HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.01.26. 01:42 Scala

Milyen a jó könyv?

Néhány gondolat arról, ezidáig mikor vett le a lábamról egy regény:

- a gondolatok fűzése és megjelenítése vagy a szerkezet egyedi, dinamikus

- a műnek van sodrása

-egyetemes emberi érzések megjelenítése, kortól, kultúrától függetlenül

- bevon a "saját birodalmába", (és én olyan olvasó vagyok, aki hagyná magát akár minden alkalommal - mármint bevonni -, de valahogy mindig csak a jóknak sikerül...)

- egyéni gyengém: a párhuzamos idősíkok (pl: filmben az Angol beteg, vagy könyv: Szabó Magda: Katalin utca, Szemlélők), de ez nem elmaradhatatlan

Gabriel García Márquez írta magáról, ő nagyon ritkán mer belegondolni, megjelenés után mennyi rengetegen olvassák el, szószerint így fogalmazott:

"Írni mindig borzasztóan nehéz. És keveseknek olyan borzasztó mint nekem, mert valahányszor kiválasztok egy szót, arra gondolok, hogy hányan fogják olvasni. És ez vérfagyasztó."

(A világ, ahogyan Gábriel García Marquez látja, Piedad Bonnet válogatása, ford. Székács Vera, Magvető Kiadó, Budapest, 2006.)

A nagyoktól csak tanulni lehet, a többiekkkel meg valójában foglalkozni sem érdemes! 

"Mi, írók, két nagy csoportba tartozunk: az egyikbe azok, akik írnak, a másikba azok, akik nem írnak. Azok, akik nem írnak, jobban látszanak, a divat világát is ők töltik meg. Írónak lenni divat, úgy is ha az illető nem ír. És aki divatos, annak annyi társadalmi kötelezettsége van, mint amennyi egy filmsztárnak vagy szépségkirálynőnek. A többi író, azok, akik írnak, kevésbé láthatók, mert túlságosan leköti őket az írás." 

(A világ, ahogyan Gábriel García Marquez látja, Piedad Bonnet válogatása, ford. Székács Vera, Magvető, Budapest, 2006.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr19311935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.