HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.10.05. 12:00 Scala

Talány (2.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Második találós kérdésünk remélem sikert arat olvasói körökben. Egy nem közismert szó definíciója lenne a feladat. Google nélkül, ha kérhetem! ;-)

A titokzatos kifejezés pedig:

pica

Ha valaki beidézi a jelenség (tessék már segítettem is!) világhírű irodalmi műben történő előfordulását, kénytelen leszek ajándékot küldeni neki! Mindenkinek hajrá, drukkolok, és szigorúan doppingmentes felkészülést kívánok! Ha néhány nap múlva sem érkezik meg a helyes megfejtés, kis segítségre számíthattok. Figyelem, a kép lehet félrevezető! :-)))

 

Megérkezett a helyes megfejtés, gratulálunk Virgogirlnek!

 

FRISSÍTÉS és magyarázat tehát:

Pica

Az evészavarok egy csoportja. Visszatérően táplálkozásra alkalmatlan dolgok elfogyasztása (föld, kavics, homok, textil, cérna, festék, haj, jégkocka stb.), amelyet nem kísér a normál ételek iránti averzió. Előfordulhat terhességben és vashiányos anémiában (vérszegénység) is.

Ötletadóm és alapforrásom a PSYrodalmi szövegyűjtemény volt.

Angol magyarázat, részletezés, betegségen belüli csoportok (attól függően, hogy mit vesz magához a beteg)

Egyes források a picat a kisgyermekek betegségének tartják.

A táplálkozási viselkedés jelentős zavara. E rendellenesség a kisgyermekek betegsége. A pica esetében tápértékkel nem bíró anyagok állandó evéséről van szó: festék, cérna, haj, homok, kavics, rovar, vagy állati ürülék, melyekkel szemben a gyermeknek nincs ellenérzése.

A csecsemőkori hányás esetében az étel ismételt kihányása mellett súlycsökkenés vagy a várt súlynövekedés elmaradása figyelhető meg. A részben megemésztett étel hányinger, öklendezés, émelygés kíséretében visszakerül a szájba. Hátterében gyomor-bél rendellenesség nincs.

A felnőttkori pica lehetséges oka (Forrás: The Medical Encyclopedia):

Pica may also occur in adults who crave a certain texture in their mouth.

És végül amiért Jessica Albat emlegettük:

Pica can occur during pregnancy. In some cases, a lack of certain nutrients, such as iron deficiency anemia and zinc deficiency, may trigger the unusual cravings.

További evészavarok: az elhízás (obesitas), anorexia nervosa, bulimia nervosa, és a csecsemőkori hányási zavar. Ezek közismertebbek.

Példa a betegség előfordulására a világirodalomból:

 Gabriel García Márquez: Száz év magány (részletek)

fordította: Székács Vera

Többnyire a hintaszéken ült, a ház legeldugottabb szögletében, és az ujját szopta. Figyelmét nem fogta meg semmi, csak az órák muzsikája, amelyet riadt szemmel lesett félóránként, mintha azt várná, hogy megjelenjék valahol a levegőben. Napokig nem sikerült rávenni, hogy egyen. Csodálkoztak rajta, hogy nem hal éhen, míg aztán az indiánok, akik mindenről tudtak, mert nesztelen lábakkal megállás nélkül surrantak ide-oda a házban felfedezték, hogy Rebecának csak az udvar rendes földje ízlik, s azon kívül a mészgalacsinok, miket a körmével kapar le a falról. Nyilvánvaló volt, hogy a szülei vagy a nevelői megrótták ezért a szokásért, mert csak titokban vetemedett rá, bűntudattal és félve dugdosta a készletét, hogy majd akkor egye meg, ha senki sem látja. Attól fogva éber és szigorú felügyeletnek vetették alá.

