevet adtuk, s nagyjából ugyanazzal a tartalommal töltöttük meg, így kidomborítandó a motorok képességeit, s azt hogy egy szolgáltatóval mit érhetünk el." 

"Tapasztalatainkat olvashatják, hogy például melyiknek mennyire egyszerű vagy bonyolult a használata, milyen olvasottságra képesek, valamint a keresők hova rangsorolják őket ugyanazzal a tartalommal. A linkeken ezenfelül meg is tekintheti az elkészült oldalakat, ahol további információkat is talál a blogokról, valamint mindegyiken megtudhatja azt is, hogy kinek miért érdemes blogolnia."

A ringben:

1. blogtér

2. freeblog

3. blog.hu

4. e-oldal (kb. most látom másodszor életemben, hogy ez létezik)

5. blogspot

6. live (ezt sem ismertem)

7. blogol.hu

 

1. Blogtér: a közösség ereje

Kezdjük az összehasonlítást hazánk talán legnépszerűbb blog szolgáltatójával, a Blogtérrel, amely kényelmetlen helyzetbe hozott minket azzal, hogy a cikk megírása és megjelenése között frissült. Ettől függetlenül véleményünk nem változott: szívünk szerint blogolnák vele, de az eszünk szerint nem. Az oldal kezelése ugyanis a legtöbb borsot törte az orrunk alá (...) hiába próbáltuk azt valahogy megrendszabályozni. 
 
Az állandó HTML-kódpucolgatás (ami egy átlag felhasználótól nem feltétlenül várható el) és a szinte folyamatos sablonváltás semmit sem ért, mindig volt valami, ami nem úgy jelent meg, mint ahogy kellett volna. Pedig folyamatosan váltogattunk a böngészők között, hátha az egyiknél sikerre jutunk. De ez sem vezetett eredményre, így az oldalba jelenleg is könnyű belekötni, mivel feladtuk a szüntelen küzdelmet. Persze a hiba lehetne bennünk is, de egy kedves hozzászólónk ezt megcáfolta, mondván: „ez itt általános”.

Negatívumként róható még fel a Blogtér számára, hogy legújabb verziójában semmiféle statisztikát nem találtunk, miközben pár napja is csak a bejegyzések olvasottságát mérhettük, a napi látogatottságot nem. A jelek szerint azonban már kaptak a felhasználók tárhelyet is, ahova a képeket fel tudják tölteni. Ám ettől függetlenül nekünk ez nem ment. A rendszer hibaüzenettel utasította vissza próbálkozásunkat, így továbbra is URL hivatkozásokkal oldottuk meg a dolgot.


(...) valahol mégis kedvencünknek számít a szolgáltató, mivel itt találkoztunk a legjobb közösséggel. A bejegyzéseink olvasottsága messze itt volt a legmagasabb, valamint írásainkat bőszen kommentálták is a Blogtér felhasználói is. Bár azt nem látjuk, hogy az újítás erre milyen hatással lesz. Tapasztalatunk szerint inkább egyelőre negatív (...).

Végezetül kimondhatjuk, hogy habár az oldal kezelése nem kis fáradságos munkát követel meg, mégis a közösség igazi blog hangulatot teremet, ami gyakorlatilag a blogolás lényege.

Mellette: remek közösség
Ellene: nehézkes, sokszor idegesítő kezelhetőség
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blogter.hu/


 

 Én nem lennék ennyire elnéző egy olyan szolgáltatóval, ahol nem tudok képeket feltölteni; nem úgy jelennek meg a dolgok ahogyan szeretném; és képességeimet vagy türelmemet jóval meghaladó feladatokra kell vállalkoznom: html kódpucolgatás (?!), sablonváltás, böngészők közötti ugrálás. Jaaaaaj.

