HTML

Külcsín és Belbecs

"Eddig csak az csinált a világban valamit, akinek nem voltak határozott tervei." (Oscar Wilde)

Friss topikok

Blog szépirodalom-őrülteknek

2008.01.25. 23:25 Scala

Mert szépirodalom nélkül élni nem érdemes!

 Gabriel García Márqueztől tudom, hogy "a jó könyvek újraolvastatják magukat".

A két alkalom között eltelhet akár harminc év, szerintem nem számít. 

 

 

 

 Mindig szerettem volna könyvklubnak tagja lenni, gondolok itt egy olyan társaságra, akik szeretik az irodalmat és heti-kétheti találkozásaik alkalmával értékelnek egy regényt /  novella-kötetet. Az ilyesmit komolyan kell csinálni, mert a művet, illik - sőt igen célszerű - el- (vagy újra) olvasni. Persze lehet diskurálni egy irányzatról, divatról, szokásról, de főként a szépirodalmi művek vannak középpontban.

Rengeteg oka van, miért nem valósult meg az elképzelés, és eredeti formájában már nem is fog, hiszen egy ilyen felület sokkal kényelmesebb. 

Ezzel a bloggal pótolni szeretnék.

Tematizálva a 2008. valamint a 2009. évet: Doris Lessing, Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Szabó Magda, Gabriel García Márquez, José SaramagoAntoine de Saint-Exupéry, Maurice Druon, Jorge Amado  könyveivel kívánok foglalkozni. Kitérőként pedig Görgey Gábor, Oscar Wilde és Alberto Moravia egy-egy művével. Valamint elszánt kísérletet teszünk a 20. századi japán regényirodalom három jeles képviselőjének megismerésére. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr35311848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nusi 2008.01.28. 08:53:23

Jó a blog címe! Honnan merítetted az ötletet hozzá?

Scala 2008.01.28. 10:06:44

Szia Nusi!
A "Külcsín és Belbecsre" gondolsz?
Egy kolléganőmtől kaptam karácsonyra 2006-ban egy könyvet, Oscar Wilde: A divat rabszolgái, alcím: Esszék, szemelvények külcsínről és belbecsről, kiadó: Trajan könyvesműhely, szerkesztette Szántai Zsolt, Trajan Kft. 2006.
Írtó jó válogatás egyébként!

*Almácska* 2008.11.02. 13:07:35

úúúú, Scala, ez vicces, de Moravia a másik kedvenc, mióta elolvastam A római lányt. nagyon jó. És a japánon belül kire gondoltál? Csak nem Abe Kobó: Dobozember, A homok asszonya? mert véletlenül pont ezeket is bírom :D

Scala 2008.11.02. 13:37:41

Az unalom címűt olvastam eddig Moraviatól. :-)
Írhatsz a római lányról is. ;-)

Japánok: nem volt meg mind a három, Kawabata Jatsunari, Oé Kendzaburo gondoltam. Murakami talán. Bavallom férfiasan, nem vagyok egyáltalán elmélyülve a témában, minden segítséget szívesen veszek.

A Japán Nagykövetség amúgy itt van a sarkunkon.