(...) Senkinek sem tűnt fel, hogy még nagylányként is az ujját szopja, hiszen amikor csak tehette, a fürdőkamrába zárkózott, s azt is megszokta, hogy arccal a fal felé fordulva aludjon. Az esős délutánokon, amikor a begóniás tornácon a barátnőivel kézimunkázott, időnként elrévedezett, s a kert nedves földje, meg a giliszták túrta sárkupacok láttán a sóvárgás könnyeinek sója futotta be a szájpadlását. Titkos szenvedélye, melyet egykor rebarbarás narancslével irtottak ki, leküzdhetetlen vággyal tört fel benne, amikor sírógörcsöt kapott. Ismét rászokott a földevésre. Először szinte csak kíváncsiságból vette a szájába, bízva benne, hogy a föld kellemetlen íze lesz a legjobb ellenszer, amellyel legyőzheti a kísértést.  És csakugyan, nem bírta lenyelni. De a növekvő sóvárgás egészen a hatalmába kerítette: addig próbálkozott, amíg lassan visszanyerte régi étvágyát, újra felfedezte a természetes ásványok ízét, és teljes odaadással élvezte a gyermekkori csemegét. Marokszám tömte zsebébe a földet, s amikor senki nem nézett oda, a harag és a boldogság elegyes érzésével csipegetett belőle, miközben bonyolult öltésekre tanította barátnőit, és olyan férfiakról beszélgetett velük, akik nem érdemelték meg azt az önfeláldozást, hogy valaki leegye miattuk a falról a meszet.

(1967)

Jól érzékelteti García Márquez az anomália pszichés eredetét: a sóvárgást,  a legküzdhetetlen vágyat, a tevékenység felé irányuló teljes odaadást, és az elutasítás miatti titkolózási kényszert. Utóbbi szerintem csak ront az ebben szenvedő személy helyzetén. 

Végül egy személyes élmény: Bölcsődében voltak olyan társaim akik rendszeresen kavicsot, homokot és földet ettek, utolsó nap engem is megkínáltak... úgy emlékszem a sárgás kavicsot kipróbáltam. A rakéta-mászóka alá bújtak, ott nehezen láthattak rájuk, ketten-hárman csinálták. Nem voltak közeli barátaim, furcsállottam ezt a szokást. Óvodai élmények közül nem emlékszem a jelenségre, de lehet, hogy homokkal ott is előfordult. Nektek van ilyen emléketek?

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr87697039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.10.05. 12:28:38

ujjuj, egyelőre teljesen üres a kép a fejembe! :))))))))) (pedig a múltkor én nyertem :P )

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.10.05. 12:49:26

Név és betegség ugrik be a szó hallatán! :)))))))) de ezeknek mi köze lenne Jessica Alba-hoz?! :D

Scala 2008.10.05. 13:07:59

Majd minden kiderül... :-)
Köze lehet, J. Albahoz, illetve elmúlt és mostani állapotához... de csak extrém helyzetben. Majd elmagyarázom! :-)

És igen, múltkor Te nyertél! ;-)

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.10.05. 13:15:43

Hát, google nélkül esélytelen vagyok, mert a világirodalom másik felét olvasom:)
Mivel Szabó Magda fan vagy, szerintem nála lesz a kulcs, de ez csak tipp.
Elsőre a pici női (latin -a végződés miatt, jó, tudom, nem latin szó, de ez most csak asszociáció) változatára, valamiféle csöppségre gondolnék.
Na nem tippelgetek, inkább megvárom a megoldást.

Scala 2008.10.05. 13:30:18

Hangkert, Drágám, nagyon hideg! :-D

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.10.05. 13:56:18

Pica: egy olyan betegég, étkezési rendellenesség, amikor az illető olyan dolgokat eszik, ami egyébként emészthetetlen. Sarat, földet, hajat, üveget, krétát, papírt stb. Nagyon gyakran fordul elő gyerekeknél. Lásd: Rebeca (?), aki meszet eszik, vagy Hamlet, aki sarat (így próbálja őrültnek tetetni magát)

Scala 2008.10.05. 14:05:00

IGEN!
Ha megmondja kegeyed melyik műben szerepel Rebeca (szerző, cím), választhat: szappan (l'Occitane vagy igen jó bor, majd abból is háromféle közül...).

Okos-ügyes!
Elárulod honnan tudtad? Vagy ez Nálad az alapműveltség része? Mint pl. az, hogy tudjuk, - mert köztudatban forog - h. mi az anorexia vagy a bulímia, melyek szintén evészavarok.

Pontos magyarázattal egészítem ki majd a postot, és kaptok idézetet is. Amint Virgo elárulta Rebeca előfordulási helyét... :-)

Scala 2008.10.05. 14:05:46

jav. kegyed, bocsika.

Scala 2008.10.05. 14:06:55

És Virgo, Te hogyan ejted ki? Cével vagy kával?