 

2. Freeblog: a keresők kedvence 

(...) a legtöbb regisztrált felhasználóval és a legtöbb vezetett bloggal rendelkezik, legalábbis a címoldalán olvashatóak alapján. (...)
Háromnapos tapasztalatunk alapján mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a Blogtér ellentettje, hiszen míg használata meglehetősen sallangmentes, felhasználói aktivitás szempontjából messze elmarad vetélytársától. Sőt a vezérlője talán az egyik legjobb az összes vizsgált szolgáltató közül, habár az oldalunk személyre szabásához több HTML-ismeretre lesz szükségünk, mint máshol. Így például az oldalsó menüsávra is csak HTML-szerkesztőn belül vehetünk fel linkeket.
A legtöbb elérhető sablonnal is itt találkozhatunk, habár tapasztalatunk szerint sokuk elcsúszik Firefox böngészőn keresztül, miközben Internet Explorer alatt ragyogóan muzsikálnak. A Freeblog legnagyobb fegyverténye, hogy az internetes keresők majdnem mind első találatként hozzák, miközben tartalma nagyjából megegyezik a többi oldallal. Vagyis az oldal kódja valószínűsíthetően több keresőoptimalizált kódot is tartalmaz. Ez fontos szempont lehet blogunk helyének kiválasztásánál, ha leginkább a keresőkön érkező látogatókra szeretnénk alapozni.

Mellette: a keresők kedvence, jó vezérlő
Ellene: nagyon böngészőfüggő
Az oldal itt megtekinthető: http://holblogoljak.freeblog.hu/


 

Hát, nem győzött meg.


3. Blog.hu: a kezes bárány

Blogmustránkat folytassuk a direkt elérésre optimalizált blog.hu oldallal, amelynél meglehetősen kiforrott vezérlővel találkoztunk. Használata egyszerű, szinte teljes mértékben problémamentes, s ráadásul talán a legjobb statisztikai modullal rendelkezik. A napi oldalletöltések és látogatók számán túl ugyanis módunk van az URL-statisztika, a ránk hivatkozó linkek és a hozzánk vezető kereső kifejezések között is kutakodni. Persze nem beszélhetünk Google Analytics mélységű elemzésről, ám mégis bőségesen használhatóak lehetnek az ott tárolt információk, ha oldalunk látogatásságát szeretnénk növelni. 

Az oldal kinézetét illetően azonban már felemás a kép. Habár a vezérlővel könnyedén pakolgathatjuk a blogunkon megjelenő dobozokat, a sablonok terén már kevesebb a fantázia. Inkább az egyszerűség jellemzi a felkínált választási lehetőségeket, a látványos designnal szemben. 

Nekünk negatívumnak számított még, hogy a többi oldalhoz képest magas látogatószám nem hozott egyetlen kommentálást sem, ami talán a blog.hu közösségének inaktivitására utalhat. Bár ezt három nap után nehéz megítélni.

Mellette: egyszerű használat, bőséges statisztika
Ellene: túl egyszerű sablonok
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blog.hu/


 

A bloggal személy szerint nekem nem a közösséghez tartozás volt a célom, és nem is a minél több komment begyűjtése. Ezek az ellenérvek tehát hidegen hagynak. A sablonok letisztultsága egy kezdőnek, amilyen én voltam pont jól jött, aztán - csak eddig lusta voltam - indulhat a testreszabás. A cikk ezen megfigyelésével azért egyet tudok érteni, de nem tekintem olyan hatalmas problémának, mint ahogyan a szerző sugallja.

Elégedett vagyok a blog.hu-val, eddigi nyűgjeimet is gyorsan elintézték, segítettek: jó a Support Team teljesítménye. Tartsák meg eme szokásukat!

Nem tervezek a közeljövőben szolgáltatót váltani. Amúgy sem szeretem a 'free' elnevezésű dolgokat, freemail, freeblog, eleve kilőve. A többiek neve sem túlzottan tetszik.

Szóval nem véletlenül vagyok itt, és semmi kivetnivalóm a blogomat látogató közösség számszerűségét illetően. Sőt. Mindig is a minőséget preferáltam a mennyiség rovására. Lehet nem lesz napi 10 000 látogatóm, de valljuk be, az index.hu-nak sem tett jót a felhígulás, és az olvasók összetételének változása. Sajnos.

