HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.10.23. 09:35 Scala

Különkiadás: Vavyan Fable

 

Kozmetikusom /Timi/ lát el ponyvával, pontosabban Vavyan Fable könyvekkel. Februárban elsőként a Mesemaratont olvastam, szórakoztatónak találtam, néhol hangosan kacarásztam, befaltam egy hét alatt.

Két megjegyzésem volna csak: lehetne letisztultabb a fogalmazás, stílus, azazhogy túl sokat próbál belepréselni egy-egy fejezetbe, sőt mondatba. Ezzel néhol inkább fáraszt, mint tetszik. A másik dolog, amit  pozitívnak és manapság ritkának tartok, hogy nem akar több lenni, ami. Nem kívánja magát megismételhetetlen, már-már zseniális íróként, íróasszonyként feltüntetni, életművét az akadémia által gondoztatni, világturnéra járni, komoly médiafigyelemtől övezve élni és alkotni. Ha jól láttam van egy saját - azaz az írónőhöz közel álló - kiadó, aki szerkeszt, nyomtat, terjeszt, immáron évtizedek óta. Ennél több nem is történik, ezek a könyvek, az újabb kötetek, magukat adják el.  

Most olvasom a folytatást (Mesemaraton Emlékfutam), nemrégen íródott, korunk korrajza sokszor. Találtam egy részletet, amit muszáj megosztanom mindannyiotokkal. Mindennemű hasonlatosság a valósággal nem pusztán a véleltelen műve! :-D 

 

 

 

Vavyan Fable (Molnár Éva): Mesemaraton - Emlékfutam

Fabyen Kiadó, Budapest, 2007.

520 oldal; 1600,- Ft

Bevezetésképpen íme a Bookline ajánló. "A mesemaraton folytatása." és egy részlet. A kötet börleszk jegyeire példa.

"Brayden, a tanítómester csak ámult-bámult a bravúros kivitelű esések láttán. Filmes munkáihoz mutatós zuhanásokat gyakorolt be, s mindeközben számtalanszor össze-vissza törte magát. Sűrűn dolgozott gipszben vagy tripla fásliban, ám ilyen attraktív, helyből felszálló, az olajrejtő rétegekig ható zuhanásokat képtelen volt összeügyeskedni. Muszáj lesz jegyzetelnie. Egy kamerának is örült volna. A sokadik repülős kűr után Allegra kijelentette, hogy sajog a feneke, pihennie kell. - Nem pihenünk. Ügetünk! - felelte Brayden, mohón csillogó szemmel. Ha a nő ekkorákat szárnyal lépésben, mit művelhet szaporább jármódban? Csettintett a nyelvével, mire Baron felgyorsult. Allegra minden ütemre magasba pattant, lófarka le-föl lóbálódzott, két melle felváltva rugózott le s föl. A jobb akkor ereszkedett vissza, mikor a bal lendült az álla felé, aztán váltottak. Ez azt mutatta, hogy nem harmonizál a hátassal. A pattogás által lebilincselten potyogni is elfelejtett. - Üljön a farzsebére - sóhajtott Brayden. - Nincs farzsebem. - Képzelje magára. - Hová?"

 

Most pedig következzék az általam fontosnak tartott idézet: 

Némely tévécsatornák szerkesztői lenyomozták a versenyzőket. Az ismertebbekről színes híranyagot készítettek, hajdani dadusok és tanárok, valamint szomszédok, boltosok, barátok, volt és leendő hitvesek, továbbá kutyasétáltatók, kezelőorvosok megszólaltatásával.
A névtelenek környezetében speciális csapat fürkészkedett, azt vizsgálván, melyiküket érdemes valakizálni, médiafigurává kreálni. Az elemzés során azt is felmérték, mennyire kapható az alany nyilvános szereplésre. Introvertált avagy inkább extrovertált? Milyen mértékben exhibicionista? Hajlandó-e közhülyévé válni? Noha a tévénézők úgy érzékelhették, hogy számosan törekednek a médiapojáca szerepkörre, valójában roppant macerás volt felhajtani az erre igazán alkalmas egyedeket, akik az ismertség és a vele járó talmi lafancok kedvéért töprengés nélkül feladták méltóságukat, magánéletüket. Azt is vizsgálni kellett, hogy emiatt idővel kialakulhat-e náluk súlyos cefre- és drogfüggés, extra súlyos depresszió, vagy más előhalálszerű állapot. A bolygólakók jelenkori szellemi nívóján megnövekedett a kereslet a kóros, imbecillis, alulművelt figurák, gagyisták közszerepeltetése iránt. E médiakreatúrákat egyszerűbben médiasztároknak nevezték. Emiatt viszont elszontyolodtak mindazok, akik tehetségük jogán érdemelték ki a közönség figyelmét, szeretetét, a sztár rangot.