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.10.05. 14:15:39

Eddig még életemben nem ejtettem ki, de ha ki kellene, akkor k-nak ejteném (a latin miatt).

Talán Marquez 100 év magány? Nem vagyok benne biztos, nagyon rég olvastam.

Hogy honnan tudom? Egyrészt van egy elég hülye tulajdonságom, csomó mindent megjegyzek nagyon gyorsan (ált. olyan információkat, amire nincs semmi szükség) - úgyhogy akár az alapműveltségemhez is tartozhat, másrészt van egy kedvenc internetes oldalam, a listverse.com, ahol nagyon sok izgalmas, bizarr és morbid dologról lehet olvasni, ott hallottam róla először (azt hiszem), és ha valami megragadja a figyelmemet, akkor annak eléggé alaposan utána szoktam menni... mert nemcsak a divattal foglalkozom ám ;-)

Scala 2008.10.05. 14:19:35

Igen, ez is talált! A Száz év magányban van...

Nos, nagyon büszke vagyok Rád Virgogirl!
Nincs más hátra kiegészítem a posztot, minden részletre fény derül (az idézet segít majd emlékezni Virgonak is, jellegzetes rész ez a regényben).

Virgo legkésőbb keddig megkapja a listát, mely ajándékok közül választhat. Addig kis türelmet kérek, nem számítottam ennyire gyors megfejtésre. :-)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.10.05. 14:22:27

óóóóó.... :-D Hát, nagyon meg vagyok lepve :-D

Reménykedtem abban, hogy egy picit megleplek...

Scala 2008.10.05. 14:25:03

Sikerült meglepned! De nem ez az első alkalom... :-)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.10.05. 15:06:34

Gratula Virgo!

A betegséggel hallásra akkor nem lőttem mellé! :)))))))) és k-val kell sztem is ejteni! (a név se nagyon van mellette, mert egy betegség neve hehe )

puszka! :)))))))

Scala 2008.10.05. 15:36:00

Igen, igen Zsanikám, langyos volt a tipped, aggodalomra semmi ok, bízhatsz a megérzéseidben! ;-)

gallianori 2008.10.06. 07:29:05

hú, én nem találtam volna ki.

Scala 2008.10.06. 08:46:17

Szia Noori,
Nem volt könnyű szerintem, de volt kitől tanulnom a nehéz feladványokat! ;-)

gallianori 2008.10.06. 09:11:21

:D én már napok óta töröm a fejem valami klassz kérdésen, de még várat magára a dolog. :)))

Scala 2008.10.06. 09:16:16

Tegnap szörföltem a style.com-on, szerintem onnan meríthetnél ötletet! ;-)
Én pedig segítséget a válaszhoz! :-D

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.10.06. 18:47:05

Hűha, gratula Virgogirlnek.

Scala: Kalász Istvánnál olvastam, hogy hosszú gyalogúton érdemes kavicsot szopogatni. De lenyelni nem kell:)
www.zetna.org/zek/folyoiratok/81/kalasz.html
(menni)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.10.06. 19:06:15

Köszönöm

Én nem kaviccsal, hanem gombbal ismerem, katonaság/túlélés témakörében, elvileg nyálat termel, és nem lesz annyira szomjas az ember

Scala 2008.10.06. 23:53:38

:-)
Nem írtam oda, de lenyelni nem bírtam... ;-)

Most értem vissza A Divatebemutatóról!!! Zsanival voltunk, utána poharaztunk a Vistaban, annyiiiiiraaaa jól éreztem magam, pedig amúgy elég igénybevevő napom volt!
Millió köszönet Virgogirlnek, Zsaninak és a random.org-nak! Puuuusziiiii.
Asszem túl sokat ittam éhgyomorra... :-D

Scala 2008.10.07. 08:42:33

:-))))

Szia Loge!
Hétvégén influenzával nyüglődtem, de ma (legkésőbb holnap) jön az újabb Vakság bejegyzés! Nincs elfelejtve! ;-)

És sokat írok majd a gondolataimról, kevesebb lesz a gondolataimat tagoló idézet! Ez volt a kérés, kipróbáljuk, meglátjuk hogyan tetszik a Nagyérdeműnek! :-)

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2008.10.07. 23:24:57

Én is idekukkantok ám! :))))))))))))))