Blogspot: a Google szárnyán

A Blogspot, vagy más néven Blogger jó alternatíva lehet mindazoknak, akik Google-fiókkal rendelkeznek, hiszen ők regisztráció nélkül pár kattintással elindíthatják blogjukat. Használata meglehetősen egyszerű, a vezérlője jól kezelhető, ám érthetetlen módon nem található meg benne semmiféle statisztikai modul. Így ha szeretnénk mérni a látogatottságunkat, kénytelenek vagyunk a Google Analytics alkalmazáshoz fordulni, amivel viszont a legjobb adatokat érhetjük el. Ám tudni kell, hogy hova is kell annak a kódját beilleszteni a HTML-kódon belül, ami nem várható el mindenkitől.

Negatívuma még, hogy az eOldalhoz hasonlóan itt sincs egy olyan központi tér, ami olvasókat csalhatna az oldalunknak, igaz hogy létezik egy nemzetközi oldal, de onnan ne reméljünk sok átkattintást. Vagyis itt is csak leginkább a direkt eléréssel és a keresőkkel találhatnak ránk. Az alkalmazás nagy előnye, hogy a blogunk kinézetét egyszerűen személyre szabhatjuk: az oldalon megjelenő mezőket könnyedén eltávolíthatjuk, s egy listából újakat is adhatunk hozzá, pakolgatásukhoz pedig az egéren kívül nincs szükségünk másra.
Ezenfelül a színeket is bármikor, bármilyen mélységben újradefiniálhatjuk, amire talán szükségünk is lesz, hiszen alapesetben az elérhető sablonok meglehetősen unalmasak. Összegzésként: egy pillantást érdemes rávetniük mindazoknak, akik Google-fiókkal rendelkeznek, már csak a próba kedvéért is.

Mellette: 1 GB tárhely
Ellene: Nincs statisztika, Analytics szükséges hozzá
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blogspot.com/
 

Várom azok véleményét, akik voltak pl. blogtéresek, jól látom-e, illetve a cikk írója a megállapítottakat.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr32787555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.25. 14:39:53

Szia Scala!

Elég érdekes, most olvasgatom! :)

Rocko- 2008.11.25. 15:39:06

blogspot elég jó, és nem 2 napja indult.
azontúl, h a google birodalom része.

Scala 2008.11.25. 15:52:37

Mindjárt berakom a blogspotról írtakat is.
Én valahogy nem tudok megbarátkozni vele, nehezen lehet oda kommentelni... ;-)

Rocko- 2008.11.25. 16:18:53

hát ha fontos az embernek az... :)

Scala 2008.11.25. 16:23:41

Nem mint bloggernek, mint olvasónak! :-D

Rocko- 2008.11.25. 16:51:17

hát ha fontos az embernek az... :)
egyébként be lehet állítani, h postonként lehessen kommentelni ,regisztrált v anélküli felhasználó. na mindegy, nekem nem fontos mentegetni, csak sztem nem egy rossz hely. :)
hjah, viszont felhasználói szemmel blogtér egyértelmûen nem tetszik.

Scala 2008.11.25. 17:04:32

Blog.hu a király! :-D

Scala 2008.11.25. 17:05:22

ja, és sejtettem, hogy a blogtér nem olyan szuper... ;-)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.26. 12:32:37

ÖÖÖ, hát az hogy minek mi a neve, engem a legkevésbé sem érdekelt. Viszont a hétből ötöt (plusz még párat :-D) gyakorlatból ismerek, és én azért maradtam a blog.hu-nál, mert a legegyszerűbben kezelhető. Ennek ellenére pl. a freeblogon is vagyok, és az ottani dolgokat is könnyen meg lehet szokni.