 Rövidke a szűkebb értelemben vett újságírásról is van:

- Akarja, hogy meséljek a firkászoknak? Biztos nagyot dobna a karrierjén, Brayden! Manapság főként botrány révén lehet érvényesülni. A tehetség már nem trendi, ráadásul azzal sokat kell gürcölni. Ám ha valaki szextrém, félkegyelmű, pedofil, kutyafil, klorofil, az a világszám! És ha összekornyikál egy CD-nyit az aberráiból, úgy megveszik a népek, mint a kokszot!

- Halálosan unalmas, tök normális, hetero pasas vagyok. (...)  

Általában nem szoktam párhuzamosan több könyvet olvasni, de ezt simán lehet bárhol, bármivel. Mostanában úgyis szükségem van a humoros szarkazmusra. A felénél járok, ha találok még valamit, bővítjük a posztot! 

Frissítés 2008. 10. 24.

Találtam még valami témábavágót:

Szeplőtelenke talpra ugrott, és öklével az asztalt püfölve kiabált:

- Engem miért nem hívott oda? Sokkal, de sokkal híresebb vagyok! Könyveim jelentek meg! Könyveim! És mindegyik vezette a sarki vegyesbolt sikerlistáját! Nekem rajongóim vannak!

Asztalszomszédja, Xtremo visszarántotta székére a sztárszüzet.

- Te nem vagy érdekes. Nincs idegen sejtmemóriád.

- Ha az kell a sztársághoz, akkor azom is lesz!

A fétisgyűjtő vita nélkül ráhagyta. Egészen más kötötte le figyelmét. Az est folyamán több nővel folytatott aktív szemezést, ezerféle testbeszéddel puhítva őket. Mostanra legtöbbjük neki ígérte a fehérneműjét. Némelyikük már oda is hajította a bugyiját, melltartóját az asztalok fölött, vagy elküldte a pincérrel. Ám ő még egy trófeát akart: Allegra tekintetére horgászott.

Pecsvörk Glenn felpattant a színpadra.

- Próbáltam kinyomozni ki voltak a szervadományozók, ám ez hivatalosan titok - kezdte. - Azóta persze mindent megtudtam, a sejtmemória révén. Önöket is izgatná a donorok kiléte, ha oly mértékben változnának, mint jómagam. Májamat egy főfoglalkozású háziasszonytól örököltem. A hölgy csillárszerelés közben halálozott el. Esténként az ő utolsó szavai visszhangoznak a fejemben: Honnan veszed azt az iszonyú baromságot, hogy az emberi test vezeti az áramot?! Mostanában olyan kis takarítgatós lettem, olyan kis tüchtigezős! Megbolondulok, ha a pohár feneke nedves karikát hagy az asztalon! A szőnyegrojtok nekem ne álljanak kuszán, elvégre nem kupleráj a házam! Rajongója vagyok a tévés csacsogó-műsoroknak! Az a kedvencem, amelyben a meghívottaknak több a fejük, mint a foguk, és majdnem minden szavukat ki kell sípolni. Imádok megbotránkozni! Hogy micsoda emberek vannak! Micsoda erkölcsök! Micsoda züllött időket élünk! Tévézés közben persze kézimunkázgatok. Már kiállítást is rendeztek a terítőcskéimből a nőegyletben! Ja! Isteni pie-okat sütök. A mókusos a specialitásom.

- Fantasztikus! - ujjongott Sunny. - És ez még csak a mája! Mit csinál a veséje, Scott?

- Hát a vesém előző tulaja bőszen motorozott. Gyakran álmodok az utolsó percről. Repesztettem a bulváron, kiló harminccal. Bőgött a moci, recsegett a kipufogó, én voltam a király. Az ott járó fazonok eltorzult fejjel csodáltak. Naná, hogy felállt a kéjszőr a hátamon! Amikor egy parkoló járgány mellé értem, a verdában ülő platina tyúk, hirtelen kicsapta az ajtót, én meg rátekeredtem! Elég randa véget értem, illetve a vesedonorom. (...)

Mondtam, hogy vicces. :-) Néhány fogalom, gondolat amire asszociáltam olvasás közben: rendőrviccek, annak is a rendőr felesége alcsoportja; Mónika-show; hogy mennyire rémisztő egy kezdő vezetőnek a német autópálya és annak motoros konvoja; a motorosok hangtúlzásai valami kompenzálás?!; mi is majdnem elütöttünk egy csókolózó párt a Városmajor utcán tegnapelőtt, kihajtott kocsiajtó mellett az - amúgy is szűk - úttest belső szélén ölelkeztek... Hogy milyen ostoba emberek vannak! És micsoda időket élünk! :-D  

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr78727729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.23. 13:17:09

"Mostanában úgyis szükségem van a humoros szarkazmusra. "

receptre: P. G. Wodehouse

lumena 2008.10.23. 22:55:24

Tetszenek a részletek! :)
Én a vonatútjaimra vittem a Narnia krónikái első részét, és aztán a másodikat a Caspian herceget. A fordítás és a történet is vicces. De legaláb hamar elrepült az a két óra.

lumena 2008.10.23. 22:56:31

A viccest negatív értelemben értettem.

Scala 2008.10.23. 23:22:33

Jaaaa, értem. Jó, hogy pontosítottad, mert először nem az iróniát vettem le! :-)))

Örülök, hogy tetszik, amit kiválasztottam. És hát valljuk be, közel áll a valósághoz, nem?
Bár egyre hajlamosabbak vagyunk elfelejteni ezeket a szempontokat. Az ember megszokja, hogy a kis színesek komplett idiótákról szólnak, imbecillisek által megírva. Tisztelet a kivételnek. ;-)

lumena 2008.10.25. 13:45:25

Bezony. :) Lehet találni iylen kategóriában is jókat.
Először gondolkoztam,hogy pontosítsak-e,de jól tettem. :)

mademoiselle · http://mekego2008.blogspot.com/ 2008.10.29. 14:55:01

Én eddig két Fable könyvet olvastam csak, egyelőre nem is tervezek többet, de az egyik a Mesemaraton volt. Hát az csúcs a ponyvák között. Nem is tudtam, hogy van folytatása.
A másik a Sárkánykönny volt, azt ismered? Tetszenek Fable szójátékai, és különösen pikáns ízt az egésznek, hogy olyan mintha eredetileg mégsem magyar lenne, a szójátékok viszont mindig a helyükön vannak.

Scala 2008.10.29. 15:10:00

Szia Mademoisell,
Örülök, hogy bekukkantottál! ;-)
A Sárkánykönny-et nem ismerem, a Halkirálynő-sorozatot beszéltük meg legközelebbinek a kozmetikusommal, az állítólag krimiben 100/100 Fable.

Hogy tetszett a Sárkánykönny?
Vannak gyengébbjei is, végtére nem csoda, rengeteg művet gyárt évente.

Igen, az amerikai nevek és helyszínek, a szerzői név tényleg nem Magyarhonra utalnának, aztán folyton van utalás, és nem a közhelyes fajtából.
Amilyen verseket Athena szaval a Mesemaratonban... :-)

Scala 2008.10.29. 15:10:32

Jav. Mademoiselle...

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.07. 11:54:15

Sziasztok,

Fable eddig megjelent minden könyvét olvastam. És egy idő után valami félelmetesen unalmas, klisés, kiszámítható. Szórakoztató, de annyira azért nem, és lehet, hogy velem van a baj, de volt, hogy oldalakat lapoztam át, mert egyszerűen nem bírtam elolvasni ugyanazokat a sorokat még egyszer...

Persze, depresszió, munkanélküliség idején megfelel. Természetesen nagyon kellemes új színt visz a magyar "irodalom" berkeibe (jó ez így vajon), szeretehetőek a szavai, kifejezései, a világlátása, de nekem rettenetesen mű egy idő után az egész.

Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, legalább egyszer, legalább egy könyvét. A Mesemaraton egyébként az egyik legjobban sikerült könyve, bár nekem nem a kedvencem.

Scala 2008.11.07. 13:07:04

Szia Virgo,
Azt hiszem értem mire gondolsz, klisé, kiszámíthatóság alatt.
Pont most érkeztem a Mesemaraton Emlékfutamnál ehhez a részhez.... :-(
Azért türelmes vagyok, talán átlendülünk ezen a mélyponton (mert tényleg az, már-már kezdem azt az általad leírtakat szószerint érezni), viszont a könyv legalább egyharmada hátravan.

Melyik a kedvenc könyved tőle?

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.07. 14:37:46

A Fattyúdalt nagyon szerettem, elég meghatározó könyv volt az életemben, meg a Jégtáncot is (azt hiszem, ez a címe). Meg a Pepita macska, azon szarrá röhögtem magam, az a kedvencem

Ó, a klisék sajnos nemcsak egy könyvön belül jelentkeznek, hanem több könyvön keresztül eszkalálódnak.

Scala 2008.11.07. 15:06:00

Óóóó értem. Mármint az eszkalálódást!
Me megyek Ilcsi krémért, felírom az általad ajánlottakat és elrebegem a kérést, hátha kölcsönkaphatom! ;-)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.11.07. 15:18:58

én is kölcsön adom, ha szeretnéd ;-))))

Scala 2008.11.07. 16:21:24

Húha! Szavadon leszel fogva! Itt figyel úgyis a szappanod, mert okos voltál, és tudtad mi a pica. ;-)

A könyvek nem sürgősek, majd összehozzok valamikor még az idén, tűzzük ki ezt, rendben? :-)))

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.11.26. 23:08:56

Nem tudom, nem tudom. Nem tudom, kell-e nekem kozmetikus, így is elég vastag a képemen a bőr. :o)

Scala 2008.11.26. 23:25:39

Te tudod...
Bár radírozás is része a csomagnak! :-D
Megértelek egyébként. ;-)