Scala 2008.11.26. 12:39:42

A freeblogon is vagy?! És mi erről nem tudhatunk? :-)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 14:37:52

Scala

Én már annyira megszerettem a blogspotot, hogy észre se veszem, ha valakinél regisztrálva kommentelek, akkor be kell írnom azt a betűsort (ami a legtöbb esetben értelmes). Lehet, hogy a blog.hu a legkézenfekvőbb, de kicsit legyezi a hiúságomat, hogy vannak külföldi kommentelőim is! :) (kicsit fáj azért a szívecskémnek, hogy te már szinte sose jössz hozzám! :( )

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 14:38:59

Elnézést kérek a "kicsit" halmozásáért! :D

Scala 2008.11.26. 15:38:17

Igen, Zsani. Én be kell valljam nem kedvelem a blogspotot...
Majd erőt veszek magamon, azért.

És kis kieg. a blogspoton nem értelmes a betűsor! :-D Egyéb helyeken igen. ;-)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 15:56:09

Nem azt mondtam, hogy mindig értelmes, csak sokszor! ;)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 15:59:36

De nem akarom én védeni, amúgy sincs harag! ;) Én se a gyűjtésen dolgozom ám! :)

Scala 2008.11.26. 16:01:35

Persze, tudom. Részemről sincs. ;-)
Amúgy is én szoktam ajánlgatni, hogy költözz át a blog.hu-ra! :-D

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 20:34:04

Tudom én, de akkor elvesztenék rengeteg "olvasómat" a külföldiek közül! ;)

Scala 2008.11.26. 20:45:50

Háááát, kinek mi a fontos, ugye. :-D

Amúgy olyan régen jártam nálad, nem is láttam a külföldieket... :-(

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.26. 20:54:58

Scala, tudhattok, csak nem tudtok ;-)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 20:59:44

Ez nem volt szép! :( Olvasni azért olvashatnál, ha nem is írsz megjegyzéseket! :P

Virgo

A kis titokzatos nőszemély! :)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.11.26. 21:10:28

Kinek mi a fontos, ugyebár?! :P (Persze csak viccelek. Én szívesen írok nektek csajok, de sok blog van ami érdekes és nem mindig kerül rá sor! Elhiszem, hogy Scalának meg már az enyém lenne sok - olvasás ügyileg)

Scala 2008.11.26. 22:24:35

Zsani, ígéretet teszek, hogy majd bepótolom. Valmikor. Igyekszem. :-)))

LordPeti · http://lordpeti.blogspot.com 2008.11.28. 00:05:04

Üdv :)

A blogspotos statisztika hiányolásáról, illetve az egyébként tökéletes GoogleAnalytics nehézkes használatáról csak annyit, hogy a blogger automatikusan berakja a szükséges dolgokat, legalábbis nekem prímán megy és nem kellett kódokat beillesztgetnem. Persze nincs annyira integrálva, mint a többi blogmotornál (bár nekem csak az itt - és az eredeti szövegben - nem említett Wordpress és LiveJournal esetében van - kevés - tapasztalatom), de a vezérlőpultból elérhető és a kiírással ellentétben magyarul van.

Tudom, nem te írtad, csak átvetted a szöveget, de azért ennyi kikívánkozott olvasás közben :)


PP

Scala 2008.11.28. 16:23:33

Oké. Köszi.

Még egyszer el kell olvasnom.
Ha fáradt vagyok, egyszerűen nem értem ezeket az informatikai műveleteket! ;-)

Scala 2008.11.28. 16:24:58

a zárójeles részt nem tudom értelmezni... :-)))
Valaki?

LordPeti · http://lordpeti.blogspot.com 2008.11.28. 21:08:44

Ez irodalom, nem informatika :D
Nem szólt az idézett írás a Wordpressről és a LiveJournalról, pedig az két eléggé elterjedt blogmotor, amiket ismerek, de azért nem annyira, mint a Blogspotot.
Gyakorlatilag ezt jelenti a gondolatjelekkel tűzdelt zárójeles rész :D

Scala 2008.11.28. 22:01:53

Aháááá. Köszönöm, LordPeti! :-)))
Nos, ezeket még hírből sem hallottam.